FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 28. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović poručio je danas, sa svečanosti obilježavanja 21. obljetnice Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana hrvatske kopnene vojske u Lisinskom, da "oni koji misle da mogu mijenjati povijest i granice nemaju što ovdje tražiti". Hrvatske Oružane snage mogu 'bez ostatka' osigurati teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, rekao je predsjednik Josipović na svečanosti održanoj u dvorani "Vatroslava Lisinskog". Hrvatskim vojnicima u mirovnim misijama poručio je da nastave promovirati mir i demokraciju. Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović poručio je da dnevnoj i stranačkoj politici u Hrvatskoj vojsci nema mjesta. Istaknuo je kako sve odluke treba donositi u nacionalnom interesu, što vjeruje da je moguće. U vojsci koja je danas visokosofisticirana organizacija i u kojoj se poštuje red, rad i disciplina, pamet je na vodećem mjestu, kazao je premijer Milanović koji je, kao i predsjednik Republike Josipović, naglasio potrebu za stalnim obrazovanjem hrvatskih vojnika. "Obrana zemlje najčasnija je zadaća koja nekom može biti povjerena", rekao je ministar obrane Ante Kotromanović. Podsjetio je da su hrvatski branitelji istodobno stvarali Oružane snage RH, ali i branili se od neprijateljske agresije. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić je ukazao na potrebu jasnih profesionalnih standarda u Hrvatskoj vojsci. Na svečanosti u KD Lisinskom okupili su se najviši predstavnici hrvatskoga vojnoga i političkog života, a tom je prigodom i promaknuto 138 časnika Oružanih snaga RH, među kojima 17 žena.

ZAGREB

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović izjavio je danas kako njegova Vlada odgovara za ono što se događalo od trenutka preuzimanja vlasti, komentirajući tako novinarima "aferu" u Ministarstvu obrane RH, gdje je otkriveno da je 40-tak djelatnih vojnih osoba u MORH-u od 1999. godine uz plaće primalo i invalidske mirovine. „Moja Vlada odgovara za ono što se događa od našeg trenutka preuzimanja odgovornosti i učinit ćemo sve da toga više ne bude. To je ono za što mogu jamčit i jamčit ću“, poručio je premijer. Na novinarsko pitanje treba li takve stvari sankcionirati Milanović je odgovorio: „Sankcionirati, ako treba sankcionirati“. Premijer se također javno ispričao zbog propusta prema braniteljskim udrugama, koje su prilikom današnjeg polaganja vijenaca poginulim braniteljima na Mirogoju trebale imati prednost. „Kod polaganja vijenaca palim braniteljima očito je došlo do nesporazuma i odgovornost je naša. Izgleda da smo trebali ostati tamo s ljudima i pričekati da oni polože vijence - što se nije dogodilo“, kazao je premijer Milanović. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić opovrgnuo je da će Hrvatskoj, kao članici NATO-a, naštetiti 'afera' u Ministarstvu obrane, koja je proteklih dana otvorena u javnosti. "O tome koliko je to moralno ne bih raspravljalo, ali sve što je bilo, bilo je sukladno sa zakonom", na to Oružane snage RH nisu utjecale, rekao je.

ZAGREB

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka donio je danas odluku o priznavanju bodova za odgovore na po jedno pitanje i na višoj i na osnovnoj razini na ispitu državne mature iz hrvatskoga jezika, objavljeno je na mrežnim stranicama NCVVO-a. Svim pristupnicima koji su 23. svibnja polagali višu razinu ispita državne mature iz hrvatskog jezika priznaje se jedan bod za 35. pitanje, a svim pristupnicima koji su polagali osnovnu razinu priznanje se jedan bod za 18. pitanje, navodi se u odluci koju potpisuje ravnatelj NCVVO-a Sirovatka. Pitanje koje se priznaje svim pristupnicima koji su polagali višu razinu odnosi se na citat iz Sofoklova "Kralja Edipa", a maturanti su na temelju četiriju ponuđenih odgovora morali odrediti koji stihovi izriču Edipovu zabludu. U obrazloženju se navodi da se Odlukom Stručne radne skupine za hrvatski jezik bod priznaje svima "zbog složenosti ponuđenih odgovora". Svim pristupnicima koji su polagali osnovnu razinu priznaje se pitanje koje se odnosi na odlomak iz "Kipa domovine leta 188*" Antuna Gustava Matoša, "zbog mogućih dvojbi u razumijevanju ponuđenih odgovora". Maturanti su morali odgovoriti koja je stilska figura uporabljena u rečenici: "No Pepičino je junačko srce stalo da se malo odmori", a ponuđeni odgovori bili su eufemizam, hiperbola, paradoks i personifikacija.

ZAGREB

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) dužan je učiniti sve kako ni jedan maturant ne bi bio oštećen, poručio je ministar obrazovanja Željko Jovanović nakon što je stručna skupina uočila niz nepravilnosti u maturalnim testovima iz hrvatskog jezika i književnosti. "Državna matura s greškom neće biti dozvoljena dok sam ja ministar, a onaj tko je stvorio te greške morat će snositi odgovornost", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati analize stručnog tima o ispitu iz hrvatskog jezika i književnosti na državnoj maturi. Prema nalazu 20-ak stručnjaka, sveučilišnih i srednjoškolskih profesora, na ispitu za višu razinu mature bilo je dvojbeno sedam, a na B razini barem pet pitanja. Stručnjaci su označili niz pogrešaka u testovima, a upute smatraju nejasnima. O ispitu državne mature ovisi sudbina maturanata, zbog čega grešaka ne smije biti, istaknuo je ministar koji je najavio da će, nakon završetka mature, tražiti odgovornost nadležnih za uočene propuste. Na novinarsko pitanje znači li to moguće otkaze u NCVVO-u, odgovorio je kako je "sve moguće". Pritužbe na promašenost cijelog projekta državne mature Jovanović je ocijenio neutemeljenima. Istaknuo je i kako je cilj državne mature poboljšanje kvalitete cijelog obrazovnog sustava te nakon ovogodišnje mature najavio niz stručnih rasprava o promjeni nastavnih sadržaja i prilagodbi obrazovnog sustava potrebama suvremenog društva.

SPLIT

Radna skupina splitske Gradske uprave na današnjem je sastanku odlučila da će završni skup Split Pridea 2012. biti na Prokurativama, a ne na Rivi, kao prošle godine na prvoj splitskoj gay-paradi, ali će se povorka moći kretati kao i lani od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu. Uvažavajući Ustav i zakone, grad Split će promijeniti zaključak o davanju na privremeno korištenje javnih gradskih površina tako da će lejzbijskoj skupini "Kontri" 9. lipnja na privremeno korištenje dati spomenute javne gradske površine od 14 do 19 sati radi postavljanja pozornice i organiziranja povorke Split Pridea 2012., navodi se u priopćenju što su ga potpisali zamjenici gradonačelnika Anđelka Visković i Jure Šundov. Podsjeća se kako je odluka da se povorka ne okuplja na Rivi nego na Prokurativama donesena na sastanku radne skupine osnovane nakon prošlotjednog zahtjeva skupine Splićana okupljenih u građansku incijativu da se promijeni trasa jer se kretanjem povorke Đardinom, Marmontovovom ulicom i Rivom ugrožava pravo građana koji nisu pristaše gay-parade. "Grad Split i ovom prilikom ističe da su pred Ustavom i zakonima svi građani RH jednaki te poziva sve građane čija su seksualna orijentacija i politički stavovi drukčiji od orijentacije i stavova sudionika Split Pridea da se ponašaju civilizirano i uljuđeno te da u izražavanju svojeg mišljenja ni u kojem slučaju ne pribjegavaju nasilničkim metodama", navodi se u priopćenju.

SPLIT

Organizatori ovogodišnje gay-parade u Splitu najavili su poslijepodne tužbu protiv Gradske uprave zbog odluke da se završni skup održi na Trgu Republike (Prokurative), a ne na Rivi, kao što je bilo prvobitno dogovoreno, te su poručili da će povorka završni skup upriličiti na Rivi. Pokušaj promjene rute već utvrđene pravomoćnim zaključkom mjerodavnih gradskih tijela kršenje je ustavnih i konvencijskih odredaba koje jamče pravo slobodnog okupljanja, navodi se u priopćenju što su ga potpisali kordinatorica udruge "Kontra" Sanja Juras, koordinator udruge "Iskorak" Zoran Dominković i koordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer, te će, kako ističu, dobiju li takvo rješenje, pokrenuti sudske postupke protiv grada. Oni osuđuju postupak grada Splita kojim se, kako su naveli, u javnosti stvara negativno ozračje i ponovno potiče diskriminacija i nasilje. Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štititi prava svih građana krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti, stoji u priopćenju čelnika triju udruga uz napomenu da će se oni kao organizatori "držati najavljenog programa i rute". Naša povorka neće ići na Prokurative, nego na Rivu jer za to imamo rješenje, to jest zaključak o davanju prava na korištenje javnog prostora koji je potpisao gradonačelnik Kerum, izjavila je kordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer.

ZAGREB

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u današnjem priopćenju da je "odluka grada Splita vezana uz promjenu dogovorene trase Split Pridea 9. lipnja protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije". Radna skupina splitske Gradske uprave na današnjem je sastanku odlučila da će završni skup Split Pridea 2012. biti na Prokurativama, a ne na Rivi, kao prošle godine na prvoj gay-paradi, a povorka se može kretati kao i lani od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu. "Ta odluka, prema pisanju medija, nije donesena zbog sigurnosnih razloga, nego je utemeljena na prigovorima udruga građana i njihovim homofobnim stavovima. Takvi diskriminatorni stavovi ne smiju ograničavati ustavna prava na okupljanje i izražavanje bilo kojoj skupini", ističe se u priopćenju. "Takvom odlukom grad Split doveo je u nepovoljniji položaj sudionike i sudionice povorke u odnosu prema bilo kojoj drugoj skupini kojoj slobodno okupljanje nikada nije bilo uskraćeno pa je u skladu s čl. 7. Zakona o ravnopravnosti spolova zaključak samo jedan, a to je da su oni izravno diskriminirani na temelju svoje spolne orijentacije kao i oni koji javno žele izraziti potporu onima koji pozivaju na jednakost svih ljudi koja je zajamčena Ustavom Republike Hrvatske. Grad Split, kao i bilo tko u Republici Hrvatskoj, dužan je poštovati zakone i Ustav", ističe u priopćenju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

ZAGREB

Komisija za provedbu javnog natječaja za imenovanje glavnog ravnatelja policije utvrdila je da uvjete ispunjava deset od 14 kandidata koji su podnijeli prijave, priopćilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova. Kandidati koji ispunjavaju uvjete iz natječaja su: Jakob Bukvić, načelnik bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave; Dragutin Cestar, načelnik Sektora kriminalističke policije istarske Policijske uprave; Ivica Cetina, pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, MUP RH; Vlado Dominić, tajnik Kabineta ministra, MUP RH; Vladimir Faber, razriješeni državni tajnik, Kabinet ministra, MUP RH; Ivan Katalinić, načelnik Policijske postaje Krk, primorsko-goranska Policijska uprava; Željko Prša, načelnik osječko-baranjske Policijske uprave; Miroslav Puž, načelnik Odjela za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije, MUP RH; Marko Rašić, načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave; Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja za opću sigurnost, Ravnateljstvo policije, MUP RH. Kandidati koji ispunjavaju uvjete iz natječaja bit će pozvani telefonom na intervju ministru unutarnjih poslova ili osobi koju on ovlasti, kaže se u priopćenju.

ŠIBENIK

Na današnjem ročištu u postupku protiv Tomislava Horvatinčića, optuženog zbog izazivanja teške pomorske nesreće lani kod Primoštena, u kojoj je poginulo dvoje Talijana, skiper koji je održavao Horvatinčićev gliser Stjepo Ašić je rekao da je bilo problema s upravljačkim sustavom, no da se "gubitak kursa, prilikom upravljanja brodom, može uočiti i fizički te da je u takvim slučajevima potrebno ručno ispraviti kormilo." Optužnica tereti Horvatinčića za kazneno djelo izazivanja pomorske prometne nesreće s neizravnom namjerom, tj. da je vozeći prebrzo i preblizu obali, ne obraćajući pažnju na okolni pomorski promet, pramcem glisera u lijevi krmeni dio trupa udario jedrilicu na kojoj je bio talijanski bračni par. Horvatinčić je u istrazi tvrdio kako je zakazao autopilot. Skiper iz Hoto grupe Stjepo Ašić, koji je održavao gliser "Santa Maria", posvjedočio je danas na šibenskom Općinskom sudu kako je gliser i prije imao problema s upravljačkim sustavom, zbog čega bi "iz čista mira gubio kurs za deset do trideset stupnjeva, s autopilotom ili bez njega". Prije tragedije obavljena je treća intervencija i nakon toga je sve bilo u redu, rekao je Ašić, dodajući kako ipak u to ne može biti sto posto siguran. Suputnica u gliseru zagrebačkog poduzetnika Tome Horvatinčića Anica Đerđa-Dilber nije se pojavila na današnjem ročištu u postupku. Sutkinja Maja Šupe rekla je novinarima da se Anica Đerđa-Dilber, koja je jedini izravni svjedok nesreće, opravdala zdravstvenim problemima te kako je sudu dostavila nalaz Klinike za psihijatriju KBC-a Rebro uz obrazloženje da je pod stalnom terapijom lijekovima.

KRIŽEVCI

U križevačkoj katedrali Presvete Trojice danas, na Duhovski ponedjeljak, održana je središnja proslava 400. obljetnice Grkokatoličke crkve i crkvenoga zajedništva u Hrvatskoj. Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog po bizantsko-slavenskom obredu služio je biskup križevački mons. Nikola Kekić uz dvadesetak biskupa iz Hrvatske i susjednih zemalja te zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Križevačka biskupija (eparhija) prostire se na velikom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kardinal Bozanić istaknuo je u propovijedi da su vjernici katolici istočnoslavenskog obreda stvarno svjedočanstvo da je jedinstvo i crkveno zajedništvo s obrednim posebnostima u Katoličkoj crkvi moguće i potrebno. "Zajedništvo grkokatolika i rimokatolika jasno pokazuje puno zajedništvo u ispovijedanju vjere i vjerskih istina", rekao je kardinal Bozanić. "Katolička crkva u Hrvatskoj bogatija je u svojem katolištvu jer, prema riječima blaženog pape Ivana Pavla II., diše na oba plućna krila", rekao je zagrebački nadbiskup.

ZAGREB

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, a pod pokroviteljstvom kardinala Giuseppea Bertella, predsjednika Guvernerata Države Vatikanskog Grada, u Vatikanu je održan koncert na kojem su nastupili operni pjevači iz Hrvatske, priopćilo je danas Veleposlanstvo RH u Vatikanu. Koncert je bio posvećen 20. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice, a održan je 25. svibnja u dupkom ispunjenoj crkvi Svete Marije, Majke obitelji, stoji u priopćenju. Poznata sakralna djela Lukačića, Vivaldija, Händela, Mozarta, LLoda i Durantea izveli su sopranistica Miljenka Grđan, mezzosopranistica Tihana Herceg, tenor Hrid Matić i bas Ivica Trubić. Orgulje je svirao Gaj Hrid Matić, a harfu Tajana Vukelić Peić. Na kraju koncerta izvedena je i završna arija iz opere "Nikola Šubić Zrinski" I. Zajca. Slični koncerti održavaju se u ovoj crkvi rijetko, a ovo je prvi put da su Vatikanu nastupili glazbenici iz Hrvatske. Veleposlanik Filip Vučak zahvalio je domaćinu na gostoljubivosti kazavši da i na ovaj način Hrvatska želi zahvaliti Svetoj Stolici na ulozi koju je odigrala tijekom hrvatskog osamostaljenja. Uz kardinala Bertella na koncertu su bila nazočna još dva kardinala te četrdesetak svećenika i redovnika iz Rimske Kurije i iz svih važnijih vjerskih institucija te veleposlanici i diplomati iz tridesetak država.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙