FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nervozna trgovina na europskim burzama

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oscilirale su u petak između pozitivnog i negativnog teritorija u mršavoj i nervoznoj trgovini nakon što je agencija Moody's snizila rejting španjolskim bankama, a agencija Fitch objavila nepovoljniju ocjenu o bonitetu Grčke.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,8 posto na 5.296 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX bio je pak u blagom plusu, ojačavši 0,2 posto, na 6.319 bodova a na skromnom je dobitku, od 0,1 posto, bio i pariški CAC, dosegnuvši 3.016 bodova.

Trgovci su istaknuli da su oprezni uoči sastanka skupine G8 koji će se održati ovog vikenda. Čelnici osam najbogatijih razvijenih zemalja svijeta pokušat će se uhvatiti u koštac s dužničkom krizom eurozone, iako se ne očekuju nikakvi konkretni planovi.

"Uoči vikenda većina transakcija svodi se na pozicioniranje ulagača - to je prije svega tehničko tržište", kazao je Frances Hudson iz tvrtke Standard Life Investments.

Na raspoloženje ulagača utjecao je potez agencije Moody's koja je snizila rejting 16 španjolskih banaka, uključujući i najveću banku u eurozoni Banco Santander.

Taj je potez na početku trgovanja u petak izazvao snažan pad španjolskog burzovnog indeksa IBEX-a ali se on tijekom dana oporavio, zabilježivši rast od 0,8 posto i dosegnuvši 6.586 bodova.

Raspoloženje se popravilo nakon što su se proširile spekulacije da će Madrid zabraniti spekulativnu trgovinu dionicama financijskih poduzeća. Trgovci ipak upozoravaju da su dugoročne posljedice takvih zabrana uglavnom ograničene.

Tako je djelomično nacionalizirana španjolska banka Bankia poskočila čak 25,7 posto, nakon što je dan ranije izgubila na vrijednosti 14 posto. Ojačale su i najveća banka u eurozoni Santander, 3,3 posto, i druga po veličini španjolska banka BBVA, 3,5 posto.

I banke u ostalim europskim zemljama bile su među dobitnicima, pa su UniCredit i Societe Generale ojačali 3,9 posto, BNP Paribas 3,5 posto, Intesa SanPaolo 2,3 posto a Deutsche Bank 2,1 posto.

U četvrtak navečer agencija Fitch snizila je rejting Grčke s 'B-' na 'CCC', navodeći kao razlog pojačani rizik mogućeg grčkog napuštanja eurozone.

Neuspjeh grčkih političara da formiraju novu vladu naglašava nedostatak javne i političke podrške programu štednje, naveo je Fitch u priopćenju.

Pozitivna vijest je da se grčki birači sve više okreću strankama koje su dogovorile paket pomoći, pokazale su ankete.

Rudarske dionice našle su se pak pod pritiskom nakon što je tjeskoba zbog duga eurozone povećala zabrinutost za globalno gospodarstvo s obzirom na nedavne obeshrabrujuće podatke iz SAD-a i Kine.

Xstrata je izgubila na vrijednosti 3,3 posto, Vedanta Resources 3,1 posto a Rio Tinto 1,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu tri posto, na 8.611 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙