FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Adolf Hitler razvio je "mesijanski kompleks" tijekom Drugog svjetskog rata, navodi se u nedavno otkrivenom psihoprofilu njemačkog nacističkog vođe koji je naručila britanska obavještajna služba, javljaju BBC i drugi britanski mediji u petak. Profil je 1942. za tajnu službu sastavio akademik s Cambridgea Joseph MacCurdy i u njemu se navodi da je Hitler sve više razvijao fobiju prema Židovima kako je Njemačka gubila na ratištu. "Hitler je uhvaćen u mrežu vjerskih obmana. Židove smatra inkarnacijom Zla, a sebe inkarnacijom Dobra", napisao je MacCurdy. "On misli da je bog čijom će se žrtvom pobijediti zlo. On predvodi izabrani narod u borbi protiv onoga što naziva židovskim otrovom. Takav sustav ideja racionalizira njegovo inače neshvatljivo ponašanje", napisao je MacCurdy, naglasivši da Hitler razvija "mesijanski kompleks", pati od paranoje i ima morbidne tendencije. Samo nekoliko tjedana pošto je MacCurdy sastavio izvještaj, nacističke vođe sastavile su plan konačnog rješenja, odnosno intenzifikaciju istrebljenja Židova. Stručnjaci kažu da ovaj dokument, koji je pronašao povjesničar Scott Anthony, pokazuje da su britanske tajne službe osjetile da će se Hitler suočen s ratnim porazom okrenuti drastičnim mjerama.

LOS ANGELES - Američka glumica Scarlett Johansson dobila je u četvrtak zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih, javlja Sky News. Zvijezda filma "Izgubljeni u prijevodu" izjavila je tom prigodom da se osjeća kao "najsretnija osoba na svijetu" i da joj je ta počast došla kao veliko iznenađenje. "Dvadeset godina sam u ovom poslu i nisam nikad mislila da postoji i mala mogućnost da dobijem zvijezdu", kazala je. Scarlett Johansson na filmu se prvi put pojavila u dobi od 12 godina, kada je sa slavnim Robertom Redfordom glumila u "Šaptaču konjima". Od tada se popela na A listu holivudskih glumica, zaradila četiri nominacije za Zlatni globus i osvojila Tony za nastup na Broadwayju. Na svečanosti u Los Angelesu podršku joj je dao kolega Jeremy Renner ("Narednik James") s kojim glumi u novom filmu "The Avengers" (Osvetnici).

ZAGREB - Ako vas mjesečina probudi u noći na subotu 5. svibnja, možda ćete poželjeti ustati iz kreveta i pogledati, jer će svibanjski "Super Mjesec" biti 14 posto veći i 30 posto svjetliji od svih drugih punih mjeseca u 2012. Znanstveni izraz za taj fenomen je "mjesec u perigeju". Perigej je točka na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je tijelo najbliže Zemlji. Američka svemirska agencija NASA najavila je da će Mjesec varirati u veličini, zbog ovalna oblika mjesečeve orbite. Mjesec slijedi eliptičnu putanju oko Zemlje koja je s jedne strane ("perigej"), oko 50.000 km bliže od druge ("apogej"). Puni mjesec u perigeju Mjesečeve orbite čini ga iznimno velikim i svijetlim. Takav će slučaj biti 5. svibnja u 17:34 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET) kada Mjesec dosegne perigej. Samo jednu minutu kasnije, Mjesec će se postrojiti sa Zemljom i Suncem kako bi postao veličanstveno pun. Vrijeme je gotovo savršeno, ističe NASA. Mjesec je 14 posto veći nego obično, ali može li se zaista uočiti razlika?. Najbolje vrijeme za promatranje je ono kada Mjesec bude u blizini horizonta. Iz razloga koji nisu potpuno razumljivi astronomima ili psiholozima, Mjesec nisko na horizontu izgleda neprirodno velik kada sije kroz drveće, zgrade i druge objekte na Zemlji. U subotu 5. svibnja, tu "Mjesečevu iluziju" pojačat će pun mjesec koji je i sam izuzetno velik.

WELLINGTON - Vlasti Novog zelanda u četvrtak su izrazile zabrinutost zbog popularnosti nove igre koju su izmislili studenti, a koja se sastoji u tome da čovjek sjedne na granu nekog stabla i opija se sve dok ne padne na zemlju. Igra nazvana "oposum", po životinjici koja je česta na Novom Zelandu, izazvala je gnjev stanovnika studentskog gradića Dunedina zbog činjenice da su tamošnji parkovi neprestano prepuni praznih boca, razbijenog stakla i smeća. "To traje već dvije-tri godine", izjavio je ravnatelj gradskih parkova Alan Matchett. "Našim djelatnicima već je preko glave stalno čistiti smeće koje za sobom ostavljaju igrači 'oposuma'", dodao je. "Ono što popiju mora, jasno, negdje izaći, pa oni povraćaju ili mokre po stablima i nije baš ugodno s tim se susretati", naglasio je. Gradske vlasti zabrinute su i zbog mogućnosti ozljeda pijanih studenata koji vise sa stabala i zbog neugode koju zbog toga osjećaju prolaznici. Oposum je maleni tobolčar koji živi u krošnjama i zato ga se često vidi u parkovima.

WASHINGTON - Bivša djevojka Baracka Obame progovorila je o nježnosti ali i izvjesnoj "hladnoći" budućeg američkog predsjednika u intimnom dnevniku čiji izvaci su objavljeni u srijedu. Genevieve Cook, kći australskog diplomata, živjela je s Obamom početkom 80-ih kad je Obama imao dvadesetak godina i živio u New Yorku. U bilješkama koje objavljuje Vanity Fair a spominju se i u budućoj knjizi, ona opisuje "toplinu" njihovih intimnih odnosa, ali i ljubavnu priču koja je u konačnici bila "nestabilna" i iz koje se željela "izvući". "Njegova toplina može biti varljiva", napisala je Cook koja nikada prije nije otkrila sadržaj svojih bilješki. "Koristi nježne riječi, može biti otvoren i povjerljiv, ali postoji i ta hladnoća", rekla je ona. Obama je susreo Michelle Robinson u Chicagu 1989. Par će u rujnu proslaviti 20 godina braka.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙