FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB - Kreditne kartice mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, ovisno o tome kako je vlasnik upotrebljava. Iako vjerojatno nećete u pakao počinite li ijedan od ovih "sedam smrtnih grijeha", financijska situacija u kojoj ćete se naći bit će svakako bolna piše internetska stranica MSN Money. Grijeh prvi: proždrljivost - trošenje na karticu do maksimuma. Samo zato što vam je kartična kuća dala limit od šest tisuća dolara, to ne znači da morate i otići u toliki minus. Oni koji ne budu kadri plaćati mjesečne obroke, vjerojatno će završiti u dugu. Grijeh drugi: oholost - zbog koje ne provjeravate kreditni status. Mislite da ste izvanredno kreditno sposobni, a ako se u statusu potkrade pogreška, a to je moguće, lako se može dogoditi da vam se smanji kreditna sposobnost, piše internetska stranica MSN Money i preporučuje da ga barem jednom na godinu provjerite, ili uoči dizanja nekog velikog kredita, kako vas ništa ne bi iznenadilo. Grijeh treći: bludnost - nude vam se, a vi ne birate. Sigurno jesu privlačne pogodnosti koje se nude s novom karticom, ali to ne znači da morate uzeti baš svaku. I previše kartica može vam ugroziti kreditnu sposobnost. Zato svojem osobnom kartičnom arsenalu dodajte po jednu na godinu i zaustavite se na tri ili četiri koje možete redovito plaćati. Grijeh četvrti: pohlepa - dizanje gotovine. Katkad se čini kako je sjajno što možete kreditnom karticom dignuti gotovinu, ali kamate su znatne. Zato je najbolje kreditnom se karticom služiti samo u slučajevima kad se plastikom kupuje nešto što ćete platiti kad 'sjedne'. Grijeh peti: zavist - baš želite zlatnu karticu kakvu ima vaš prijatelj. Vaš prijatelj svjetski putnik možda stalno plaća karticom koja mu nudi otmjene aerodromske VIP salone i besplatne milje, ali nemojte zbog ljubomore uzeti tu karticu. Radije se upitajte kakva je kartica prikladnija za vaš životni stil, možda nađete neku koja ne zaračunava godišnju članarinu i na kojoj će vaše ime mnogo bolje izgledati. Grijeh šesti: srditost - zbog gnjeva najednom režete sve kartice. Oni koji su se na 'plastiku' opekli, možda će i pasti u iskušenje da prerežu sve kartice iz novčanika i zatvore sve račune, ali gnjev je ipak bolje obuzdati. I zatvaranje računa negativno utječe na vašu kreditnu sposobnost, osobito ako ona kartica koju ipak kanite zadržati zadužena blizu maksimuma. Grijeh sedmi: lijenost - ne provjeravate mjesečne izvatke. Lako je ugovoriti trajni nalog i zaboraviti na kreditnu karticu, posebno ako je ne upotrebljavate prečesto. Ali loše je prestati provjeravati mjesečne izvatke jer se može dogoditi da plaćate stvari na koje ste se pretplatili i sasvim zaboravili. Osim toga, moguće su i razne prijevare, pa i krađa identiteta.

LOS ANGELES Film "Osvetnici" studija Marvel zaradio je u drugom vikendu svog prikazivanja u SAD-u i Kanadi rekordna 103,2 milijuna dolara, a predstavnici studija vjeruju da bi film od prodaje ulaznica u svijetu mogao zaraditi i više od milijardu dolara. Film je u prvom vikendu prikazivanja zaradio 207,4 milijuna dolara. U drugom vikendu je premašio i dosadašnji rekord Avatara od 75,6 milijuna, te postao prvi film u povijesti koji je drugog vikenda na sjevernoameričkim kino blagajnama utržio više od sto milijuna dolara. Od 25. travnja, otkad se počeo prikazivati u kinima diljem svijeta, film "Osvetnici" od ulaznica je zaradio čak 628,9 milijuna dolara, objavio je kino distributer Walt Disney Co. Riječ je o filmu u kojemu se skupina Marvelovih superheroja - Iron Man, Hulk, Thor, Kapetan Amerika, Hawkeye i Black Widow - udružuje kako bi se borili protiv zločinaca koji žele uništiti Zemlju.

LONDON - Britanski grad Sandwich, na jugoistoku Engleske, slavi u nedjelju 250 godina od nastanka glasovita brzog obroka koji je, prema legendi, smislio grof Sandwich. Glumci u odjeći iz 18. stoljeća uprizorit će legendarnu večernju zabavu na kojoj je John Montagu grof od Sandwicha, strastveni kockar, zatražio pečeni goveđi odrezak između dviju kriška prepečenca kako bi mogao jesti ne prekidajući igru, piše pokrovitelj tog događaja na svojoj mrežnoj stranici. Prema predaji, grofovi su suigrači naručili "ono što jede Sandwich" i tako je sendvič ušao u povijest. Na programu je i natjecanje u pripravi najboljeg sendviča te koncerti glazbe iz tog vremena u čast grofa poznatog i po "sklonosti turskoj nošnji". Na proslavi će se moći kušati sendviči-bageti iz grada pobratima Honfleura. Današnji grof Sandwich organizira i masovni ručak na bazi sendviča u čast svog pretka.Povjesničari još nisu sasvim sigurni kako je nastao sendvič i misle da je nastao puno prije 18. st. To ipak nije omelo istoimeni grad da proslavi svog junaka poznatog na otoku ali i diljem svijeta.

ŽENEVA - Švicarska vojska kupit će za svoje snage nove bicikle pod nazivom "Bicikl 12", koji će zamijeniti sadašnji model u upotrebi u vojsci koji je star više od 20 godina, piše u nedjelju list NZZ Am Sonntag. Narudžbu za 2.800 bicikala po cijeni od 2.500 švicarskih franaka (15.600 kuna) za komad uskoro će potpisati s zueriškim prozvođačem Simpelom. Švicarski vojni bicikli, jako teški i robusni, veoma su traženi, napose među izletnicima koji žele čvrst i jednostavan bicikl. Po pisanju NZZ Am Sonntaga, ministar obrane Ueli Maurer kojega u Švicarskoj oštro kritiziraju zbog kupnje borbenih zrakoplova Gripena, osobno je isprobao bicikl. Bicikl je znatno usavršen: okvir je aluminijski, ima disk kočnice, dinamo integriran u osovinu kotača, osam brzina, a težak je samo 15 kilograma. Nema nikakve veze s ranijim modelom koji je imao tek jednu brzinu i bio težak 25 kg. Bicikl je namijenjen vježbi vojnika i za prijevoz unutar vojarni. Švicarska vojska je do 2003. imala biciklističku postrojbu. Ona je u međuvremenu postrojba raspuštena, ali se vojni bicikli još koriste za prijevoz.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙