FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povijesno društvo Rijeke proslavilo 60. obljetnicu

Autor: dsil
RIJEKA, 29. svibnja 2012. (Hina) - Povijesno društvo Rijeke danas je prigodnom svečanošću u Gradskoj vijećnici proslavilo 60. obljetnicu.

Predsjednik Povijesnog društva Rijeke akademik Petar Strčić podsjetio je da je ono nastalo nakon Drugoga svjetskog rata, dok još nisu bile posve utvrđene granice između Jugoslavije i Italije. Nakon rata bile su potrebne znanstveno utemeljene činjenice koje bi govorile o nužnosti povratka Istre, Rijeke i dijela jadranskih otoka u sastav matične zemlje, a do sredine 50-ih godina prošlog stoljeće trebalo je znanstveno dokazivati da i dijelovi sjeverozapadne Istre, koji su tada bili u Slobodnoj teritoriji Trsta, pripadaju Hrvatskoj. Zbog toga je, uz Povijesno društvo Rijeke, u to vrijeme Rijeci utemeljen i Jadranski institut, danas zavod HAZU, istaknuo je akademik Strčić.

Podsjetio je na dvojicu svojih prethodnika - prvog predsjednika tog društva Ivana Beuca i Vjekoslava Bratulića, ističući među mnogim znanstvenicima koji su u njemu djelovali i Luju Margetića i Radmilu Matejčić.

Najavio je da će se u nekom od sljedećih brojeva časopisa "Rijeka", koji izdaje to društvo, prikupiti radovi koji će prikazati svu povjesničarsku aktivnost u Rijeci proteklih 20-ak godina.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je važnost Povijesnog društva Rijeke u političkoj i pravnoj bitki za potvrđivanje neupitne vojne pobjede u Drugome svjetskom ratu. Podsjetio je da je to društvo za svoje istraživanje burne i zanimljive povijesti Rijeke i okolice dobilo Zlatnu plaketu toga grada 2002. godine, a njezin sadašnji predsjednik Petar Strčić Nagradu grada Rijeke za životno djelo prošle godine, i to za svoj povjesničarski rad.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙