FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas će, na 15. općem saboru stranke, izabrati predsjednika stranke, zamjenika predsjednika, potpredsjednike HDZ-a, članove predsjedništva te članove Središnjeg odbora. Izaslanici, njih 2200, će u dvorani "Vatroslava Lisinskog" predsjednika HDZ-a izabrati između pet kandidata - Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Tomislava Karamarka, Domagoja Ivana Miloševića i Milana Kujundžića. Za zamjenika predsjednika kandidirali su se Andrej Plenković, Drago Prgomet te Ante Sanader. Na Općem saboru birat će se šest potpredsjednika, za koju funkciju su podnesene 24 kandidature. Za deset članova Predsjedništva kandidirale su se 42 osobe. Na Općem saboru će se kandidati za predsjednika HDZ-a predstaviti u desetominutom obraćanju po abecednom redu. Mogućnost obraćanja imat će još samo izborni pobjednik, a svim je izaslanicima, pa tako i kandidatima, omogućeno sudjelovanje u raspravi koja je ograničena na pet minuta. Izaslanici bi na saboru trebali prihvatiti izmjene i dopune stranačkog Statuta po kojima bi se budući predsjednik stranke birao po načelu jedan član - jedan glas. Izmjenama bi se ukinula i institucija brisanja iz članstva te odredba prema kojoj HDZ ima počasnog predsjednika stranke.

ZAGREB

U Zagrebu je sinoć završio Zagrebački energetski tjedan na kojemu je u šest dana održano 38 događanja o održivom razvoju, zaštiti okoliša, obnovljivim izvorima energije, primjeni mjera energetske učinkovitosti i zaštiti prirodnih resursa. "Cilj energetskog tjedna koji se ove godine treći put održavao pod sloganom 'Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!' bio je da se pokuša realno razmišljati o okolišu koji je temelj održivog opstanka na Zemlji. Mi alternative za ovaj planet nemamo i moramo ga sačuvati", istaknuo je Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj koji je s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske bio organizator tjedna. Maras je naglasio kako su željeli pokazati građanima da uz manju, racionalnu potrošnju, uz isti ili čak bolji komoditet mogu poboljšat kvalitetu svog života a istovremeno štedjeti i energetski i financijski. Rekao je da su događanjima obuhvatili sve generacije te sve strukovne organizacije. Na danima otvorenih vrata građani su mogli vidjeti Sunčanu kuću - Špansko, Gradska uprava i tvrtka Petrokov predstavili je svoje fotonaponske elektrane, održan je okrugli stol o sigurnoj i energetski učinkovitoj urbanoj mobilnosti za održivi razvoj gradova. Središnji i ujedno završni događaj Zagrebačkog energetskog tjedna bila je izložba na središnjem zagrebačkom trgu na kojoj se predstavilo 50-ak tvrtki, energetskih i razvojnih agencija te profesionalnih udruga i 14 eko dječjih vrtića i škola. Održana je i izložba eko-automobila.

VINKOVCI

Dvanaestogodišnji dječak smrtno je stradao od strujnog udara dok se s vršnjacima igrao u blizini trafostanice u Svinjarevcima kod Vukovara, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija. Prema riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Luke Barunčića, nekoliko djece igralo se sinoć, oko 21,35 sati u blizini trafostanice u Crkvenoj ulici u Svinjarevcima, te je uslijed još uvijek nepoznatih okolnosti, došlo do strujnog udara u kojem je 12-godišnjak smrtno stradao. Na mjestu nesreće obavit će se očevid kako bi se utvrdili točni uzroci smrtnog stradavanja dječaka.

ZAGREB

Izložba haljina od ambalažnih materijala "Kopčaj me selotejpom" otvorena je sinoć u prizemlju Westgate trgovačkog centra i bit će otvorena do 15. lipnja. Haljine od raznovrsnih ambalažnih materijala i ambalaže poznatih robnih marki izradili su renomirani domaći modni kreatori koji ističu da im je iskorak u područje ambalažnih materijala veliki izazov. "Cilj je istaknuti značaj ambalaže kao neodvojivog dijela proizvoda, promovirati proizvod, ali i informirati i educirati potrošače o ambalaži, njenim funkcijama, značaju, oznakama s posebnim naglaskom na važnost pravilnog zbrinjavanja i zaštitu okoliša", rekla je autorica projekta Drena Milijević, direktorica tvrtke Tectus, ravnateljica Instituta za ambalažu i tiskarstvo - IAT i glavna urednica časopisa Ambalaža/REGprint koji su organizirali izložbu. "Kvalitetno, atraktivno te profesionalno dizajnirana ambalaža izdvaja proizvod od konkurencije, a u kombinaciji s kvalitetom samog proizvoda čini kontinuiranu dobitnu kombinaciju. Profesionalni dizajn ambalaže stoga je jedini i pravi izbor", rekla je Milijević.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙