FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 5. Festival mediteranskog filma Split

Autor: mtau
SPLIT, 2. lipnja 2012. (Hina) - Prikazivanjem libanonskog filma "A gdje sada?" koji je nagrađen na festivalima u Torontu, Oslu i San Sebastianu, u subotu navečer je u splitskom ljetnom kinu Bačvice svečano otvoren 5. Festival mediteranskog filma Split.

Direktor festivala Alen Munitić publici je predstavio program izdvojivši novosti ovogodišnjeg festivala. Organizatori su u petak navečer obilježili petu obljetnicu besplatnim prikazivanjem francusko-talijanskog filma "'Goubbiah" na pijesku gradske plaže Bačvice. "To je bio naš dar vjernoj publici, a onima izvan Splita sljedeća ćemo tri mjeseca doći u goste. Posjetit ćemo 12 gradova po obali i na otocima. Približit ćemo se i toj publici. I to je novost ove godine", kazao je Munitić.

Kako se moglo čuti na otvaranju, u nedjelju u Split stiže grčki redatelj Yorgos Lanthimos koji je za film "Alpe", predviđen za prikazivanje u nedjelju, osvojio nagradu za najbolji scenarij festivala u Veneciji, a istoga dana dolazi i redatelj Davide Manuli čiji će film "Legenda o Kasperu Hauseru" splitska publika također imati priliku pogledati na festivalu.

Hrvatske premijere na festivalu će imati film, inače dobitnik Zlatnog medvjeda, "Cezar mora umrijeti" i izraelska "Fusnota" koja je nominirana u kategoriji stranog filma na ovogodišnjem Oscaru.

Radionicu za studente glume održat će Zana Marjanović, glumica koja je imala glavnu ulogu u filmu Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda", a 6. lipnja u 18 sati zainteresirani će se s njom moći susresti na kavi u Villi Rosini na Bačvicama, najavio je direktor Munitić, dodajući da će se u istom prostoru svakodnevno održavati druženja s redateljima i glumcima.

Splitsku publiku će na festivalu dočekati brojna iznenađenja, među ostalim i radionica video aktivizma, te radionica o brandiranju grada naziva "LYNCHevanje grada".

Dan uoči splitskog Gay Pridea, koji se održava 9. lipnja, prigodno će se prikazati dokumentarac "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević, te film "Blokada" Igora Bezinovića. Oba su filma uvrštena u program kao odgovor organizatora festivala na trenutno stanje u Splitu pred održavanje parade.

Peti Festival mediteranskog filma Split traje do 9. lipnja na lokacijama ljetnog kina Bačvice i kinoteke Zlatna vrata. U četiri programa - dugometražni, kratkometražni međunarodni, kratkometražni domaći i popratni program glazbenih dokumentaraca - publika će moći pogledati ukupno 50 filmova.

(Hina) xzjur ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙