FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u četvrtak navečer da je bio neugodno iznenađen time što je nova hrvatska vlada ponovo otvorila pitanja Ljubljanske banke, javila je agencija STA. "Hrvatska bi u situaciji u kojoj jest, u procesu ratifikacija svog pristupnog ugovora i uoči ulaska u Europsku uniju, trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost", rekao je Tuerk. Slovenski predsjednik je dodao da bi Hrvatska u vezi s pitanjem Ljubljanske banke i starih deviznih depozita njezinih štediša u Hrvatskoj morala poštovati ranije dogovore i obveze, te da je u tom smislu nedavno djelovanje hrvatske vlade bilo iznenađujuće, stvorivši dojam o upitnoj vjerodostojnosti hrvatske strane. "Stvoren je dojam da se radi o nekakvom pokušaju trika, lukavstva, da se događa nešto što nije dobro i za što smo vjerovali da je iza nas", rekao je slovenski predsjednik Tuerk, dodavši da takva praksa ne bi bila dobra. "Ako postoje stvari koje su još otvorene, bilo bi dobro da o njima Hrvatska sa Slovenijom kao partnerskom državom i s državom s kojom će biti zajedno u EU-u razgovara na otvoren i sasvim izravan način", rekao je Tuerk. Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša prije tri su dana na sastanku u Mariboru kazali kako su odnosi između dviju zemalja dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.

KABUL - Afganistan je odlučan na summitu NATO-a u Chicagu ishoditi financijsku pomoć od tri milijarde eura na godinu za svoje sigurnosne snage nakon povlačenja stranih postrojba krajem 2014. te ističe da ne traži "milodar". "Afganistan jest i bit će na prvoj crti obrane od terorizma. Mi, Afganinstanci, žrtvovat ćemo se u borbi koja je međunarodna", rekao je Džavad Ludin, pomoćnik ministra vanjskih poslova i poručio "to nije milodar". Sjedinjene Države svrgnule su krajem 2001. talibanski režim nakon terorističkih napada 11. rujna u potrazi za Osamom bin Ladenom kojema su talibani pružili utočište. No talibanska pobuna nije suzbijena unatoč desetgodišnjoj nazočnosti 130.000 stranih vojnika, među kojima je i hrvatski kontingent, pod NATO-ovim zapovjedništvom i suradnji 352.000 afganistanskih vojnika i policajaca. Države članice koalicije protive se sudjelovanju svojih vojnika u međunarodnoj snazi ISAF u sukobu koji je skup, krvav i neizvjestan, no povlačenje NATO-a predviđeno je za kraj 2014. a tada će se za sigurnost skrbiti samo lokalne snage koje će morati primati plaću. "Ustanovljeno je da nakon 2014., tijekom deset godina do 2024., međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om, Europom i drugima, izdvaja tri milijarde eura na godinu za našu vojsku i druge sigurnosne snage", rekao je predsjednik Hamid Karzai u ožujku. No nikakav sporazum još nije potpisan i sastanak na vrhu u Chicagu u nedjelju i ponedjeljak trebao bi donijeti dogovor.

HANOJ - Trideset i četiri osobe poginule su u nesreći vijetnamskog autobusa koji se u četvrtak navečer survao u provaliju i završio u rijeci, objavio je vijetnanmski informativni portal VNEexpress. Nesreća se dogodila u središnjem dijelu Vijetnama kada je autobus sletio s mosta između pokrajina Dak Nonga i Daklaka i pao u rijeku Serepok. Uz 34 poginula putnika, još ih je 25 ozlijeđeno. "Prvi dio autobusa je deformiran i potpuno je pod vodom, operacija spašavanja je time iznimno otežana", rekao je čelnik mjesne policije. Vijetnam ima jedno od najgorih statistika prometnih nesreća u svijetu. U prva četiri mjeseca ove godine u zemlji je u prometu poginulo 3100 ljudi. Iako je brojka zastrašujuća, ona je 30 posto manja nego u isto doba prošle godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙