FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 2. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

SDP je srce dobrih promjena, poručio je danas predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović na stranačkoj Konvenciji, zatraživši od građana i članova svoje stranke razumjevanje i malo strpljenja da te promjene postanu i vidljive. "Promjene su tu, dolaze, traju, ali ne vidi ih se u svakom trenutku jer je njihova dinamika takva da ih ne gledate pred očima. Za te promjene ćemo trebati potporu svih građana, a najviše od članova SDP-a, tražim razumjevanje i malo strpljenja", naglasio je Milanović, podnoseći izvješće o radu stranke u zadnje četiri godine. Istaknuo je da je SDP u ovih 20 godina pokazao sposobnost i dobru procjenu u kojem trenutku se treba mijenjati, na koji način, kojim intenzitetom i dinamikom, te da je bio srce dobrih promjena i 1990., i 1995., i 2000. i 2007. godine. Za promjene koje Hrvatsku sada očekuju potreban je hladan sjevernjački razum, ali i južnjačka energija, ingenioznost i pravo na grešku, rekao je Milanović i dodao, "a to je Hrvatska". Bitno je, naglasio je, da uredimo svoju budućnost po svojim pravilima i napravimo modernu, energičnu i jaku Hrvatsku, ali i da shvatimo da ćemo, ako se ne budemo mijenjali, biti neuspješni i da će nas frustrirati taj neuspjeh i stagnacija. Dodao je kako više nema genijalnih ideja koje će promijeniti svijet "već od idućeg ponedjeljka", nago je sve težak rad koji podrazumjeva pametne odluke i dugotrajne kalkulacije.

ZAGREB

Zadnji je trenutak za dobre promjene i mi ih moramo realizirati, poručio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić, obraćajući se SDP-ovcima koji na današnjoj Konvenciji biraju čelna tijela stranke. "Građani od nas s pravom to očekuju. Zadnji je trenutak za dobre promjene u ovoj zemlji i mi te dobre promjene moramo realizirati", naglasio je Čačić. U ime HNS-a SDP-ovce je pozdravio kao prijatelje s kojima članovi njegove stranke dijele iste vrijednosti, a što je, istaknuo je, i osnovni preduvjet za dobar rezultat koalicijske vlade. Čačić je istaknuo da su izborne pobjede lijeve koalicije nužne Hrvatskoj zbog velikih problema u državi, zbog previše godina lošeg vođenja države, zbog čega, kazao je, ne postoji čarobni štapić koji bi te stvari promijenio. Naglasio je da je SDP u Vladi i vladajućoj koaliciji većinska i najodgovornija stranka, da je HNS strateški partner bez kojega se ne može odlučivati, ali koji u konačnici ne odlučuje. "Imamo kvalitetne partnere i u IDS-u i HSU-u i ne vidim ni jedan razlog da ne postignemo dobar rezultat", rekao je. Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić je poručio da je IDS stabilan, čvrst i jak partner u Vladi i da će sigurno zajedno odraditi čitav mandat. Da je SDP najvažnija stranka koalicije naglasio je i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, izrazivši zadovoljstvo odnosima u vladajućoj koaliciji, a potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je istaknuo da vidi namjeru vladajuće koalicije da u hrvatsko društvo uvede više socijalne pravde te vrati povjerenje u mogućnosti rasta i napretka.

ZAGREB

Idemo raditi, poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović članovima svoje stranke koji su se, pod sloganom "Srce dobrih promjena", danas okupili na 12. konvenciji na kojoj će, tri tjedna nakon što su Milanovića potvrdili za predsjednika, birati potpredsjednike te članove SDP-ovog Predsjedništva i Glavnog odbora. Burnim aplauzom SDP-ovci su pozdravili Milanovićevo prvo obraćanje kojim je otvorio Konvenciju, a kojim je stranačke kolege pozdravio kao članove pobjedničke stranke i pobjedničke koalicije. "Čestitam na pobjedi, idemo raditi", poručio je Milanović SDP-ovcima. Gotovo 2300 SDP-ovih delegata pozvano je na Konvenciju na kojoj će između 34 kandidata birati 17 članova Predsjedništva, od kojih se 13 bira po regionalnoj kvoti (po dva iz pet regija i tri iz Zagreba), a četiri na nacionalnoj razini. Najviše kandidata za članove Predsjedništva dolazi sa zagrebačkog područja, njih 11, a slijedi Dalmacija odakle dolazi 7 kandidata. Među kandidatima je i većina SDP-ovih ministara u Vladi. Koristeći sustav elektronskog glasovanja SDP-ovci će birati i 103 člana Glavnog odbora i to između 364 kandidata.

SPLIT

Županijski sud u Splitu odredio je ekstradicijski pritvor od 40 dana u zatvoru na Bilicama dvojici talijanskih državljana Antoniju i Alessandru Melatu koji su prije nekoliko dana uhićeni u Dubrovniku na temelju međunarodne tjeralice Interpola, a koje se sumnjiči da su sudjelovali u krijumčarenju droge i pranju novca, potvrđeno je danas u splitskom Županijskom sudu. Splitski odvjetnik Jadran Franceschi i dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo, koji u ovom slučaju brane dvojicu talijanskih državljana, najavili su da će idućeg tjedna podnijeti žalbu na odluku Županijskog suda o ekstradicijskom pritvoru. "Moj klijent Alessandro Melato živi u Hrvatskoj od 2006. godine, oženjen je i ima prijavljen boravak u Dubrovniku i smatram da nema potrebe za njegovim pritvaranjem radi postupka izručenja jer on nema razloga ometati postupak ekstradicije", izjavio je danas za Hinu Franceschi. Pištalo je istaknuo kako će nastojati svojem štićeniku Antoniju Melatu ishoditi u početnom procesnom postupku omogućiti mu obranu sa slobode. Odvjetnici Franceschi i Pištalo su rekli kako su dvojica osumnjičenih Talijana otac (Antonio) i sin (Alessandro). Potvrdili su da je i otac Antonio živio u Dubrovniku prijavljen na istoj adresi gdje i sin Alessandro. Kazali su da je u vezi njihova uhićenja međunarodnu tehničku i stručnu pomoć talijanskim pravosudnim tijelima pružio je PNUSKOK, rekli su. Osumnjičenik Antonio Melato je, kako navodi današnja Slobodna Dalmacija, navodno jedan od šefova kalabreške mafije 'Ndrangheta.

ZAGREB

Filmom "Tokijski vjetropir", jednim od najpoznatijih filmova Seijuna Suzukija, 4. lipnja u zagrebačkom kinu "Tuškanac" počinje velika retrospektiva tog kultnoga japanskoga filmaša, redatelja i glumca u sklopu koje će se prikazati dvadeset i dva njegova filma. Suzukijevi filmovi bili su skoro nepoznati izvan Japana do sredine osamdesetih, kada su mu se u kinotečnim programima počele prikazivati retrospektive i izdavati DVD izdanja njegovih ključnih filmova, kao što su "Ožigosan da ubije" i "Tokijski vjetropir", koje su hvalili i slavili istaknuti svjetski filmaši, Jim Jarmusch, Takeshi Kitano, Wong Kar-wai i Quentin Tarantino. Zagrebačka retrospektiva nazvana "Grimizni mjesec Seijuna Suzukija", koja će trajati do 2. srpnja, dosad je najopsežniji retrospektivni prikaz jednog japanskog filmaša u Hrvatskoj, ističe se u najavi nositelja projekta, Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma. To je svojevrsni 'hommage' 89-godišnjem majstoru filmskog stila i ekscentričnom ikonoklastu B-filma japanske studijske kinematografije i autorskog filma kojim se obilježava i 100. godišnjica filmske kompanije "Nikkatsu" u kojoj je Suzuki od 1956. do otkaza 1968. režirao 42 filma, dodaje se.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙