FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijata do 4,30 sati.

MILANO

Potres jačine od 5,1 stupanj po Rihteru pogodio je u nedjelju kasno navečer sjever Italije, područje regije Emilia-Romagna, koje je već doživjelo dva razorna potresa u posljedna dva tjedna, javio je talijanski Insitut za geofiziku. Potres je izazvao uzemirenost, paniku među stanovništvo, te je, prema prvim saznanjima, bez prijavljenih ljudskih žrtava, prouzročio daljnja oštećenja, rušenja kod već razorenih građevina u predhodnim potresima.

LAGOS

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu četvrt najvećeg nigerijskog grada Lagosa, rekao je čelnik agencije za civilno zrakoplovstvo. U nedjelju navečer još nije bilo preciznih podataka o broju žrtava katastrofe, kao ni o uzroku nesreće zrakoplova koji je pao na dvokatnicu u gusto naseljenom predgrađu Lagosa. "Još nismo pronašli niti jednog preživjeloga", rekao je direktor civilnog zrakoplovstva Harold Demuren, koji nije spomenuo broj mogućih žrtava među stanovnicima četvrti. Zrakoplov kompanije Dana Air letio je sa 153 putnika iz glavnog grada Abuje u Lagos. Pao je na stambenu četvrt Ilju, blizu međunarodne zračne luke na sjeveru grada koji ima oko osam milijuna stanovnika.

STOCKHOLM

Američka državna tajnica Hillary Clinton tražila je u nedjelju od Rusije da podrži političku tranziciju u Siriji i izjavila da odlazak predsjednika Bašara al-Asada nije preduvjet, već bi trebao biti rezultat te tranzicije. Hillary Clinton je u petak telefonski razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i rekla mu da je potrebno okončati nasilje i provesti političke promjene u Siriji. "Inzistirala sam na činjenici da nema potrebe organizirati susret ako se ne poštuju elementi plana (međunarodnog izaslanika) Kofija Annana, što znači da se moramo koncentrirati na političku tranziciju", rekla je Clinton novinarima tijekom posjeta Stockholmu. Dodala je da "odlazak Bašara al-Asada ne mora biti preduvjet, već bi trebao biti rezultat, kako bi se narod Sirije imao prilike izjasniti".

KAIRO

Posljednji premijer Hosnija Mubaraka i predsjednički kandidat Ahmed Šafik napao je u nedjelju Muslimansku braću s čijim će se kandidatom sučeliti u drugom krugu, izjavom da će oni "odvesti zemlju u Srednji vijek". Kandidat je na konferenciji za novinare pozvao Egipćane da izaberu predsjednika s kojim će Egipat biti zemlja svih stanovnika, a ne samo jedne stranke, aludirajući na islamističko bratstvo. Bivši šef vojnog stožera zrakoplovstva je jamčio da će se, ako bude izabran, poštivati ljudska prava. "Nitko neće biti progonjen zbog svog mišljenja. Službe sigurnosti će biti obvezne poštivati zakon i norme ljudskih prava", rekao je Šafik. Dodao je da on predstavlja nereligioznu državu, a Muslimanska braća sektašku državu, te istaknuo da se zalaže za "pravednu, nereligioznu i modernu državu, dok će Muslimanska braća odvesti Egipat prema Srednjem vijeku".

LONDON

U crveno-zlatnoj kraljevskoj barci, kraljica Elizabeta II. je odjevena u bijelo početkom poslijepodneva povela nautičku paradu Temzom koja će potrajati četiri sata i koja je vrhunac proslava njezina dijamanta jubileja. Kraljica Elizabeta II. ovih dana slavi 60 godina na britanskom prijestolju. To je tek druga takva proslava u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon kraljice Viktorije 1897. godine. Obljetnica Elizabete II. održava se godinu dana nakon vjenčanja princa Williama, Elizabetina unuka i pučanke Kate Middleton kojim je britanska monarhija ojačala popularnost u domovini i svijetu. Nedavne su ankete potvrdile kraljičinu visoku popularnost unatoč oštroj gospodarskoj krizi i općem padu povjerenja naroda u političku klasu i elitu.

PRIŠTINA

Na sijeveroistoku Kosova, u području Podujeva, pripadnici kosovske policije u nedjelju su zaplijenili su 109 kilograma droge, pri čemu su tri osobe lišene slobode. U sklopu opširne policijske akcije "ERA", izvršena je premetačina kuća u kojima su pronađeni opasni narkotici, marihuana. Trojica kosovskih Albanaca osumljičenih za trgovinu tim narkoticima lišena je slobode. Pretpostavlja se da su zaplijenjeni narkotici, čija se vrijednost procijenjuje na oko 76.000 eura, bili namijenjeni inozemnom tržištu. Tijekom akcije policija je zaplijenila i četiri pištolja, određenu količinu municije, tri putnička automobila, jedan autobus, te 4.150 eura.

(Hina) xdv ydv/ggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙