FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena obljetnica Zajedničkog vijeća općina

Autor: zdra
VUKOVAR, 23. svibnja 2012. (Hina) - Svečanim skupom na kojem su zaslužnim pojedincima i udrugama dodijeljena nagrada i priznanja, u Hrvatskom domu u Vukovaru večeras je obilježena 15. obljetnica osnutka Zajedničkog vijeća općina (ZVO).

Podsjetivši kako je ZVO osnovala Vlada Republike Hrvatske 23. svibnja 1997. godine, predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac kazao je da je od samih početaka do danas, osnovni cilj ZVO-a bio i ostao zaštita ljudskih prava svih građana, a posebice srpske nacionalne manjine na području Slavonije, Baranje i Srijema.

"Još je puno neriješenih pitanja pred nama, od nezadovoljstva registracijom ZVO-a koje je registrirano sukladno Zakonu o udrugama do pitanja statusa civilnih žrtava rata, preregistracije škola, stanja u medijima", rekao je Crnogorac dodajući kako ZVO "inzisitra, zahtjeva i traži da se neriješena pitanja riješe i na tom putu neće stati".

Govorili su i zamjenik predsjednika Srpkog narodnog vijeća (SNV) Aleksandar Milošević i predsjednik Srpskog kulturnog društva (SKD) "Prosvjeta" Čedomir Višnjić koji je poručio kako nema nikakvih razloga da u Hrvatskoj nema muzeja Srba, radio postaje s nacionalnom koncesijom koja bi emitirala program namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini kao i studija srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tijekom svečanosti, kojoj je nazočan bio i državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu vjere i dijaspore Miodrag Jakšić, plaketa za životno dijelo postumno je dodijeljena prvom predsjedniku ZVO-a Milošu Vojnoviću, a povelja Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru. SKD "Prosvjeta" postumno je godišnju nagradu dodijelilo nekadašnjem kulturnom djelatniku Branku Kuruciću.

Zajedničko vijeće općina osnovano je nakon procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, s ciljem zaštite ljudskih, građanskih i etničkih prava te kulturne i prosvjetne autonomije pripadnika srpske nacionalne manjine na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙