FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

BAKU - Hrvatska predstavnica na Eurosongu 2012. Nina Badrić nastupila je u glavnome gradu Azerbajdžana Bakuu s pjesmom "Nebo" u drugome polufinalu Eurosonga, ali se nije uspjela plasirati u finale toga natjecanja što će se održati u subotu. U drugome polufinalu nastupili su predstavnici 18 zemalja, a Nina Badrić nastupila je deseta i izvela je na hrvatskome jeziku naslovnu pjesmu svoga posljednjega albuma "Nebo". Večerašnje natjecanje otvorio je predstavnik Srbije Željko Joksimović. Finalno natjecanje izborili su predstavnici Litve, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Švedske, Makedonije, Norveške, Estonije, Malte i Turske. Na prvoj polufinalnoj večeri 57. Eurosonga u Bakuu nastupili su predstavnici 18 od ukupno 42 zemlje koliko ih se ove godine natječe. Stručni žiri i televoting u 21 zemlji odlučili su da će u finalu Eurosonga nastupiti Rumunjska, Moldavija, Island, Mađarska, Danska, Albanija, Cipar, Grčka, Rusija i Irska. Azerbajdžan je pravo organiziranja Eurosonga dobio zahvaljujući pobjedi na prošlogodišnjemu natjecanju u Duesseldorfu kada su njihovi predstavnici "Ell & Nikki" osvojili prvo mjesto s pjesmom "Running Scared".

MADRID - Švicarski solarni zrakoplov Solar Impulse sletio je u noći na petak u madridsku zračnu luku Barajas, koji je prva postaja u njegovu prvom interkontinentalnom letu iz Payernea u Švicarskoj u Maroko, prije nego 2014. poleti na put oko svijeta. Letjelica koja je iz Švicarske pošla u 13.20 sati letjela je do Madrida ne potrošivši ni kap goriva. Eksperimentalni zrakoplov kojim je upravljao Andre Borschberg, jedan od sudionika projekta, prevalio je 2.000 km koristeći samo snagu Sunčeve energije. U Madridu će ostati barem do ponedjeljka radi tehničkog pregleda. U nastavku leta do Rabata njime će pilotirati drugi autor projekta, Bertrand Piccard. Zaustavljanje u Madridu nužno je zbog toga što letjelica nije dovoljno samostalna za dulji let.

LOS ANGELES - Britanski glazbenik Elton John (66) je zadržan u bolnici u Los Angelesu zbog infekcije dišnih puteva i morat će otkazati tri koncerta predviđena za ovaj tjedan u Las Vegasu, navela je u priopćenju njegova glasnogovornica. Pjevač je u srijedu stigao u bolnicu Cedars-Sinai na pretrage, precizira se u priopćenju kojim je također najavljeno otkazivanje showa "The Million Dollar Piano" u četvrtak, subotu i nedjelju. Glasnogovornica Fran Curtis je navela da je Elton dobio tešku infekciju dišnih puteva prošlog vikenda. Tijekom tjedna pogoršalo mu se stanje iako je pio lijekove i odmarao se, pa je hospitaliziran, objasnila je.

PARIZ - Novi roman J.K. Rowling "The Casual Vacancy" koji se s nestrpljenjem očekivao i kojim slavna britanska književnica nastavlja svoje djelo nakon Harryja Pottera, izaći će 27. rujna u više zemalja istodobno, priopćio je nakladnik Editions Grasset, objavljujući francuski prijevod. Ovaj prvi roman za odrasle izaći će "istodobno u Americi, Engleskoj, Njemačkoj i Francuskoj", dodao je nakladnik za agenciju France Presse. "The Casual Vacancy" će zatim izaći u Francuskoj i u džepnom izdanju. U ovom romanu s četiristotinjak stranica obojenom crnim humorom Rowling opisuje svijet potpuno različit od svijeta njezina slavnog čarobnjaka, smjestivši mjesto radnje u izmišljeni gradić Pagford, gdje iznenadna smrt vijećnika Barryja Fairweathera donosi razdor. Rowling, dobitnica Reda Britanskog Carstva za doprinos književnosti za mlade i francuske Legije časti, na 15. je mjestu najbogatijih žena u Velikoj Britaniji, sa zarađenih 625 milijuna eura, po popisu koji je 2011. donio Sunday Times.

ZAGREB - Nedavno otkrivenu novu vrstu baršunastog pauka znanstvenici su nazvali po američkom rock glazbeniku Louu Reedu koji se tako pridružio kolegama rock-zvijezdama Franku Zappi i Neilu Youngu po kojima su već nazvane dvije novootkrivene vrste pauka. Novi rod pauka nazvan je "loureedia " zbog činjenice da taj baršunasti pauk živi pod zemljom, a Lou Reed je predvodio legendarni rock-bend Velvet Underground (Baršunasto podzemlje), objavio je internetski portal Sci-news.com. Po slavnom kanadskom pjevaču, gitaristi i kantautoru Neilu Youngu nazvan je pauk "Myrmekiaphila neilyoungi". Ime mu je dao istraživač koji je otkrio tu vrstu trapdoor pauka, jer je veliki obožavatelj Youngove glazbe. Pauk "Pachygnatha zappa" ime je dobio po specifičnim šarama u obliku brkova nalik onima legendarnog Franka Zappe, osebujnog američkog glazbenika preminulog 1993. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙