FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica nadaju se poticajnim mjerama središnjih banaka

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica ojačala su u srijedu temeljem nada da će ključne središnje banke širom svijeta poduzeti konkretne mjere kako bi poboljšale sumorne gospodarske prognoze.

Najveći je dobitnik bio indeks Pariške burze CAC, koji je ojačao 1,7 posto i iznosio je 3.035 bodova. Londonski Ftse bio je u plusu 1,2 posto i iznosio je 5.322 boda, a frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti 0,9 posto, dosegnuvši 6.021 bod.

Europska središnja banka (ECB) zadržala je u srijedu ključne kamatne stope na važećoj razini od jedan posto i oduprla se pritiscima da podupre anemično gospodarstvo.

Tržišta se ipak nadaju da će njezin čelnik Mario Draghi signalizirati da postoji šansa za poticaje u vidu naknadnog sniženja kamatnih stopa odnosno novih injekcija likvidnosti.

Razočaravajući podaci iz SAD-a i Kine i signali da se slabost širi iz rubnih dijelova eurozone na samo središte pojačava pritisak na središnje banke da se suprotstave takvom trendu.

"Pojačana su očekivanja na tržištu o dodatnim poticajnim mjerama širom svijeta. Mogli bismo svjedočiti ublažavanju monetarne politike u brojnim članicama skupine G10 a moguće je da se i Fed odluči na kvantitativno ublažavanje", ističe Ian Stannard iz Morgan Stanleya.

Ulagače je na pojačane kupovine potaknula i povoljna razina cijena dionica koje su proteklih dana osjetno izgubile na vrijednosti.

U takvom je okruženju sektor baznih resursa u prosjeku dobio na vrijednosti 3,8 posto, temeljem spekulacija da bi Kina mogla sniziti razinu obveznih rezervi za banke kako bi potaknula kreditiranje.

Tako su Antofagasta, Kazakhkmys, Anglo American i Fresnillo ojačali u rasponu od 5,3 do 6,8 posto.

Među dobitnicima izdvajao se i bankovni sektor, koji je u prosjeku ojačao 2,9 posto. Barclays je pritom ojačao 5,7 posto, Natixis 5,3 posto

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,8 posto, na 8.533 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙