FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SPLIT/DUBROVNIK - Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u povodu splitskog gay pridea zakazanog za 9. lipnja ove godine sinoć je na svojem Facebook profilu pozvao, kako je naveo, prijatelje na splitskom području i sve ljude dobre volje da se "ne daju isprovocirati i učiniti nešto što se kršćanima ne pristoji", te na "uvažavanje drugih i drugačijih". "Imamo pravo kao kršćani drukčije misliti, imamo se pravo ne slagati s izokretanjem sustava vrijednosti, ali moramo, ostajući vjerni svojim kršćanskim uvjerenjima, evanđelju koje navješćujemo i Crkvi kojoj pripadamo, naučiti uvažavati druge i drugačije, znajući da smo kao kršćani pozvani, slijedeći Krista i njegov primjer, na zlo odgovarati dobrom, na mržnju ljubavlju i tako, ako je moguće i koliko je do nas, biti u miru sa svim ljudima", navodi biskup Uzinić. On ističe da "svoje neslaganje, na koje imamo pravo i dužnost, radije pretočimo u molitvu, šetnju po Marjanu, Mosoru, odlazak na plažu, na selo ili, jednostavno, ostanak u svom domu". S nadom da ćete tako i učiniti, da se nećete dati zavesti zlom, nego da ćete ustrajati u dobru i druge poticati na dobro, da nećete dozvoliti da vama ovlada mržnja nego da ćete mržnju pobijediti u ljubavi, na sve vas zazivam Božji blagoslov i obećavam svoju blizinu u molitivi", napisao je biskup Uzinić na svojem Facebook profilu u vezi Split Pridea.

SPLIT - Besplatnom projekcijom francusko-talijanskog pustolovnog filma “Goubbiah” na gradskoj plaži Bačvice u Splitu svoj je prvi jubilej proslavio Peti Festival mediteranskog filma Split koji će službeno početi u subotu navečer u kinu Bačvice projekcijom libanonskog filma "A gdje sada?" nagrađenog na festivalima u Torontu, Oslu i San Sebastianu, a trajat će do 9. lipnja. Film koji je splitska publika odgledala raspoređena u okolnim kafićima i po ručnicima širom pješčane plaže snimljen je prije pola stoljeća u Dalmaciji i Hercegovini, a ekran za prikazivanje filma po prvi je puta postavljen uz rub mora. "Sve ove godine festival je uspio zahvaljujući prvenstveno publici koja ga je posjećivala svo to vrijeme. Željeli smo obilježiti ovogodišnji peti rođendan, ali se i zahvaliti vjernoj publici, pa smo smislili originalnu i atraktivnu besplatnu projekciju na plaži. Ovom smo se večerašnjom projekcijom klasika malo izmakli s uobičajenog festivalskog programa. Film je osim u Hercegovini sniman u Pučišćima na Braču, u Podbiokovlju kod Makarske, Mimicama, te Marušićima 1956. godine, pa područje izgleda doista egzotično zbog netaknute prirode", kazao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

DUBROVNIK - Kazalište Marina Držića jučer je najavilo je danas sedmi ovosezonski premijerni naslov: praizvedbu drame "Bastion" Luka Paljetka koju na scenu dubrovačkog kazališta postavlja grčki redatelj Lefteris Giovanidis koji je ujedno i scenograf predstave. Premiejra će biti izvedena 10. lipnja. Kostimograf je Željko Nosić, a skladatelj Đelo Jusić, dok u predstavi glume Boris Matić, Matea Elezović, Vinkko Štefanec, Glorija Šoletić, Izmira Brautović i Frane Perišin. Redatelj Giovanidis izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku surađivati i raditi s dubrovačkim glumačkim ansamblom na predstavi koja donosi priču o strahu od nepoznatog i život u neznanju, odnosno koja donosi mnoge elemente s kojim se danas susrećemo u životu. Ravnateljica Jasna Jukić najavila je i Dane dubrovačkog kazališta koji će se održati od 11. do 19. lipnja i kada će publika moći još jednom vidjeti sve ovogodišnje premijere: Carevo novo ruho, Žudnja, Mizantrop, Prasac koji gleda u sunce, Ljubavnik, Mačak u vreći i Bastion.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙