FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ČAKOVEC - Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući sinoć na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se održava u Čakovcu, rekao je kako je holokaust jedno od najvećih zala koje se dogodilo u ljudskoj povijesti; to je filozofija mržnje, filozofija zla, koja se može uvijek javiti, naglasio je. Predsjednik Josipović, pod čijim se pokroviteljstvom održava trodnevni seminar, istaknu je kako je važno sjetiti se i odati počast žrtvama holokausta, te da svi skupa učinimo sve da se nešto slično ne ponovi. Kazavši kako se treba okrenuti budućnosti, dodao je kako se ne može graditi jasna budućnost ako nisu usvojene stvari koje su se događala u prošlosti. Bez da se sjetimo svega lošeg što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu ne možemo imati dobru budućnost. I našim je područjem u to vrijeme zavladalo zlo koje je okupiralo gotovo čitavu Europu. Holokaust je dio i naše povijesti, rekao je Josipović. Dodavši kako je većina Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata bila protiv holokausta rekao je da je jedan dio ipak pristao uz kvislinšku vlast i nacističku ideologiju. Bitno je da se toga sjetimo i da se takve ideje kod nas ne rasplamsaju nanovo, zaključio je. Predsjednik Josipović istaknuo je također kako nije dovoljno samo se sjećati žrtava već za njih i njihove obitelji treba učiniti i neke konkretne stvari. Mnogi su ostali bez imovine i iako je sada teško svaku nepravdu ispraviti, potrebno je pronaći način da se te ljude obešteti. Pravedno bi bilo i izgraditi sinagoge na onim mjestima na kojima su porušene, rekao je. Predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal kazao je da o holokaustu i nakon 67 godina treba govoriti - i zbog toga da se ne zaboravi, i zbog toga da se ne ponovi. Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yossi Amrani poručio je da učenjem o povijesti i suosjećanjem s događajima iz prošlosti, možemo postati bolji ljudi.

ŠARENGRAD - Hrvatska stranka prava (HSP) dr. Ante Starčevića priopćila je sinoć kako je intervju što ga je novoizabrani predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, dao uoči izbora njemačkom listu "Frankfurter Allgemeine Zeitung", u cijelosti nekorektan te da su skandalozne Nikolićeve izjave kako je "Vukovar uvijek bio srpski grad i da se Hrvati nemaju razloga u njega vraćati", kao i da je "zamišljeni 'projekt Velike Srbije' njegov neostvareni san". U priopćenju glavnog tajnika HSP-a dr. Ante Starčevića i predsjednika Mjesnog odbora Šarengrada, Pere Ćorića, također stoji kako Nikolićev intervju ne spada u političke intervjue kakve bi trebali davati europski političari 21. stoljeća. Navodi se kako "takve izjave nismo čuli još od smrti Slobodana Miloševića i uhićenja njegova političkoga mentora Vojislava Šešelja". Ćorić podsjeća kako je "Vukovar simbol opstojnosti i želje hrvatskoga naroda za svojom samostalnošću i suverenošću, i 'grad heroj', koji je bio hrvatski i zauvijek će to ostati". HSP dr. Ante Starčevića najoštrije osuđuje takve i slične izjave te zahtijeva da predstavnici državnih vlasti i institucija razmotre upućivanje diplomatske note te zatraže Nikolićevu ispriku. Stranka smatra da su Nikolićevi kasnije izrečeni pomirljivi tonovi u istom intervju odraz današnje situacije, a ne njegovih stvarnih stavova.

ŠTRIGOVA - "Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je jučer predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta "Urbanovu 2012. – 4. festivalu Pušipela, bajkovitih okusa Međimurja i Sajmu vinarsko vinogradarske opreme." Kako je rekao Josipović, vina su jedan od naših najvažnijih i najprepoznatljvijih brendova, koji su ujedno i oblik kulture te su izuzetno važni za razvoj turizma. Josipović je u pratnji prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića posjetio vinarski sajam u Štrigovi gdje su uručili diplome i priznanja nagrađenim vinarima. Urbanovo 2012. je jučer popodne u sportskoj dvorani OŠ Štrigova svečano otvorio međimurski župan Ivan Perhoč. Govoreći o razlozima pokretanja te manifestacije, Perhoč je rekao da se time naglašava kulturno i gastroenološko nasljeđe Međimurja, a da je osnovni cilj promocija međimurske vinske ceste kao turističkog proizvoda. Uz međimurske vinare na "Urbanovu 2012" se predstavljaju i vinari iz Slavonije, Istre te susjedne Slovenije.

ZAGREB - U sklopu ovogodišnjeg Noir festivala sinoć je u zagrebačkoj galeriji Velvet predstavljeno hrvatsko izdanje kriminalističkog romana "Žena u kavezu", danskog pisca Jussija Adler-Olsena. Prva je to i dugo iščekivana knjiga tog danskog "kralja noira" prevedena na hrvatski, a prethodno je oduševila čitatelje diljem svijeta i već prvih dana srušila sve rekorde po čitanosti te potvrdila dominaciju skandinavskih pisaca u tom književnom žanru. U Danskoj je taj triler, koji čitatelje drži bez daha do posljednje stranice, ubrzo nakon objavljivanja zauzeo prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih knjiga i tamo se zadržao godinu dana, rekla je Bojana Franić iz izdavačke kuće Znanje koja je objavila knjigu u prijevodu Marka Marasa. "Žena u kavezu" je "neobično rafiniran i iznimno napet" krimić o problematičnom policijskom inspektoru Carlu Moercku koji istražuje misteriozni, već zaboravljeni slučaj nestanka perspektivne mlade političarke. Kritičari su ga opisali kao "nepodnošljivo uvjerljiv opis noćne more jedne žene". Jussi Adler-Olsen rođen je 1950. u Kopenhagenu. Nakon studija sociologije, politologije i filmske umjetnosti radio kao urednik i nakladnik. Svjetsku je slavu stekao serijom trilera o inspektoru Carlu Moercku. Uz predstavljanje "Žene u kavezu", koja je poslužila kao tipičan predložak, održana je i tribina o sve popularnijem skandinavskom noiru, koji je vrhunac doživio trilogijom "Millennium" Stiega Larssona.

POŽEGA - Grand prix 20. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova koji je sinoć održan u Požegi pripao je švedskom autoru Niklasu Anderssonu za film "Mad Musik". Zlatnu plaketu, po odluci stručnog žirija, dobio je film "Travelling", autora Wan King Fai iz Kine, srebrnu film "Moram se koncentrirati", Zvonimira Rumboldta iz Hrvatske, a brončanu "Darovi Božića", Krešimira Kvešteka, također hrvatskog autora. Nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje autoru čiji film pridonosi razumijevanju među narodima sinoć je pripala Weng Fang Zhongu iz Tajvana za film "Sexual Delusion". Nagradu publike odnio je film "Hoću bracu", autora Tomislava Starčevića, dok je u kategoriji za najbolji hrvatski film priznanje osvojio "Moram se koncentrirati". Festival je organizirala požeška udruga GFR Film-video i Hrvatski filmski savez, a pristiglo je 313 jednominutnih uradaka iz 45 zemalja od kojih je sinoć u službenoj konkurenciji bilo prikazano 60 filmova.

HVAR - Dodjelom nagrada sinoć je u Hvaru završio 16. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame "Prix Marulić", koji se ove godine održao pod sloganom "Starim tekstovima u pohode". Grand Prix Marulić za igranu radio dramu dodijeljen je emisiji "The Yalta Game", Briana Friela, u produkciji Radio Rusije, u kategoriji dokumentarne radio drame emisiji "Dreaming Dickens", autorice Cathy FitzGerald, Rockethouse Productions, dok je u kategoriji kratke forme najbolja bila emisija "Glagoljon", autorice Stephanie Jamnicky i Zorana Sajka, u produkciji HRT/Hrvatskog radija. Festival tradicionalno organizira Dramski program Hrvatskoga radija, a od 19. do 25. svibnja predstavilo se 57 emisija iz 22 države i 32 produkcijske kuće.

DUBROVNIK - U Domu Marina Držića u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba pod nazivom "La Granja - španjolska Kraljevska tvornica stakla", koja donosi pregled radova Kraljevske tvornice stakla La Granje, koju je osnovao španjoski kralj Filip V. 1727. godine. Ova tvornica proizvela je veličanstvena zrcala do tada neviđenih dimenzija kao i cijeli niz predmeta - od svih vrsta uporabnih do različitih vrsta ukrasnih, farmaceutskih i optičkih staklenih predmeta. Kako je istaknuto u prigodi otvaranja, Kraljevska tvornica stakla La Granja je u ravnom zrcalnom staklu te u proizvodnji stolnog posuđa primjer visoke izvedbene kvalitete, a uradci kristalerije iz La Granje pokazuju svu raskoš tehničke savršenosti proizvodnje i eleganciju oblika, što se potvrđuje i u današnjim narudžbama. Na otvaranju izložbe govorili su ravnateljica Doma Marina Držića, Vesna Delić Gozze, te ravnateljica Muzeja stakla u La Granji Paloma Pastor Rey de Vignas. Ova izložba bit će otvorena do 29. srpnja.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙