FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 27. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

BRUXELLES/WASHINGTON - Šefica europske diplomacije Catherine Ashton i američka državna tajnica Hillary Clinton osudile su nasilje i pokolj 92 osobe u sirijskom gradu Huli, pridruživši se svjetskom apelu za prekidanjem krvoprolića u toj zemlji. "Zaprepaštena sam informacijama o pokolju koji su počinile sirijske oružane snage u gradu Huli, a u kojemu je poginulo više od 90 osoba, među kojima velik broj djece", istaknula je u priopćenju Catherine Ashton. Najoštrije osudivši zločin, pozvala je sirijsku vladu da u potpunosti provede plan posebnog izaslanika UN-a Kofija Annana koji je odobren rezolucijom 2043 Vijeća sigurnosti. Pokolj u Huli osudila je i američka državna tajnica Hillary Clinton istaknuvši da SAD surađuju s međunarodnim saveznicima kako bi se pojačao pritisak na predsjednika Bašara al-Asada. Po njezinim riječima promatrači UN-a potvrdili su da su ubijeni deseci muškaraca, žena i djece, a još stotine ranjene u silovitom napadu na stambenu četvrt.

ABU DHABI - Ujedinjeni Arapski Emirati u subotu su objavili kako su od Arapske lige zatražili sazivanje hitne sjednice zbog pokolja počinjenog u sirijskome gradu Huli. Ministar vanjskih poslova UAE, šeik Abdalah Ben Zajed al-Nahažan pozvao je Arapsku ligu da se angažira i poduzme sve "da bi se zajamčila sigurnost sirijskih civila". "Emirati su u ovim teškim trenucima uz sirijski narod", izjavio je ministar koji je, kako prenosi službena agencija Wam, danas telefonom razgovarao s međunarodnim izaslanikom za Siriju Kofijem Annanom, kao i s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom al-Arabijem. "Pokolj u Huli dokaz je neuspjelih napora arapske zajednice i međunarodne zajednice da utječe na prekid nasilja prema civilima u Siriji", rekao je Al-Nahdžan. Šef UN-ovih promatrača u Siriji, general Robert Mood, u subotu je osudio "brutalnu tragediju u Huli, potvrdivši kako je, prema zadnjim podacima u pokolju ubijeno više od 90 osoba, među kojima 32 djece mlađe od 10 godina.

KUTAISI - Gruzijci su u subotu proslavili Dan neovisnosti službenom inauguracijom novoga sjedišta parlamenta, koji je iz glavnoga grada Tbilisija premješten u industrijski grad Kutaisi u središtu zemlje. "Nova zgrada parlamenta simbol je nove Gruzije", rekao je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili na prvoj svečanoj sjednici parlamenta u drugome po veličini gruzijskom gradu. Održavanje prve svečane sjednice bilo je simbolično, jer radovi na zdanju još nisu dovršeni. Zastupnici će do jeseni parlamentarnim sjednicama prisustvovati u Tbilisiju. "Izgradnja nove Gruzije daleko je od konačnog dovršetka", rekao je Saakašvili, koji je dao zeleno svjetlo za izgradnju zgrade vrijedne 65 milijuna eura u ovom gruzijskom gradu u kojemu živi 186.000 stanovnika. "Gruzija je poput nedovršene zgrade, kada je o demokraciji riječ", rekao je. Promatrači smatraju da je riječ o rasipanju novca, no pristalice izgradnje nove zgrade parlamenta smatraju da će taj potez dati novi vjetar u leđa Kutaisiju.

WASHINTON - Gotovo polovica svih Amerikanaca živi u kućanstvu koje je dobilo neku vrstu državne pomoći u prvom tromjesečju 2011., pokazalo je novo izvješće objavljeno u subotu. Wall Street Journal navodi da je 49,1 posto Amerikanaca primilo neki oblik državne pomoći što je porast u odnosu na 30 posto u ranim 1980-im, pa čak i od 44 posto 2008. Ogroman porast socijalnih davanja, koje list temelji na podacima zadnjeg popisa stanovništva Statističkog ureda SAD, otežat će smanjivanje savezne potrošnje, unatoč tisućama milijardi dolara vladinog deficita koji se svake godine dodaju na postojeći javni dug. Porast socijalnih davanja u SAD-u u posljednjih nekoliko godina najvjerojatnije je povezan s tzv. Velikom recesijom, koja je počela krajem 2008. i protegla se u 2010. Čak i sada, stopa nezaposlenosti od 8,1 posto, gotovo je dvostruko veća nego tradicionale američke stope nezaposlenosti od oko 4 posto tijekom većine 1990-ih i ranih 2000-ih, navodi WSJ. Podaci iz popisa stanovništva također pokazuju da 16 posto stanovništva SAD-a živi u kućanstvima u kojima najmanje jedan član prima socijalnu pomoć, a 15 posto prima ili živi s nekim tko koristi program zdravstvene skrbi za starije osobe - Medicare.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙