FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: najveća gubitnica dionica Ericssona Nikole Tesle

Autor: scvi
ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi su oko podneva izbrisali blage jutrošnje dobitke i sada su u minusu, a najveći pad cijene bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle, za 7,8 posto.

Crobex indeks oko podneva utonuo je u minus 0,6 posto, na 1.618 bodova, a Crobex10 0,28 posto na 889 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego u petak u ovo doba.

„S inozemnih burzi i dalje pristiže negativno raspoloženje, pa su i domaći burzovni indeksi danas u crvenom. Većina najlikvidnijih izdanja bilježi pad cijene, pri čemu najveći dionica Ericssona Nikole Tesle, oko 7,8 posto. Rast cijena, pak, zasad ostvaruju tek dionice Podravke i Riviere Adria“ kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Na većinu europskih burzi tjedan je počeo padom cijena dionica, kao što je prošli i završio, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija zbog dužničke krize u eurozoni i slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

Trenutno je frankfurtski DAX u minusu 1,17 posto, dok je pariški CAC u blagom plusu, za 0,37 posto.

Američki terminski indeksi najavljuju negativni početak današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

Najveći promet do podneva na domaćem tržištu ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 1,7 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,35 posto, na 195 kuna.

Milijunski promet zasad je ostvaren još i dionicom Podravke, pri čemu joj je cijena ojačala blagih 0,28 posto, na 218 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveći pad cijene bilježi dionica Ericssona Nikole Tesle, za 7,84 posto, na 906 kuna.

Najveći rast cijene, pak, ostvarila je dionica Rivijere Poreč, za 2,18 posto, na 11,25 kuna.

„Na domaćem tržištu trgovanje je mirno. U najvećem fokusu investitora su blue-chip dionice. Nove smjernice investitorima će dati sutrašnja objava prvih rezultata o prometu u domaćoj trgovini na malo. Do tada će glavni utjecaj na tržište imati situacija na inozemnim burzama i daljnji razvoj događaja s Grčkom“, ističe Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙