FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nervoza na europskim tržištima dionica, u fokusu Grčka

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. svibnja 2012. (Hina) - Europske burze oscilirale su u srijedu u nervoznoj trgovini budući da ulagače brine mogućnost širenja problema iz Grčke u ostale zemlje eurozone pa zaziru od rizičnih ulaganja u koja spadaju i dionice.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je tako 0,1 posto na 5.432 bodova, frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen i iznosio je 6.403 boda, dok je najveći rast, od 0,6 posto, zabilježio pariški CAC, dosegnuvši 3.058 bodova.

Grčki političari nisu uspjeli sastaviti vladu nakon nedavnih parlamentarnih izbora, utirući put novim izborima i potpirujući zabrinutost u vezi s mogućim posljedicama eventualnog grčkog izlaska iz eurozone.

Pod pritiskom tih strahovanja oslabili su burzovni indeksi rubnih zemalja eurozone. Španjolski indeks IBEX i talijanski FTSE MIB oslabili su tako 0,6 odnosno 0,2 posto.

"Ako promotrimo stvari u širem kontekstu, izlazak Grčke iz eurozone bio bi problematičan ali tu bi priča stala. Značajan problem predstavljalo bi širenje problema na Španjolsku i Italiju i, naravno, mogućnost novih gubitaka u europskim bankama", tumači Darren Sinden iz Solverwind Sceuritiesa.

"Problem je zapravo neizvjesnost jer je taj teritorij za nas nepoznat, ne postoji službena procedura za izlazak zemlje iz eurozone", dodaje.

Francuski CAC indeks poduprle su banke Societe Generale i Credit Agricol, cijene čijih su dionica poskočile 4,3 odnosno 5,1 posto nakon što su analitičari kazali da su rizici povezani s Grčkom već uračunati.

Europske banke mogle bi podnijeti grčki izlazak iz eurozone, ali bi situacija postala bitno ozbiljnija u slučaju širenja problema na Italiju ili Španjolsku, tumače stratezi Societe Generalea.

U slučaju zaraze "u Italiji bi moglo pofaliti 200 do 400 milijardi eura a u Španjolskoj 140 do 280 milijardi eura, što bi od Europske središnje banke zahtijevalo još jednu operaciju jeftinih trogodišnjih kredita", naglasili su.

Dionice rudarskih kompanija pritisnule su tržište uslijed pada cijena metala jer su se strahovi povezani s političkom krizom u Grčkoj nadovezali na već objavljene obeshrabrujuće podatke iz SAD-a i Kine.

Cijene dionica kompanije Xstrata i Glencore pale su četiri odnosno 2,9 posto. BHP Billiton izgubio je na vrijednosti 2,7 posto.

Među značajnijim gubitnicima izdvajala se i dionica danske brodarske i naftne grupe AP Moller-Maersk, barometra globalne trgovine, pojeftinivši 6,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,1 posto, na 8.801 bodu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙