FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 24. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - HDZ osniva vladu u sjeni, odlučilo je Predsjedništvo HDZ-a čiju je sjednicu danas prvi put vodio novi predsjednik stranke Tomislav Karamarko, a odlučeno je i da se Središnjem odboru stranke predloži kooptiranje čelnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera u Predsjedništvo HDZ-a. Karamarko je nakon sjednice koja je trajala nešto manje od dva sata novinarima kazao kako HDZ čeka puno posla i najavio osnivanje ekspertnih skupina koje će pratiti važna područja poput gospodarstva, znanosti i školstva. Potvrdio je da se radi o tzv. vladi u sjeni. "Apsolutno, to možemo i tako nazvati i vidjet ćemo koji sve modeli će biti primijenjeni. Budite uvjereni da ćemo dobro analizirati svaki korak koji radi aktualna vlast, da će biti organizirani ljudi koji će bdjeti nad svim time i koji će pravodobno reagirati, koji će biti stručni i jako dobro pripremljeni i suportirani", naglasio je. Kazao je da je u danas konstituirano novo Predsjedništvo HDZ-a kooptiran i Ante Sanader. On je na unutarstranačkim izborima bio Karamarkov kandidat za potpredsjednika stranke. Karamarko je potvrdio da će sutra biti sjednica Središnjeg odbora na kojoj će za glavnog tajnika HDZ-a predložiti Milijana Brkića te dodao da je Predsjedništvo danas pripremilo i "neke odluke za Klub zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru".

ZAGREB - Saborsko Predsjedništvo danas je Hrvatskom saboru predložilo donošenje Odluke o stručnoj službi Sabora, kojom bi se osnovao ured za europske i međunarodne poslove koji bi se ubuduće bavio pripremama za rad zastupnika i Sabora nakon pristupanja Hrvatske u EU. Nakon sjednice Predsjedništva, predsjednik Sabora Boris Šprem pred novinarima je osnivanje spomenutog ureda označio kao najznačajniju novinu u radu saborskih stručnih službi. Službenici tog ureda, kazao je, pružali bi pomoć Saboru i zastupnicima da što osposobljeniji i pripremljeniji mogu funkcionirati u Europskom parlamentu i drugim tijelima EU s kojima će Sabor surađivati.

ZAGREB - U povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva koji se 26. svibnja obilježava po šesti puta u Hrvatskoj, ministar zdravlja Rajko Ostojić na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da je Hrvatska vodeća zemlja u svijetu po broju obavljenih transplantacija na milijun stanovnika, istaknuvši da "Hrvati imaju najveće srce Europe". "Transplantacijska medicina rezultat je organiziranosti sustava s jedne strane i društvenih prioriteta građana te države s druge strane", rekao je Ostojić dodavši je Hrvatska prije tridesetak godina bila posljednja po broju transplantacija i broju darivatelja organa u Europi, što se izmijenilo devedesetih godina kada je u nas obavljena prva transplantacija koštane srži, zatim srca, jetre i bubrega. Naglasio je da je 2011. godine u Hrvatskoj ukupno transplantirano 413 organa. Dodao je da je iznimno ponosan na ono što je do sada napravljeno po ovom pitanju i poboljšano u zadnjih pet godina otkada je Hrvatska postala članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije za razmjenu organa. "Hrvati imaju najveće srce Europe jer imaju najveći broj darivatelja organa i u usporedbi sa svim zemljama EU Hrvatska je na prvom mjestu, a to je nedvojben dokaz društvenih prioriteta", rekao je Ostojić i najavio održavanje Ministarske konferencije Zdravstvene mreže zemalja Jugoistočne Europe 4. lipnja u Zagrebu čija tema će biti transplantacijska medicina.

ZAGREB - Zastupnici HDSSB-a ocijenili su danas da vlada odustajanjem od gradnje pelješkoga mosta i pokroviteljstva Sabora nad Bleiburgom te najavom o odustajanju od izgradnje mosta na Dravi u sklopu koridora 5C ruši mostove hrvatskog jedinstva. "Pelješki most je za nas, kao i za sve one koji dišu hrvatski, više od obične poveznice dva hrvatska teritorija", rekao je Dinko Burić na konferenciji za novinare Kluba zastupnika te stranke u Hrvatskome saboru. Taj most, dodao je, ne mora biti izgrađen u predviđenim rokovima, ali se od njega nije smjelo odustati. Vlada tim odustajanjem i odustajanjem Sabora od pokroviteljstva nad bleiburškom tragedijom pokazuje da im na srcu nisu hrvatski nacionalni interesi, ocijenio je Burić. "Kad je riječ o mostu na Dravi u sklopu koridora 5C, radovi traju, ali je Vlada RH pustila probne balone i rekla da im je cijena od 950 milijuna kuna prevelika. Probni baloni iz vlade često se pretvore u mutne oblake koji prijete ugrozi standarda građana", ustvrdio je. Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kazao je da vrijednost dosadašnjih radova nije, kako tvrdi vlada, 58 milijuna kuna, nego je potrošeno 230 milijuna kuna.

ZAGREB - Udruga pravnika Vukovar 1991. zatražila je danas od predsjednika Vlade Zorana Milanovića da putem Ministarstva pravosuđa što prije pokrene sklapanje međudržavnog sporazuma sa srpskim Ministarstvom pravde o procesuiranju ratnih zločina, kako bi se saznala istina o srpskim logorima na koju imaju pravo, istaknuli su, hrvatska, srpska i međunarodna javnost. Tražimo da svi odgovorni za ratne zločine, bez obzira gdje su ih počinili, svi oni koji ubijali, zlostavljali i silovali ratne zarobljenike, civile, ranjenike i branitelje Vukovara u neovisnom i poštenom suđenju budu procesuirani, rekao je Zoran Šangut iz Udruge na konferenciji za novinare na Trgu sv. Marka, nakon što je u Vladi ostavio pismo za premijera. Udruga je 2007. predala kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu za procesuiranje počinjenih ratnih zločina u logorima na području Srbije i Hrvatske, a prije četiri godine i Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije. Prije nešto više od godinu dana državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv general-majora Aleksandra Vasiljevića, načelnika Uprave za sigurnost bivše JNA i Miroslava Živanovića, zapovjednika logorima u Begejcima. Kako su oni nedostupni, Državno odvjetništvo je taj predmet u listopadu prošle godine ustupilo srpskom tužiteljstvu za ratne zločine. Predstavnici Udruge bili su tamo u studenom prošle godine i obećano im je da će se riješiti do kraja godine, no do sada se još ništa nije dogodilo. Šangut je rekao kako očekuje i da hrvatski ministar pravosuđa što prije potpiše zahtjev za međunarodnu tjeralicu za progonjenje Vasiljevića i Živanovića. Ta inicijativa je ključni dokaz da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, istaknuo je.

ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika HSLS - HSS u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Darinko Kosor najavio je danas da će, na prvoj sjednici Skupštine Zagrebačkog holdinga, čiji je član, tražiti da skupštinska većina predloži novu upravu Zagrebačkog holdinga i predsjednika uprave. "Mi ne dajemo svoja rješenja jer imamo samo sedam zastupnika, ali očekujemo od onih koji su u većini u Skupštini Grada Zagreba, od Kluba SDP - HSU da na toj sjednici, koja mora biti najkasnije u kolovozu kada je reizbor Uprave, predloži cjelokupan novi tim jer ovaj je pokazao da ne zna dobro voditi Holding", rekao je Kosor na konferenciji za novinare održanoj u stanci Gradske skupštine, i poručio većini da se pritom "ne vodi partijskim uputama s Iblerova trga". Predložio je da se raspiše natječaj i izaberu najbolji ljudi. Ili, neka SDP predloži nove ljude, ali da izađu s programom i rješenjem da svake godine Zagrebački holding nema 500 milijuna gubitka i da svaki građanin to ne mora plaćati 2000 kuna, kazao je Kosor.

OSIJEK - Javna ustanova "Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije" (ZOIS), čiji su osnivači Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek, izgubila je na arbitražnome sudu u Parizu spor koji su zbog otkaza ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu pokrenule austrijske tvrtke "Strabag" i "Saubermacher". Na temelju arbitražne odluke, toj se tvrtki mora isplatiti oko 44 milijuna kuna za izgubljenu dobit i troškove postupka, a skupa s kamatama svota bi mogla dosegnuti i 60 milijuna kuna, izvijestilo je danas vodstvo te javne ustanove. Ravnatelj ZOIS-a Milan Kamenko rekao je na konferenciji za novinare da je ugovor s tim austrijskim tvrtkama i njihovom hrvatskom tvrtkom "Zipos", budući da u predviđenom roku nije dobivena građevinska dozvola jer projekt nije bio usklađen s hrvatskim propisima, raskinut u siječnju 2009., nakon čega se krenulo s arbitražom. Uočeno je da se verzije ugovora na hrvatskome i njemačkom jeziku razlikuju, a arbitraža je presudila da je izraz volje ugovornih strana verzija ugovora na njemačkom jeziku te je odlučila da je ZOIS dužan platiti "Strabagu" i "Saubermacheru" oko 44 milijuna kuna za izgubljenu dobit, troškove postupka i odvjetnika, što bi, zajedno s kamatama, od kojih se neke računaju od 2004. godine, moglo dosegnuti i 60 milijuna kuna, rekao je Kamenko. Najavio je kako ZOIS kreće u osporavanje te aribtražne odluke.

ZAGREB - Bivši član Ininog nadzornog odbora Abel Galacz, koji je u ime MOL-a pregovarao o izmjenama međudioničkog ugovora 2009. posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da je mađarska naftna kompanija, kao strateški partner, stabilizirala poslovanje Ine i modernizirala rafinerije koje sada proizvode u skladu s europskim standardima. Galacz je kazao da je najveći doprinos izmjene ugovora koji je 2009. potpisala Sanaderova vlada bilo konsolidiranje hrvatske naftne kompanije te njena modernizacija. Ulaganja u rafinerije dogovorena su već u prvom ugovoru iz 2003. i dodatno pojačana izmijenjenim ugovorom iz 2009. nakon kojega je MOL u Inu investirao velik novac, kazao je svjedok. Mađarski menadžer, koji je na sud došao kao svjedok obrane, u svom je iskaz govorio suprotno hrvatskim predstavnicima u upravi i nadzornom odboru Ine koji su kazali da od prepuštanja upravljačkih prava strateškom partneru Ina nazaduje te da je cijeli postupak bio suprotan nacionalnim interesima. Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan.

ZAGREB - Nekadašnji načelnik SIS-a Josip Perković izjavio je danas na zagrebačkome Županijskom sudu da je bivšeg predsjednika Franju Tuđmana izvijestio o zločinima u tzv. konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu i da je Tuđman bio zgrožen informacijama o zlostavljanjima i iživljavanju nad zarobljenim ženama i muškarcima. Perković, koji je u proljeće 1992. bio i pomoćnik ministra obrane, informacije koje je prikupio SIS prenio je Tuđmanu, tadašnjem ministru obrane Gojku Šušku i načelniku Ureda za zaštitu ustavnog poretka Josipu Manoliću. Svjedočeći na suđenju zapovjedniku konačišta Stjepanu Klariću i četvorici hrvatskih vojnika, Perković je potvrdio postojanje tzv. crne sobe u kojoj su zarobljenici psihički zlostavljani i fizički mučeni. Po njegovim riječima, prva informacija o tome što se zbiva u Kerestincu stigla je iz Međunarodnoga crvenog križa ili iz Komisije za ratne zarobljenike, uz koju je bila i skica crne sobe. Perković je rekao da je zatim za prikupljanje više informacija zadužio SIS-ovca Ivana Ivankovića koji je ubrzo potvrdio postojanje sobe za mučenje, a prenio je i kako je čuo da je zapovjednik konačišta optuženi Klarić. Suđenje se nastavlja u petak kada bi trebao svjedočiti Ivan Ivanković.

ZAGREB - Koncertna direkcija Zagreb priredila je za novu koncertnu sezonu 2012/2013 pet tematski profiliranih pretplatničkih ciklusa, u okviru kojih će se od jeseni na više zagrebačkih lokacija održati 28 koncerata ponajboljih hrvatskih glazbenika, vokalnih i instrumentalnih solista, komornih sastava, zborskih ansambla i komornih orkestra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Glavni ciklus sezone je "Molto cantabile", posvećen najistaknutijim hrvatskim opernim pjevačima današnjice, koji će se od listopada održavati u Hrvatskom glazbenom zavodu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙