FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 18. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

RIM - Provincija Lecce na jugu Italije simbolički je darovala stablo masline staro 1400 godina prvoj dami Sjedinjenih Država zbog njezina promicanja zdravog životnog stila i zdrave prehrane, objavio je u četvrtak institut Costa. Monumentalno stablo promjera 14 metara koje daje odlično esktradjevičansko ulje nazivaju "kraljicom" zbog dimenzija, obilna prinosa ulja i dugovječnosti. Ulje te masline od iduće će se jeseni slati u Bijelu kuću, objavio je taj agronomski institut. Michelle Obama pokrenula je kampanju "Krećimo se" za zdraviji životni stil i prehranu u skladu s kriterijima mediteranske prehrane koju je UNESCO proglasio vrlo zdravom, objasnila je provinicija Lecce svoju odluku. Nedavno je pokrajina Apulija u kojoj se nalazi Lecce zakonom zaštitila tisućljetne maslinike kako bi spriječila ilegalno čupanje i prodaju maslinovih stabala. Michelle Obama je po dolasku u Bijelu kuću na mjestu dotadašnjeg ružičnjaka dala urediti povrtnjak u kojem uzgaja povrće.

TAIPEI - Najstarija džunka na svijetu vraćena je u četvrtak Tajvanu, gotovo 60 godina otkako su njome do Amerike doplovili mladi pristaše tajvanskih nacionalista, protivnika komunističke Kine. Free China (Slobodna Kina) stigla je na teretnom brodu do luke Keelung (na sjeveru), odakle je 1955. godine isplovila za San Francisco sa šest putnika među kojima je bio i američki diplomat. Pošto je 112 dana poslije uplovila u slavni zaljev San Francisca ispod Golden Gatea, džunka je ostala zaboravljena desetljećima u kalifornijskom brodogradilištu sve dok se za nju nije pobrinulo Tajvansko društvo za očuvanje kineskih džunka. Brod će biti obnovljen te izložen u Muzeju mora u Keelungu. Pristaše stranke nacionalista koje su porazili kineski komunisti u građanskom ratu 1949., izbjegli su na Tajvan, otok koji je zatim proglasio neovisnost od matične Kine no Peking ga smatra svojim odbjeglim teritorijem. Smatra se da je džunka stara 100 godina i da je najstariji preživjeli kineski jedrenjak takve vrste.

WASHINGTON - U Sjedinjenim se Državama po prvi put rodilo više djece manjina od onih bijelaca, po posljednjim statističkim podacima, prenosi New York Times. Rođenja svih manjinskih skupina u SAD-u predstavljala su u statističkoj godini koja je završila prošlog srpnja 50,4 posto od ukupnog broja rođenih, što je prvi puta u povijesti SAD-a, piše New York Times. Takav se obrat dugo se očekivao, ali nitko nije bio siguran kada će stići i označiti prekretnicu za naciju koju su osnovali bijeli Europljani i koja se dugo mučila s pitanjima rasa, ropstva, ljudskih prava i u posljednjim godinama s često žučljivim debatama oko ograničavanja imigracije. Bijelaca danas u SAD-u ima 63,4 posto i još će ostati u većini neko vrijeme, ali za razliku od bijele populacije koja stari, doseljenici i potomci doseljenika iz Latinske Amerike su na vrhuncu fertiliteta (prosječno 27 godina), piše list pozivajući se na demografa Jeffreya Passela iz Hispanoameričkog centra Pew. Između 2000. i 2010. broj hispanoameričkih beba rođenih u SAD-u premašio je broja novih doseljenika u zemlju, prema tom demografu. Taj povijesni preokret između bijelaca i djeca drugih zajednica u SAD-u predstavlja "prijelaz iz kulture kojom dominiraju uglavnom bijelci u globaliziranu i multietničku zemlju", kazao je William Frey s institutta Brookings.

TOKIO - Dvije yubari dinje prodane su za milijun jena (75 tisuća kuna) u četvrtak na aukcijskoj prodaji na sjeveru Japana, što je iznos znatno manji od rekorda ostvarenog 2008. godine, ali ipak veći od protekle tri recesijske godine. Ta vrsta dinja u Japanu se uzgaja samo u gradiću Yubariju, na sjevernom otoku Hokkaidu. Iznimno su cijenjene zbog savršenog okruglog oblika i slatkog okusa, a svake se godine na početku sezone organizira aukcija prvih primjeraka na kojima obično sudjeluju tisuće ljudi. Yubari dinje u sezoni nisu tako skupe, tada ih može kupiti za 500 do 1000 kuna, ali je u Japanu stvar prestiža kupiti prve primjerke koji se pojave na tržnicama.

Prvi par dinja na aukciji u četvrtak kupio je anonimni kupac za milijun jena. Rekordne godine 2008. prodane su za dva i pol milijuna jena, a godinu potom za "svega" pola milijuna. U Japanu, gdje i obična jabuka može stajati više od trideset kuna, a košara trešanja oko 600 kuna, potrošači su navikli skupo plaćati kvalitetno voće.

LONDON - Britanac Nicholas Crace u svojoj je 83. godini postao najstariji živući donator bubrega, objavila je britanska udruga za doniranje organa. Crace je nevjerojatan altruist. Krv je donirao 57 puta, a kada su mu rekli da je prestar za daljnja doniranja krvi ili koštane srži i nakon što mu je prošle godine umrla supruga, odlučio je svoj bubreg ponuditi registru britanske nacionalne zdravstvene službe za potencijalnu donaciju. Iznenadio se kada su mu nakon analize rekli da ima bubrege četrdesetogodišnjaka. "Imao sam lijep, ugodan život.. mislio sam da je vrijeme da vratim dug svojoj dobroj sudbini. Zdrav sam, nemam obitelji i puno slobodnog vremena", kazao je. U Britaniji 7000 bolesnika čeka na donaciju bubrega, a 300 ih na godinu umre čekajući. Tzv. altruističke donacije bubrega u kojima živi donor daje bubreg potpunom strancu u Britaniji se provode od 2007. godine. Crace je jedan od stotinjak Britanaca koji odlučili tako donirati taj organ. I svakako najstariji.

NEW YORK - Američka glumica i pjevačica Jennifer Lopez iznenađujuće je zauzela prvo mjesto na tradicionalnoj godišnjoj ljestvici najmoćnijih među slavnim osobama, pobijedivši kolegicu Lady Gagu i televizijsku vodizeljicu Oprah Winfrey, objavio je časopis Forbes. Ta 42-godišnja svestrana umjetnica, koja je do svjetske slave stigla iz siromašnog okružja rodnog Bronxa, skočila je za čak pedeset mjesta u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu. Forbes moćne osobe u svijetu zabave rangira po zaradi, zastupljenosti u medijima i društvenoj popularnosti. Lopez je u posljednjih 12 mjeseci, po procjeni Forbesa, zaradila 52 milijuna dolara, radila je kao sutkinja u popularnom televizijskom 'showu' Američkom idolu, plasirala na tržište novu liniju odjeće i najavila skorašnju svjetsku turneju. Oprah Winfrey, koja je priznala da ima poteškoća sa svojom televizijskom mrežom OWN, zadržala je drugo mjesto, a trećem je kanadska tinejdžerska pop zvijezda Justin Biber. Pop zvijezda Rihanna je četvrta, a Lady Gaga je s prošlogodišnjeg prvog spuznula na peto mjesto. Na visoko mjesto vratila se Britney Spears, koja je šesta, a Kim Kardashian sedma. Pop pjevačica Katy Perry zauzela je osmo, glumac Tom Cruise deveto, a najmoćnjih deset zaokružuje Steven Spielberg.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙