FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sinoć je na tribini u Rijeci najavio da će u saborsku proceduru uputiti niza zakona vezanih uz znanost, obrazovanje, sport i tehnologiju ocijenivši da je riječ o "zakonodavnoj oluji" kojom će se dokazati da je to ministarstvo bilo najaktivnije u prošlom razdoblju. Pripremaju se izmjene postojećih ili donošenje novih zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, hrvatskoj zakladi za znanost, akademskim i stručnim nazivima, hrvatskom kvalifikacijskom okviru, sportu te sportskim inspekcijama. U sljedećih šest mjeseci ministarstvo će pokušati izraditi strategiju razvoja svih tih područja. Taj postupak će se provoditi uz javne rasprave i u suradnji s djelatnicima u sustavu obrazovanja, rekao je Jovanović. Najavio je ukidanje dijela nekih agencija obrazovanja i odgoja te spajanje nekih drugih agencija. Jovanović je rekao da će se temeljito analizirati koliko treba trajati obvezno školovanje. Kazao je da dio stručnjaka predlaže produljenje na 10 godina naglasivši da će se i taj prijedlog naći u javnoj raspravi.

ZAGREB - Britanskom predstavom "Rodin Project", novim ostvarenjem Russella Maliphanta nadahnutim radovima francuskog kipara Augustea Rodina, sinoć je u zagrebačkom HNK otvoren 29. Tjedan suvremenog plesa, koji do 2. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Splitu dovodi neke od ponajboljih predstavnika svjetske i domaće scene suvremenog plesa. "Rodin Project", nastao u produkciji Sadler's Wellsa u Londonu, dočarava neke od najpoznatijih Rodinovih uradaka, Građane Calaisa, Vrata pakla, Mislioca i druge. Ta predstava, kroz autorovo propitivanje odnosa između pokreta, svjetla i glazbe, spaja ulični ples sa suvremenim. Uoči prve predstave ovogodišnjeg Tjedna, u Muzeju Mimara je otvorena izložba plesnih fotografija doajena talijanske fotografije, Eura Rottelija, koja se može pogledati do 10. lipnja.

VINKOVCI- Svečanošću dodjele nagrada i priznanja u vinkovačkome Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" završio je 19. festival glumca koji se od 12. svibnja održavao u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a na kojem je po odabiru izbornika Žarka Potočnjaka odigrano 19 predstava. Ocjenjujući predstave, izbornik Žarko Potočnjak uoči dodjele nagrada izjavio je novinarima, kako je i njemu osobno najboljom na festivalu bila predstava "Mrzim istinu" Teatra &TD iz Zagreba, koja je proglašena nauspješnijom predstavom u cjelini, kazavši kako je riječ o predstavi koja je nastala "iz ničega, iz gologa života". "Imamo prekrasne teme u kazalištu, humorne, tragikomične, dramatične ali one teme koje su vezane uz svakodnevni život, uz ono što nas svaki dan muči, toga nema u dovoljnoj mjeri i te teme moraju postati problem hrvatskog kazališta", rekao je Potočnjak.

ZAGREB - Monografija "Venezia" renomiranoga hrvatskog akademskog slikara, scenarista i filmskog režisera Željka Senečića, u kojoj taj multidisciplinarni umjetnik pokušava kroz crteže i zapise o Veneciji dati prikaz svojeg doživljaja toga grada, svečano je predstavljena sinoć u Zagrebu. Trojezičnu monografiju na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku predstavila je njezina urednica i autorica uvodnog teksta Margarita Sveštarov Šimat, koja se posebno osvrnula na suradnju sa Senečićem i proces nastanka monografije. "Senečićevi su crteži rukopis, u njima je sadržana priča, a mi smo te crteže učinili ilustracijom našeg zajedničkog rukopisa", kazala je. O knjizi je govorio i književnik Predrag Matvejević, koji je kazao kako je Senečić svojim 'ikonogramskim' pisanjem, koje je spoj 'moćnih' crteža i posebne poetike pisanja, uspio izbjeći banalnost pisanja o temi kao što je pisanje o jednom gradu.

DUBROVNIK - Monografija "Radio Dubrovnik – 70 godina, dokument jednog vremena, jednog grada i jednog radija" predstavljena je sinoć u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Monografija ima 12 poglavlja i 280 stranica te gotovo 300 fotografija, a sadržava povijest Radio Dubrovnika, druge hrvatske radijske postaje, nakon Radio Zagreba. Knjiga donosi tri nosača zvuka, dokumentarni o povijesti Radio Dubrovnika te dva glazbena - klasični Radio, odabir klasične glazbe u izvedbi dubrovačkih umjetnika, i Du-rock, pregled dubrovačke glazbene scene prošlog stoljeća. U prigodnom programu predstavljanja monografije govorili su član Uprave HRT-a Zoran Mihajlović, glavni urednik Hrvatskoga radija Duško Radić i urednik Radio Dubrovnika Hrvoje Španić. Nazočnima su se obratili i predsjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća Olga Muratti i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Frano Skokandić, a u prigodnom programu nastupila je klapa Maestral.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙