FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od mogućeg grčkog izlaska iz eurozone ponovo pritisnuo europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Nepopustljiva zabrinutost zbog mogućeg izlaska Grčke iz eurozone priti snula je u petak europska tržišta dionica, nakon što je jedan belgijski čelnik upozorio kompanije i središnje banke da bi se trebale pripremiti za takav scenarij.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je tako 0,3 posto na 5.335 bodova, dok je indeks Frankfurtske burze DAX porastao blagih 0,1 posto i iznosio je 6.320 bodova. Pariški CAC bio je pak u minusu 0,4 posto, spustivši se na 3.026 bodova.

Potpredsjednik belgijske vlade Didier Reynders kazao je da će središnje banke i kompanije napraviti veliku pogrešku ako se ne pripreme za izlazak Grčke iz eurozone.

Grčka će održati nove izbore 17. lipnja, nakon što su birači na izborima u svibnju odbacili mjere štednje koje su im uvjetovali Europska unija i Međunarodni monetarni fonda za paket spasa a stranke nisu uspjele postići dogovor o koalicijskoj vladi.

Mnogi ipak strahuju da će Grčka morati izaći iz eurozone, što bi moglo izazvati veliki poremećaj na svjetskim financijskim tržištima i u drugim europskim gospodarstvima.

Neki trgovci ukazuju na špekulacije da bi u idućih nekoliko tjedana Europska središnja banka mogla intervenirati i poduprijeti tržišta, bilo rezanjem kamatnih stopa bilo ubrizgavanjem svježe likvidnosti u financijski sustav.

Upozoravaju ipak da su prognoze i dalje negativne.

"Europa je u recesiji, Kina usporava, kao i Sjedinjene Države", rekao je Michel Juvet iz švicarske banke Bordier & Cie.

U petak su tako pojeftinile mnoge dionice koje su u protekla dva dana dobile na vrijednosti. Tako su rudarske kompanije Xstrata, Randgold Resources i Vedanta Resources izgubile na vrijednosti od 1,4 do 2,2 posto. Cijene dionica kompanije Fresnillo oslabile su 2,4 posto.

Od banaka, cijene dionica Lloyds Banking Group pale su 1,9 posto, a Royal Bank of Scotland Groupa za 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 0,20 posto na 8.580 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙