FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 27. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB - Švedska pjevačica Loreen s pjesmom "Euphoria" pobijedila je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. Loreen je pobijedila s osvojena 372 boda. Drugo mjesto osvojile su ruske Buranovskije Babuški, a treće Željko Joksimović iz Srbije. Hrvatsku je ove godine predstavljala Nina Badrić s pjesmom "Nebo" koja nije uspjela izboriti nastup u finalu.

ZAGREB - Šesnaestogodišnji Nijemac prvi je riješio matematički problem koji je postavio Sir Isaaac Newton prije više od 300 godina, piše londonski Sunday Times. Shouryya Ray, tinejdžer rođen u Indiji, smislio je rješenje dvaju problema iz kretanja čestica koje su fizičari dosad uspijevali riješiti samo uz pomoć vrlo jakih računala. Njegovo rješenje znači da će znanstvenici sada sami moći izračunati model bačene lopte i predvidjeti kako će se ona odbijati od zidova i gdje će pasti. Dječak je rekao da je riješio problem s kojim su se matematičari borili više od tri stoljeća dok je radio na školskom projektu. Ray je dobio znanstvenu nagradu za svoje napore, a njemački mediji su ga nazvali genijalcem. "Kada nam je objašnjeno da ti problemi nemaju rješenja ja sam pomislio: 'zašto ne bih probao'", kazao je. Rayeva obitelj preselila se u Njemačku kad je njemu bilo 12 godina nakon što je njegov otac, inženjer po struci, tamo dobio posao. Ray je rekao da mu je otac usadio "glad za matematikom" te da ga je naučio rješavati matematičke probleme kad mu je bilo šest godina.

DŽAKARTA - Organizatori su u nedjelju objavili da otkazuju koncert Lady Gage u glavnom gradu Indonezije, Džakarti, planiran za 3. lipnja, navodeći kao razlog zabrinutost za "sigurnost" nakon prosvjeda islamističkih skupina koje su zaprijetile izazivanjem "kaosa" u slučaju nastupa provokativne pop zvijezde. "Spektakl Lady Gage nažalost je otkazan", objavio je na konferenciji za tisak Michael Rusli, direktor promotorske tvrtke Big Daddy, prenose agencije. Indonezijska policija odbila je izdati dozvolu za nastup Lady Gage nakon pritužbi islamističkih skupina na njezin show, za koji tvrde da je previše vulgaran. Tvrdokorna Fronta islamskih branitelja (FPI) zaprijetila je da će pokušati zaustaviti Lady Gagu da izađe iz zrakoplova. Indonezija je službeno sekularna zemlja, ali u njoj živi najbrojnija muslimanska zajednica na svijetu. Više od 50.000 ulaznica prodano je za koncert 3. lipnja, a promotori su najavili povrat novca.

BEČ - Mladi Austrijanac (22) iz Tirola pronašao je na ulici u Innsbrucku 9900 eura i odmah ih odnio na policiju, objavila je u subotu policija. Mladić je novac našao u petak i odnio ga u najbližu policijsku postaju. Kako se radilo o novim novčanicama, policija pretpostavlja da su nedugo prije gubitka podignute iz banke. Međutim, vlasnik se još nije javio, piše Tiroler Tageszeitung.

PEKING - Pas lutalica završio je put dug 1700 kilometara od srednje do zapadne Kine, nakon što se pridružio sudionicima biciklističkog maratona, objavili su list China Daily i BBC. Pas, koji je dobio nadimak "Xiao Sa", pridružio se biciklistima na putu od Sečuana do Tibeta nakon što mu je jedan od njih dao hranu. Uz njih je potom trčao 24 dana, prelazeći 70 kilometara na dan. Pritom se popeo na 12 planina, do kojih je deset viših od 4000 metara. Biciklist Xiao Yong počeo je pisati blog o avanturama njihova četveronožnog pratitelja, koji je do kraja utrke u Lhasi privukao 40 tisuća fanova. Xiao sada planira posvojiti tog malog i izdržljivog mješanca.

LONDON - Engleska holivudska zvijezda Keira Knightley zaručila se s Jamesom Rightonom, klavijaturistom britanske 'indie' rock grupe Klaxons, javlja Sky News. Zaruke je potvrdio glasnogovornik slavne glumice. Par je u vezi 15 mjeseci. Datum vjenčanja nisu objavili. Knightley (27), koja je karijeru počela u filmu "Baš kao Beckham" i uspješno je nastavila ulogama u prvom dijelu "Pirata s Kariba i filmu "Zapravo ljubav", bila je nominirana za Oscara i Zlatni globus za ulogu u "Ponosu i predrasudama" 2005. Dvije godine kasnije ponovo je nominirana za Zlatni globus za nastup u "Okajanju". Knightley i Righton svoju su vezu držali podalje od medija, rijetko se pojavljujući na priredbama slavnih, ali su nekoliko navrata spontano primjećeni zajedno.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙