FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih dionica nakon rasprodaja

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak nakon što su ulagači krenuli u kupovinu dionica čija je vrijednost dan ranije naglo pala, pri čemu su slabi makrogospodarski podaci iz eurozone kliznuli u drugi plan.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 1,4 posto na 5.339 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX 0,5 posto na 6.319 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,2 posto i iznosio 3.040 bodova.

Energetski, bankovni i komunalni sektori bili su jučer pogođeni rasprodajama a danas su bili najveći dobitnici. Njemački RWE dobio je na vrijednosti dva posto, a E.ON 2,4 posto. Cijene dionica EDF-a porasle su 2,7 posto, GDF Sueza 2,5 posto, a BP-a za 2,6 posto.

Od banaka isticale su se Barclays i Royal Bank of Scotland čije su cijene dionica skočile za 2,5 posto. U plusu su bile i dionice banke Societe Generale čija je cijena porasla 2,7 posto.

"Apetit za rizikom je još uvijek na vrlo niskoj razini, ali puno je vrijednih dionica na tržištu. Neću se iznenaditi ako investitori počnu tragati za niskim cijenama dionica“, rekao je Robert Parkes, dionički strateg iz HSBC-a.

Čelnici Europske unije, kojima su dužnosnici preporučili da izrade planove za slučaj da Grčka odluči napustiti eurozonu, nisu u srijedu razjasnili kako se namjeravaju uhvatiti u koštac s dužničkom krizom.

"Tržište je i dalje ranjivo jer još uvijek nemamo nikakav konkretan prijedlog na stolu za rješavanje dužničke krize. Ulagači su u potrazi za znakovima konkretnih poteza političara, ali jučerašnji sastanak EU-a nije posredovao takav dojam", tumači Koen De Leus, strateg u tvrtki KBC Securities u Bruxellesu.

"Dugoročnih investitora nema i tržište trenutno pokreću trgovci koji ulažu na kratke staze i tragaju za povoljnim dionicama."

Raspoloženje kvare loši makroekonomski podaci. Tako je njemačko poslovno povjerenje u svibnju oslabilo prvi put u sedam mjeseci, što upućuje na zaključak da najveće europsko gospodarstvo više nije imuno na produbljivanje krize u regiji. Smanjile su se i aktivnosti u francuskom i njemačkom privatnom sektoru, pokazalo je izvješće Markita.

"Rizik pada aktivnosti u europskom gospodarstvu u drugom tromjesečju očito je u porastu. Možda zvuči uvrnuto, ali slabi podaci mogu biti i dobri za tržišta ako povećavaju vjerojatnost snižavanja ključnih kamatnih stopa", napominje Philippe Gijsels, voditelj istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Marketsu.

Goldman Sachs naveo je u bilješci da će europska tržišta dionica vjerojatno još neko vrijeme ostati kolebljiva i da će ustrajati u opreznijem stavu prema rizičnoj imovini.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,1 posto na 8.563 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙