FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčke ankete poduprle europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u ponedjeljak, poduprte anketama u Grčkoj koje su pokazale da bi na predstojećim novim izborima pobjedu mogli odnijeti zagovornici poštivanja uvjeta iz paketa pomoći i time omogućiti ostanak Grčke u eurozoni.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,9 posto na 5.397 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,6 posto na 6.379 bodova, dok je pariški CAC ojačao 0,7 posto i iznosio 3.067 bodova.

Ankete objavljene tijekom vikenda ohrabrile su ulagače koji strahuju od mogućeg grčkog izlaska iz eurozone u slučaju da na izborima 17. lipnja pobijede lijevo orijentirane stranke.

Dugoročni ulagači suzdržani su u očekivanju rezultata grčkih izbora a očekuju i zabrinjava ih i zdravlje gospodarstva eurozone i njezina bankovnog sektora.

"To je dvosjekli mač", rekao je Sylvain Goyon iz tvrtke Natixis u Parizu.

"Naravno da je tržište iznimno atraktivno u smislu vrijednosti dionica, na razinama zabilježenim početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ipak, postavlja se pitanje spremnosti na rizik prije 17. lipnja", tumači Goyon.

Atenska burza porasla je 6,2 posto.

Ulagače je ipak prizemljio pad talijanskog poslovnog povjerenja u svibnju na najnižu razinu u gotovo tri godine, suprotno očekivanjima analitičara koji su predviđali njegov blagi rast.

Indeks talijanske burze ojačao je ipak 0,5 posto, dok je španjolski IBEX oslabio dva posto zbog zabrinutosti u vezi s visinom pomoći posrnulom bankovnom sektoru.

Dionica djelomično nacionalizirane banke Bankia kojom se danas ponovo počelo trgovati, nakon suspenzije u očekivanju zahtjeva za državnom pomoći, oslabila je više od 20 posto da bi tijekom poslijepodneva ograničila gubitak na 11,3 posto. Banka je zatražila 19 milijardi eura pomoći.

Oslabile su i ostale španjolske banke, pa je Banco Popular izgubio na vrijednosti 7,7 posto a Santander, najveća europska banka, bila je u minusu 3,5 posto.

„Izloženost bankovnog sektora krizi na tržištu nekretnina tempirana je bomba“, zaključio je Goyon.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,2 posto i iznosio je 8.593 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙