FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u ECB-ove poticajne mjere poduprla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oporavile su se u ponedjeljak nakon što su loši ekonomski podaci iz cijelog svijeta potaknuli pojedine ulagače na kupovine u očekivanju poticajnih mjera Europske središnje banke.

Indeks Pariške burze CAC ojačao je 0,8 posto i iznosio je 2.975 bodova dok je frankfurtski DAX oslabio 0,4 posto i spustio se na 6.026 bodova. Londonska je burza bila zatvorena zbog praznika.

Prošlotjedni razočaravajući podaci iz Sjedinjenih Država i Kine potaknuli su spekulacije među ulagačima o mogućoj novoj operaciji Europske središnje banke (ECB), po uzoru na aukcije povoljnih trogodišnjih kredita za financijski sektor eurozone, održane u prosincu i veljači.

"Mislim da se počinje širiti uvjerenje da ako se stanje dovoljno pogorša, ako ekonomki podaci budu dovoljno loši a tržišta dovoljno oslabe, možda će središnje banke ponovo intervenirati", kazao je Philippe Gijsels iz tvrtke BNP Paribas Fortis Global Markets.

"Ulagači nisu previše negativno nastojeni, nisu kratkovidni, jer kada se središnje banke u potpunosti angažiraju, tržišta obično rastu."

ECB se sastaje u srijedu.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su neočekivanu stagnaciju proizvođačkih cijena u eurozoni u travnju što daje središnjoj banci više prostora da razmisli o rezanju troškova zaduživanja.

Ulagači će također pažljivo pratiti eventualne promjene u formulaciji predsjednika ECB-a Marija Draghija na redovnoj konferenciji za novinare.

Bankovne dionice bile su u ponedjeljak na dobitku, poduprte nadama u nove poticaje iz središnje banke. Tako je cijena dionica banke Credit Agricole porasla 2,9 posto, banke BNP Paribas 3,8 posto, a Societe Generalea 3,6 posto. Deutsche Bank dobio je na vrijednosti 3,2 posto a cojene dionica Banco Popolare, Unicredit i Intesa Sanpaolo porasle su u rasponu od 4,8 do šest posto.

Automobilski sektor oslabio je pak nakon razočaravajućih podataka o prodaji u SAD-u i lošeg američkog izvješća o zapošljavanju u svibnju. Cijene dionica Volkswagena pale su 1,8 posto, a BMW-a i Daimlera za po 1,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,71 posto na 8.295 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙