FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina) - Objavljujemo pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - "Povelja mira i prijateljstva" dodijeljena je sinoć u Zagrebu prof. dr. Slobodanu Langu za dugogodišnju iskrenu opredijeljenost borbi za ljudska prava i humanost, poglavito u vrijeme i nakon hrvatskoga Domovinskog rata. Tu Povelju prvi put dodjeljuje Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, a prof. dr. Slobodanu Langu uručio ju je predsjednik UBIUDR-a Podravka Mladen Pavković. Istaknuo je kako Povelju dodjeljuju Slobodanu Langu, poznatom hrvatskom liječniku, borcu za mir i ljudska prava koji je svojim djelom postao simbolom nade, mira i dobra. Pavković je rekao da je to prva takva Povelja koju dodjeljuju u želji da istaknu pojedince koji su godinama, a poglavito tijekom Domovinskog rata, pokazali da su život i nada snažniji od mržnje, agresije i smrti.

ZAGREB - Laureati Nagrade za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" Hrvatskoga muzejskog društva (HMD) muzejski savjetnici Ankica Babin i Josip Balabanić primili su na sinoćnjoj svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) tu vrijednu nagradu za izuzetan i trajan doprinos u muzejskoj struci. Kako se, uz ostalo, navodi u obrazloženju nagrada za životno djelo, Ankica Babin zaslužna je za osnivanje i djelovanje Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći", a njezina nastojanja urodila su da se 1988. osnuje prva muzejska ustanova u Kaštelima - Galerija Studin u Kaštel Novome u kuli Ćipiko. Josip Balabanić posebno se bavi poviješću prirodoslovlja u Hrvatskoj i razvojem hominida. Bio je nositelj i autor nekoliko velikih i važnih prirodoslovnih izložaba Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Na sinoćnoj svečanosti dodijeljene su i Godišnje nagrade HMD-a za prošlu godinu u četiri kategorije - za izložbeni projekt, muzejsku akciju, za izdavačku djelatnost i za projekt digitalizacije.

ZAGREB - Fakultetsko vijeće Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na jučerašnjoj je sjednici odlučilo da dosadašnji dekan akademik Davor Miličić tu dužnost obnaša i u idućem mandatnom razdoblju od akademske godine 2012./13. do 2014./15. Akademik Davor Miličić ugledni je internist i kardiolog zaposlen u KBC-u Rebro. Redoviti je profesor Medicinskoga fakulteta i gost predavač na nekoliko europskih fakulteta, a u svibnju ove godine izabran je za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih publikacija. Član je više uglednih kardioloških društava i foruma, dužnosnik u više odbora Europskoga kardiološkog društva i predsjednik nekoliko uglednih međunarodnih skupova i kongresa.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙