FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splasnule nade u poticajne mjere, europska tržišta dionica razočarana

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u petak s najviših ovotjednih razina nakon što su splasnule nade u poticajne mjere središnjih banaka širom svijweta a podaci razočarali, pri čemu su najveći gubitnici bile cikličke dionice, poput onih u bankovnom i rudarskom sektoru.

Indeks Londonske burze FTSE pao je 0,6 posto na 5.416 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,5 posto na 6.113 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,9 posto i iznosio 3.043 boda.

Očekivanja da bi Španjolska u narednim danima mogla dobiti pomoć za svoje posrnule banke poduprla su pak španjolski burzovni indeks IBEX, koji je tako bio u plusu 1,1 posto.

Podaci su pokazali da su njemački izvoz i uvoz oštro pali u travnju, što je najnoviji znak da najveće europsko gospodarstvo počinje osjećati posljedice dužničke krize eurozone.

Raspoloženje je također pokvarilo snižavanje kreditnog rejtinga Španjolske, za tri razine, pri čemu su u agenciji Fitch upozorili na moguće dodatno sniženje ako se trošak restrukturiranja banaka poveća a grčka kriza produbi.

Cikličke dionice na koje utječe gospodarsko okruženje bile su najveći gubitnici, pa su tako sektori osnovnih resursa, banaka i proizvođača automobila i automobilskih dijelova pali u rasponu od 1,7 do 3,4 posto.

Cijene dionica kompanije Evraz pale su za 3,9 posto, a kompanije Eurasian Natural 4,2 posto. Rio Tinto izgubio je na vrijednosti 4,6 posto, a Vedanta Resources 5,3 posto. Od banaka cijene dionica Commerzbank pale su tri posto, a Credit Agricole za 1,9 posto.

Analitičari ističu da su izostanak jasnog znaka predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea o mogućnosti daljnjeg kvantitativnog ublažavanja monetarne politike radi poticajnja rasta i nepromijenjena politika britanske središnje banke Bank of England naveli investitore na zaključak da u doglednoj budućnosti od njih ne treba očekivati poticajne mjere za gospodarstvo.

Poduzeća općenito dobro posluju a nervozu na tržištu izaziva izostanak hrabrih koraka europskih političara za rješavanje dužničke krize i neodlučnost središnjih banaka da najave nove mjere za poticanje gospodarskog rasta.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 2,09 posto i iznosio 8.459 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙