FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Signal iz Kine zabrinuo ulagače na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica oneraspoložio je u srijedu signal iz Kine da bi vlada mogla zauzeti oprezan stav u kreiranju poticajnih mjera, što je pritisnulo rudarski sektor, dok se u Europi proučava prijedlog Europske komisije o dokapitalizaciji banaka iz europskog kriznog fonda.

U takvom je okruženju indeks Londonske burze FTSE oslabio 1,6 posto, na 5.307 bodova, frankfurtski DAX bio je na gubitku 1,2 posto i spustio se na 6.321 bod dok je pariški CAC kliznuo 1,5 posto i iznosio 3.037 bodova.

Najveći je gubitnik bio sektor bazih resursa, koji je u prosjeku oslabio dva posto, odražavajući oštar pad cijena osnovnih metala temeljem signala iz Kine da bi vlasti u Pekingu mogle zauzeti oprezan pristup pri poticanju gospodarstva.

Eurasian Natural je tako bio na gubitku 5,3 posto, Anglo American 2,9 posto a Antofagasta i Thyssenkrup po 2,7 posto.

Ulagači također strahuju da bi španjolske javne financije mogle izmaknuti kontroli bude li Madrid prisiljen spašavati svoje banke upravo u vrijeme kada nastoji srezati veliki proračunski manjak. Španjolsku istodobno muči recesija i ogromna nezaposlenost.

Španjolski financijski sektor zapao je u nevolje nakon pucanja balona na tržištu nekretnina, zbog čega rastu iznosi nenaplativih zajmova.

Tako je u srijedu premija koju ulagači traže da bi kupili španjolske umjesto referentnih njemačkih obveznica skočila na 5,4 postotna boda, najvišu razinu od uspostave eurozone. Prinosi na španjolske državne obveznice iznosili su 6,6 posto, približivši se opasno neodrživoj razini od sedam posto.

"To su opasni znakovi, kakvima smo već svjedočili, prekoračenje te razine navelo je Portugal, Grčku i Irsku da zatraže međunarodnu pomoć", posjeća Koen De Leus, strateg u tvrtki KBC Securities.

"Ako se stvari ne poboljšaju, a Europska središnja banka ne intervenira na tržištu obveznica, strah od raspada eurozone ojačat će a dionioce bi lako mogle izgubiti i 10 posto vrijednosti u nekoliko tjedana", dodaje.

U međuvremenu je Europska komisija u najnovijem izvješću konstatirala da eurozona mora potaknuti rast i smanjiti dug kako bi vratila povjerenje ulagača. Trebali bi također krenuti prema "bankovnoj uniji" i razmisliti o izdanju zajedničkih obveznica.

Nužno je također razbiti začarani krug pozajmljivanja između slabih banaka i prezaduženih država, na čemu bi se trebao angažirati Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), i to kroz izravnu dokapitalizaciju banaka, sugeriraju u Bruxellesu.

Ti su prijedlozi nakratko poduprli španjolski burzovni indeks Ibex da bi se on potom stabilizirao na razini nižoj 0,4 posto u odnosu na onu iz prethodnog dana. Tijekom dana dotaknuo je najnižu razinu u devet godina.

Među pojedinim dobitnicima isticao se talijanski proizvođač kamiona i traktora Fiat Industrial čije su cijene porasle za 2,3 posto nakon što je kazao da želi spojiti grupi svoj odjel poljoprivredne opreme CNH.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,3 posto na 8.633 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙