FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice oslabile uoči sastanka čelnika EU-a

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Dionice banaka i rudarskih kompanija pritisnule su u srijedu europske burzovne indekse u kolebljivoj trgovini uoči sastanka čelnika Europske unije.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 1,9 posto na 5.304 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,6 posto na 6.333 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 2,3 posto i spustio se na 3.013 bodova.

Europska tržišta oslabila su jer investitore zabrinjava stabilnost eurozone i izgledi za rast svjetskog gospodarstva.

Raspoloženje su pokvarile riječi bivšeg grčkog premijera Lucasa Papademosa koji je kazao da Grčka nema izbora i da se mora držati bolnog programa štednje jer će se u protivnom suočiti s izlaskom iz eurozone.

Strah među investitorima odrazio se na pad cijena dionica rudarskih kompanija i banaka. Cijene dionica rudarskih kompanija Vedanta Resources, Kazakhmys, Fresnillo, Antofagasta, Rio Tinto, BHP Billiton, Evraz i Anglo American pale su u rasponu od 6,1 do 3,0 posto.

Među bankama najveće su gubitnice bile Credit Agricole vrijednost čije je dionice pala 4,5 posto, te talijanskih Banco Popolare i Intesa Sanpaolo, u minusu 3,4 odnosno 3,4 posto.

"Rast je u protekla dva dana bio jednostavno skok iz teritorija preniskih cijena, potaknut čisto tehničkim a ne temeljnim čimbenicima, te nisam iznenađen što su dionice ponovno oslabile jer stvari koje su nam zadavale glavobolje zadnjih šest tjedana još uvijek predstavljaju velik razlog za zabrinutost", kazao je Ian Williams iz tvrtke Peel Hunt.

Među rijetkim dobitnicima bile su defanzivne dionice, poput onih njemačkog proizvođača lijekova Merck i britanske komunalne kompanije National Grid.

Indeks Tokijske burze Nikkei izgubio je na vrijednosti dva posto, spustivši se na 8.556 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙