FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

OSIJEK

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas u Osijeku, gdje je sudjelovao na proslavi Dana Sveučilišta J.J. Strossmayera, da "državna matura ne može biti roba s greškom". "Dogodi li se na testovima državne mature greška", rekao je ministar Jovanović, netko mora za to odgovarati. Istaknuo je kako je bitno da je to ministarstvo svojim postupcima, kad je riječ o testu iz hrvatskog jezika, uspjelo poslati poruku da su maturanti na prvome mjestu te da se potiče da maturanti mogu pokazati objektivno svoje znanje. "Ovo je zemlja u kojoj će se budućnost graditi na znanju i tako moraju biti koncipirani testovi", dodao je. Ministar je istaknuo kako će se pričekati da prođe ovogodišnji ciklus državne mature, a zatim će se tražiti detaljno izvješće o svemu što se radilo u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Nakon toga će se vidjeti što i kako dalje s radom tog centra, rekao je, dodajući kako misli da u tom centru ima kadrovskih problema koji se odražavaju na njegov rad, a time i na kvalitetu državne mature. Na pitanje ima li cijela priča o državnoj maturi veze s izborima za potpredsjednika SDP-a koji će se održati u subotu, ministar je odgovorio kako nema nikakve veze jer nije odredio kada će biti državna matura niti je znao da će se poklopiti s izborima u SDP-u.

SISAK

Tijekom radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u Sisku pola sata razgovara sa stručno osposobljenim mladim osobama, koje svoje prvo radno iskustvo, bez zasnivanja radnog odnosa, stječu u jednici regionalne samouprave i županijskim ustanovama. Sedmero mladih, među kojima su bili dipl. ing arhitekture Jelena Kovačević, prof. geografije Goran Šarić i mg. filozofije Ante Zgurić, pozdravili su takav način stjecanja radnog iskustva. Mnogi od njih izrazili su uvjerenje kako će s radnim iskustvom lakše do radnog mjesta. Lani se u županijskoj upravi Sisačko-moslavačke županije i ustanovama osposobljavalo petero mladih, a ove ih se godine planira zaposliti još 30-tak. "Unatoč različitim reakcijama, očekujemo da ćemo mjerama stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa ove godine zaposliti oko 10.000 mladih", rekao je ministar Mrsić. Nakon razgovora s mladima, ministar Mrsić je iza zatvorenih vrata razgovarao s čelnicima Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te predstavnicima Matice umirovljenika Sisačko-moslavačke županije. Kako je priopćeno, teme razgovora bile su postizanje efikasnijeg provođenja mjera politike zapošljavanja, unapređenja u planiranju ljudskih potencijala, učinkovitije korištenje sredstava fondova Europske unije te kvalitetnije rješavanje pitanja u vezi s mirovinskim sustavom i potrebama umirovljenika.

ZAGREB

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u današnjem priopćenju, kojim odgovara na upite građana, ponovno izvješćuje javnost da je 24. svibnja donesena odluka o natječaju za financiranje pripravničkog staža doktora medicine, a sljedeći natječaj za financiranje pripravničkog staža zdravstvenih djelatnika planiran je za rujan. Upravno vijeće HZZO-a na sjednici 24. svibnja 2012. donijelo je odluku o natječaju za financiranje pripravničkog staža doktora medicine, o čemu je HZZO već izvijestio javnost, kaže se u priopćenju. Stažiranje doktora medicine određeno je kao prioritet jer je riječ o deficitarnoj struci nužnoj za funkcioniranje zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, a slijedi raspisivanje natječaja za financiranje pripravničkog staža i za ostale deficitarne zdravstvene struke. Sljedeći natječaj za financiranje pripravničkog staža zdravstvenih djelatnika planiran je za rujan.

Financiranje pripravničkog staža medicinskih struka jedan je od najvažnijih projekata HZZO-a usmjerenih prema boljoj kvaliteti i dostupnosti zdravstvenih usluga osiguranicima, navodi se u priopćenju HZZO-a u povodu, kako se navodi, mnogih upita građana o natječaju za financiranje pripravničkog staža.

ZAGREB

Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja zbog nepodmirenih je dugova aktivirala danas zadužnice za šest lokalnih televizijskih postaja, izvijestio je ZAMP. U svrhu osiguranja plaćanja ugovorene mjesečne naknade, aktivirane se zadužnice Kanala Ri, NET-a, čakovečkog Srce TV-a, TV Dalmacije, TV Šibenika i zadarskog Vox TV-a, a u ZAMP-u ističu da su im neke od tih postaja dužne i više od dvanaest mjeseci. Ističu da su sredstva osiguranja plaćanja aktivirali tek nakon niza pismenih i telefonskih opominjanja dužnika, te naglašavaju kako su svim televizijskim postajama, koje posluju s teškoćama, a koje su zatražile obročnu otplatu dugovanja, bez iznimke to i omogućili. Navode i kako su na krajnju mjeru naplate duga bili prisiljeni radi ravnopravnog tretiranja svih korisnika na tržištu, odnosno ostalih 15 postaja koje naknadu plaćaju. Naknade koje televizijske postaje trebaju plaćati za korištenje glazbenih djela u svojem programu za sva prava na glazbi (za autore koje zastupa Hrvatsko društvo skladatelja, izvođače koje zastupa HUZIP i proizvođače fonograma koje zastupa ZAPRAF), sporazumno su ugovorene s Nacionalnom udrugom televizija te iznose četiri posto od prijavljenog bruto prihoda postaje, kaže se u priopćenju.

OSIJEK

Dosadašnji saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik osječkog ogranka te stranke Josip Salapić pristupio je danas Hrvatskome demokratskom savezu Slavonije i Baranje (HDSSB), izvijestio je u Osijeku predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Na konferenciji za novinare Šišljagić je rekao kako je Salapić danas potpisao pristupnicu za HDSSB, čime klub zastupnika HDSSB-a u Hrvatskome saboru sada ima sedam zastupnika, a budući da je obnašao dužnost predsjednika kluba vijećnika HDZ-a u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini, HDSSB, koji u toj županiji obnaša vlast, sada ima jednog vijećnika više. Zahvalivši svim zastupnicima HDSSB-a koji su mu ovih dana pružali potporu, Salapić je rekao kako su proteklih godina politički bili na suprotnim stranama, ali su ipak korektno surađivali, te je, kako je dodao, "i te kako razumio ideje i napore HDSSB-a za grad Osijek te Slavoniju i Baranju". "Odlučio sam se na ovo jer kao zastupnik želim dati doprinos onima koji su me izabrali, a to su birači Slavonije i Baranje koji danas teško žive", rekao je Salapić. Dodao je da kao prvi suradnik bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor u kampanji za izbor predsjednika stranke nije bio kandidat ni za jedno tijelo ni dužnost na 15. općem saboru HDZ-a, nego joj je samo dao potporu, ali, istaknuo je, dosad "nije vidio toliko niskih međuljudskih odnosa, toliko izdaja među prijateljima, dojučerašnjim ministrima i dugogodišnjim suradnicima".

SPLIT

Vijećnici SDP-a i HNS-a u splitskome Gradskom vijeću na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare optužili gradsku vlast i sadašnju upravu Nogometnog kluba Hajduka da su odgovorne za teško financijsko stanje u tom klubu te su poručili kako neće dopustiti da on nestane. Današnja konferencija za novinare organizirana je u povodu sjednice Gradskog vijeća, sazvane za 1. lipnja, na koju je uvrštena i točka dnevnog reda o donošenju odluke kojom bi grad dao jamstvo za 60 milijuna kuna zajma Hajduku za prevladavanje teškoća. SDP-ov vijećnik Ivo Baldazar rekao je da je za spas Hajduka, ali nije za to da zajam dobije uprava koja je dovela Hajduk u takvo, gotovo očajno stanje. Baldazar je podupro prijedlog da Hajduk dobije zajam za izvlačenje iz krize, s tim da klub preuzme netko tko bi napravio precizan plan. Po njegovu mišljenju, to je na neki način predstečajni postupak u Hajduku a u takvim sitaucijama stečajni upravitelj radi plan za spas tvrtke. "To je evidentno uvod u prodaju Hajduka. Nažalost, po meni, čak i za jednu kunu, samo da se spasi. Ako je to rješenje da se Hajduk spasi - u redu", rekao je Baldazar. Dodao je kako bi dio sjednice Gradskog vijeća u vezi s Hajdukom trebao biti zatvoren za javnost jer je riječ i o svotama koje nisu za javnost te bi se Hajduku mogla načiniti šteta.

OSIJEK

Temeljem rezultata kriminalističke obrade provedene, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom (ŽDO) službenici osječko-baranjske Policijske uprave uhitili su 58-godišnjeg i 50-godišnjeg hrvatskog državljanina, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvijestio je ŽDO na svojim internetskim stranicama. U priopćenju se navodi se kako postoji osnova sumnje da su obojica osumnjičenika, tijekom kolovoza 1991. u Dalju, kao pripadnici Teritorijalne obrane Dalja, nakon što su srpske paravojne postrojbe i pripadnici tzv. JNA okupirali mjesto, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, u nakani iživljavanja, fizički i psihički zlostavljali, prisilno zatvarali i seksualno zlostavljali članove jedne hrvatske obitelji. Tako su pred 59-godišnjom majkom te kćerima, starim 41 i 34 godine, te 31-godišnjim sinom, rukama i nogama tukli po glavi i tijelu 57-godišnjeg oca, dok su nad oštećenom 41-godišnjom kćerkom počinili nasilni spolni odnos i pri tome, uz prijetnju puškom i nožem, prisilili ostale članove da to gledaju. Nakon ispitivanja osumnjičenika, sucu istrage Županijskog suda u Osijeku je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage te zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela, izvijestilo je ŽDO.

ZAGREB

Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio optužnicu protiv Fejze Hodića koji je u siječnju ove godine, nogom od stola, na smrt pretukao svoju suprugu Minu Hodić. Hodić je suprugu verbalno i fizički zlostavljao od travnja 2008. kao i svojeg 14-godišnjeg sina. Obiteljski sukob je kulminirao u noći s 18. na 19. siječnja u stanu u Ulici Frana Alfirevića, kada je suprugu brutalno pretukao rukama i nogama, a potom ju izudarao nogom od stola. Od posljedica premlaćivanja njegova 46-godišnja supruga preminula je u stanu, no Hodić je tek dan kasnije nazvao hitnu medicinsku pomoć, tvrdeći da je suprugu pronašao ozlijeđenu na ulici. Prije pozivanja hitne pomoći iz stana je uklonio tragove zločina i predmet kojim je pretukao suprugu i bacio ih u kontejner za smeće. Nakon uhićenja Hodić je policiji ispričao da je pretučenu suprugu pronašao kraj kontejnera te da ju je unio u stan gdje je kasnije preminula. Mediji su, međutim, prenijeli izjave susjeda koji tvrde da se iz njihova stanu čula jaka galama te da je oko jedan sat sve utihnulo. Nakon uhićenja Hodić je zadržan u istražnom zatvoru zbog posebno teških okolnosti zlodjela i opasnosti da ne bi utjecao na svjedoke. Optuženi je i ranije bio prijavljivan za obiteljsko nasilje, a jednom je, kako se doznaje, bio prijavljen i za krađu.

ŠIBENIK

Međunarodni festival djeteta (MDF) u Šibeniku, koji se ove godine održava 52. put, otvara se 23. lipnja predstavom "Mačak Džingiskan i Miki Trasi" koja će biti izvedena na Ljetnoj pozornici ispred katedrale Sv. Jakova, objavila je danas direkcija festivala. Predstavu nastalu u produkciji Šibenskog narodnog kazališta po poznatom dječjem romanu u stihu Vesne Parun, režirao je Ivan Leo Lemo. Festival ove godine okuplja brojne goste iz Hrvatske, ali i Izraela, Makedonije, Srbije, Italije, te još nekih zemalja, a organizatori očekuju više od tisuću izvođača. Festival se zatvara 7. lipnja predstavom "Ja, šišmiš" Dramskog studija "Virko" iz Šibenika.

ZAGREB

Film "Ljudožder vegetarijanac" redatelja Branka Schmidta uvršten je u glavni program 34. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi koji će se održati od 21. do 30. lipnja, izvijestio je danas HRT. "Ljudožder vegetarijanac" snimljen je po romanu Ive Balenovića i prvi je domaći film u posljednja dva desetljeća koji je uvršten u službenu konkurenciji moskovskoga festivala. Redatelj Branko Schmidt najavljuje da je ovaj festival tek prvi u nizu na kojima će se "Ljudožder vegetarijanac" predstaviti inozemnoj publici i tako promovirati suvremeni hrvatski film, dodaje se u priopćenju. "Iznimno sam zadovoljan ovim pozivom i mislim da je to najbolji mogući start za sudjelovanje na ostalim uglednim svjetskim festivalima te inozemnu promociju Ljudoždera vegetarijanca", rekao je Schmidt.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙