FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je kako će Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u suradnji s HDZ BiH nastaviti započeti proces preustroja vlasti bez obzira na protivljenje Stranke demokratske akcije (SDA) te Hrvatske stranke prava (HSP) a istodobno je optužio SDA da je odgovorna za raskid ranije koalicije jer je navodno pokušavala kriminalizirati SDP. U intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz" Nikšić je ustvrdio kako su vlast u SDA ponovo preuzeli krugovi koji su i ranije optuživali SDP "za nacionalnu izdaju i različite afere".

To je, kako tvrdi federalni premijer, i dovelo do raskida koalicije SDP-a i SDA uspostavljene nakon izbora 2010. godine.

BEOGRAD - Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fuele izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od ponedjeljka kako Unija od novog srbijanskog preddjednika Tomislava Nikolića i nove srbijanske vlade očekuje da nastave rad na reformama koje se odnose na EU, te napredak u dijalogu s Kosovom. Podsjećajući na to da Srbija treba započeti pregovore o pristupanju Uniji, Fuele u razgovoru za taj list ističe da je otvaranje pregovora o pristupanju jasno povezano s napretkom u poduzimanju daljih koraka u poboljšanju odnosa s Kosovom, u skladu s procesom stabilizacije i pridruživanja.

DEN HAAG - Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg političkog vođe bosanskih Srba, uz tvrdnju da se 1992. u BiH nije dogodio genocid. Karadžić je od sudskog vijeća, nakon izvođenja dokaza tužiteljstva 25. svibnja, zatražio oslobađanje. Suci će se o tome izjasniti prije početka izvođenja dokaza obrane 16. listopada. Karadžić se tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj uklanjanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim premještanjem žena, male djece i starijih osoba iz Srebrenice. Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. U pritvor Međunarodnog suda prebačen je 30. srpnja 2008. godine, nakon što je uhićen poslije 13 godina skrivanja. Suđenje je počelo 26. listopada 2009.

MOSKVA - Policija je pretražila domove nekoliko čelnika ruske oporbe objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na priopćenje policije. Antikorupcijski bloger Aleksej Navalni, čelnik Lijeve fronte Sergej Udalcov i čelnik pokreta Solidarnost Ilja Jašin su neki od čelnika u čije je stanove došla policija. Savezni ured za istrage priopćio je da su pretrage na ukupno 10 lokacija obavljene "u vezi s istragom onasilju protiv policije tijekom prosvjeda uoči inauguracije predsjednika Vladimira Putina 6. svibnja". Na skupu koji je oporba organizirala 6. svibnja okupilo se oko 15.000 ljudi, a kasnije je došlo do sukoba s policijom u kojem je ozlijeđeno više desetaka osoba. U Moskvi je za sutra zakazan novi prosvjedni skup oporbe.

YANGON - UN je počeo s evakuacijom međunarodnog osoblja iz nekih zona zahvaćenih vjerskim nasiljem na zapadu Mianmara, na dobrovoljnoj bazi, kazao je u ponedjeljak dužnosnik UN-a u toj zemlji. Četrdesetak zaposlenika UN-a i njihove obitelji, to jest "veći dio međunarodnog osoblja", upravo napušta Maungdaw gdje je u nasilju između budista i muslimana najmanje sedam osoba smrtno stradalo, istaknuo je Ashok Nigam, predstavnik UN-a. Prvo bi trebali doputovati u Sittwe, središte države Rakhine, a potom će "većina" poletjeti za Yangon. Vjersko nasilje izbilo je u petak u Maungdawu u državi Rakhine između budista i muslimanskih Rohingja, ljudi južnoazijskog porijekla koje za državljane ne priznaju ni Mianmar niti susjedni Bangladeš. Državna televizija je objavila da je predsjednik objavio uvođenje izvanrednog stanja i vojne uprave u državu Rakhine kako bi se što prije vratio mir i red.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙