FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VARAŽDIN - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Varaždinu da je stav vlade da su šume, vode i poljoprivredno zemljište nacionalno bogatstvo i državni interes, te da njihove prodaje više neće biti. Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu u završnoj je fazi izrade i vrlo brzo će u vladinu proceduru, rekao je Jakovina koji je u Varaždinu sudjelovao u radu sjednice Županijske skupštine o realizaciji programa iz područja poljoprivrede, a održao je i radni sastanak s predstavnicima Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije o poljoprivredi. "Napravili smo prijedlog zakona koji je reformski i potiče zemljišnu reformu te će omogućiti puno transparentnije, efikasnije, kvalitetnije i brže raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Nadamo se da ćemo velik dio od 500 tisuća hektara državnog zemljišta koje sada nije u funkciji - staviti u funkciju", rekao je Jakovina. Najavio je da će se značajne površine šumskog zemljišta koje su Hrvatske šume davale u dugogodišnje koncesije za podizanje višegodišnjih nasada vinograda, maslenika i voćnjaka, izdvojiti iz šumskog gospodarstva i vratiti u funkciju poljoprivrednog zemljišta, te što prije staviti u poljoprivrednu proizvodnju.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić potvrdio je danas da postoje ozbiljne ponude uglednih tvrtki za kupnju sisačke Željezare, a jedna od tih ponuda je, prema informacijama koje ima, vrlo blizu realizacije. Sve ponude za tako ozbiljan gospodarski subjekt izuzetno su ozbiljne. Riječ je o najvećim svjetskim tvrtkama, a po našim informacijama jedna od njih je vrlo blizu realizaciji, rekao je Čačić novinarima u Saboru, koje je zanimalo koliko su ozbiljne ponude grupacije Danielli iz Italije, slovačke Podbrezove i CIOS-a iz Hrvatske za kupnju Željezare Sisak. Na tome se radi i to će biti realizirano, poručio je Čačić, napominjući kako treba pričekati, jer se takve vrste projekata i poslovnih dogovora ne rješavaju niti se do rezultata dolazi preko medija. Podsjetio je kako je riječ o ogromnoj investiciji i projektu u koji je dosad uloženo više od 200 milijuna dolara, a "očekuje se otprilike još toliko". Posebno važnim je ocijenio što se ne predviđa samo pokretanje proizvodnje u ljevaonici, nego i ulaganje u valjaonicu. Presudnim je pak ocijenio činjenicu da je američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) u Željezaru uložila novu tehnologiju, te da Željezara sada ima kvalitetnu proizvodnju i radnu snagu. Američki CMC objavio je krajem prošle godine da je odlučilo izaći iz sisačke željezare CMC Sisak.

ZAGREB - Dvjestotinjak radnika tvrtke RIZ-Odašiljači prosvjedovalo je danas pred Agencijom za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) protiv smjene dva člana Uprave tvrtke, zahtijevajući da se i radnicima RIZ-Odašiljača putem programa ESOP-a omogući radničko dioničarstvo. Prosvjednici su od čelnika AUDIO-a zatražili obustavu imenovanja novih članova Nadzornog odbora i Uprave RIZ-Odašiljača jer to smatraju uvodom u likvidaciju tvrtke kako bi se pojedinci dokopali atraktivnog zemljišta na kojem bi se gradili luksuzni poslovno-stambeni objekti. RIZ-Odašiljači zapošljavaju 240 radnika, gotovo stopostotni su izvoznik i jedna od najboljih tvornica na svijetu u proizvodnji odašiljača. U iduća četiri mjeseca moraju proizvesti i isporučiti opremu za TV kuće Indije i Južne Koreje u vrijednosti pet milijuna eura, kažu prosvjednici. Unatoč tome, AUDIO sada tužbom traži sazivanje izvanredne Skupštine društva kako bi se smijenio sadašnji NO, a potom i članovi Uprave Milić Bijelić i Stjepan Planinić, koji su dugogodišnji radnici RIZ-a, a zaslužni su za stabilizaciju i oporavak tvrtke, tvrde prosvjednici. Radnici traže da im AUDIO omogući program ESOP-a, odnosno radničko dioničarstvo, na što ga obvezuje odluka Vlade još iz 2008. godine, kada je RIZ-u vraćena imovina od 17 milijuna dolara, na čiji je povrat čekao još od raspada Jugoslavije.

ZAGREB- Poslovodstvo Badela 1862, predstavnici Radničkog vijeća i sindikata koji djeluju u toj tvrtki neugodno su iznenađeni nedavno u medijima objavljenim anonimnim pismom s netočnim navodima o poslovanju te tvrtke, te su s obzirom da to šteti ugledu i odnosu s kupcima podnijeli krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Kazao je to na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Uprave Badela 1862 Srđan Oreb istaknuvši da je sve to 'ujedinilo badelovce' jer se ta tvrtka nakon 2,5 godine teških problema i nakon što ju je prije pola godine preuzela država počela oporavljati. Plan restrukturiranja Ministarstvu gospodarstva predali su u ožujku, a od dana kada se prihvati Badel bi u roku 12 mjeseci od gubitaša postao dobitaš, kazao je Oreb navodeći da je bivša uprava svojim lošim odlukama Badelu ostavila više od 500 milijuna kuna gubitka. Zanimljivim, ali i opasnim drži što takvo pismo dolazi u trenutku kada je u tijeku potpisivanje ugovora s bankama o reprogramiranju kreditnih obveza, a navodi kako nije točno da Badel, kako stoji u pismu, ne servisira svoje obveze prema bankama jer je dug prema bankama već smanjen te sada iznosi 300 milijuna kuna. Dodaje da su netočni i navodi iz pisma da ne podmiruje trošarine jer i to redovito čine, kao što i redovito isplaćuju plaće, doprinose i drugo.

ZAGREB - Telekomunikacijska tvrtka Optima Telekom ovoga svibnja obilježava sedmu godinu rada na hrvatskom tržištu, a danas je predstavila svoju novu uslugu nazvanu Tornado kojom taj operator fiksne telefonije ulazi i na tržište mobilne telefonije. S mobilnom telefonijom proširili smo i zaokružili portfelj svojih usluga, rekao je predsjednik Uprave Optima Telekoma Matija Martić na konferenciji za novinare. Optima Telekom ovog svibnja obilježava sedam godina rada na hrvatskom tržištu u kojima je razvila niz usluga fiksne telefonije, interneta i televizije te stekla 300 tisuća korisnika. Iz te tvrtke ističu da je njihova nova usluga Tornado prva usluga na hrvatskom tržištu i u regiji koja spaja fiksnu i mobilnu telefoniju. Od HAKOM-a su za to dobili tzv. nomadske numeracije 074 i 075 što će ujedno biti i predbroj njihove mobilne telefonije. Usluga Tornado u potpunosti je osmišljena u Optima Telekomu, komercijalno će biti dostupna od 15. lipnja, a za sada je prilagođena za 'smartphone' (pametne mobilne telefone) koji imaju operativne sustave iOS i Android.

ZAGREB - Nakon četiri trgovinska dana uzastopnog pada, dionički indeksi Zagrebačke burze danas su porasli, a vjerojatno zahvaljujući najavi novog posla najtrgovanija je bila dionica Ingre koja bilježi i visok postotni rast cijene, za 20 posto. Vrijednost Crobexa danas je porasla za 0,19 posto, na 1.687,61 bod, a Crobexa10 za 0,40 posto, na 925,58 bodova. Redovni promet iznosio je 10,9 milijuna kuna, pri čemu je najviše, 2,1 milijun kuna, ostvareno trgovanjem dionicom Ingre. Cijena Ingrine dionice danas je poskupjela za 20,14 posto, na 7,10 kuna. Po prometu danas slijedi dionica HT-a s nešto više od dva milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,42 posto, na 200,15 kuna. Više od milijun kuna prometa imale su još samo povlaštene dionice Adris grupe kojih je protrgovano za 1,7 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,74 posto, na 214 kuna. Među trgovanijim dionicama, cijena je pala i dionicama Zagrebačke banke za 0,79 posto, AD Plastika za 0,87 posto, Luke Rijeka 1,52 posto, Tiska za 1,74 posto, Uljanik plovidbe za 6,45 posto, itd. Trgovanje su pak s rastom cijene danas završile dionice Ine i to za 0,11 posto, Ericssona Nikole Tesle za 1,12 posto, Belja za 1,65 posto, Podravke za 2,27 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙