FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O obljetnici 109. vinkovačke brigade HV-a

Autor: zdra
VINKOVCI, 22. svibnja 2012. (Hina) - Program proslave 21. obljetnice ustroja 109. vinkovačke brigade HV-a, koja je 1991. godine sudjelovala u obrani Vinkovaca i vinkovačkoga kraja, predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare.

Obljetnica osnutka brigade koja je branila Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu na bojišnici dugačkoj 70 kilometara duž rijeke Bosuta, od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine te šume Durgutovice na zapadu, obilježit će se 26. svibnja, najavio je umirovljeni pukovnik Josip Matić, jedan od ratnih zapovjednika te postrojbe.

Svečanost će početi u 9,30 sati polaganjem vijenaca poginulim pripadnicima te postrojbe kod križa hrvatskim braniteljima na vinkovačkome Gradskom groblju, a zatim će se u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služiti misa zadušnica. U 12 sati u velikoj županijskoj vijećnici bit će predstavljena monografija "109. brigada na vratima Hrvatske (1991.-1992.)".

Ta je brigada ustrojena u svibnju 1991. i prva je pričuvna u Republici Hrvatskoj. Kroz nju je prošlo više od 9600 pripadnika od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a 24 su na popisu nestalih osoba.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙