FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba o sv. Vlahi - pustiti u 20,30

Autor: hspa
DUBROVNIK, 16. svibnja 2012. (Hina) - "Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti" naziv je izložbe koja je u organizaciji Dubrovačkih muzeja otvorena večeras u Kneževu dvoru te u Žitnici "Rupe".

Ta je sveobuhvatna izložba postavljena na dva mjesta, a može se razgledati do 31. srpnja. Riječ je o središnjoj izložbi kojom se proslavlja 1040. obljetnica štovanja sv. Vlahe te 140. obljetnica Dubrovačkih muzeja.

Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline od kojih dvije govore o štovanju sv. Vlahe u starom Dubrovniku i sv. Vlahi u državnoj simbolici, a treća cjelina su umjetnička djela nadahnuta tim svecem.

Osim 339 predmeta iz fundusa Dubrovačkih muzeja, izloženi su i drugi vrijedni predmeti posvećeni sv. Vlahi, a posuđeni su iz 56 različitih institucija i od pojedinaca. Riječ je o više od 250 predmeta iz Dubrovačke biskupije, Državnog arhiva, Dubrovačkih knjižnica itd.

Izložba "Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti" središnja je ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja, a njome se želi istaknuti značaj toga sveca prezentirajući nematerijalno i materijalno kulturno naslijeđe koje Dubrovnik baštini zahvaljujući štovanju svojeg zaštitnika.

Izložbu je otvorio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a nazočnima su prigodno govorili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilač.

(Hina) xddub ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙