FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 1. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Danas se obilježava 1. svibnja, Međunarodni praznika rada. U organizaciji četiriju sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske, održat će se prvosvibanjski prosvjedni skup pod nazivom "Opomena Vladi RH" na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a sudionici će vlasti pokazati 'žuti karton' zbog sve teže gospodarske i socijalne situacije u zemlji. U čestitci hrvatskim građanima, predsjednik Vlade Zoran Milanović ističe da su u vladi "odlučni u tome da vrate radniku i radu dostojanstvo i položaj koji zaslužuju, a hrvatsko gospodarstvo postave na zdrave temelje, kao jedini put do boljeg života svih, radnika, umirovljenika i onih koji svoje pravo na rad još nisu ostvarili ili su u ovim teškim godinama izgubili radna mjesta". Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je da je društvo suočeno s brojnim posljedicama gospodarske krize i da reforme koje Vlada mora provesti nisu lake, ali da provođenje nužnih, često bolnih reformi, ne znači pristajanje na bešćutnost. Predsjednik Sabora Boris Šprem je istaknuo da su radnici u vrlo teškoj situaciji te da vjeruje da radnici i vlast teže istim ciljevima i da ih mogu ostvariti kroz stalni dijalog.

SPLIT

U splitskoj trajektnoj luci ispred zgrade Dalmacijavina sinoć je zapaljen prosvjedni "prvosvibanjski krijes" kojim su, uoči sutrašnjeg Međunarodnog praznika rada, nezadovoljstvo izrazili radnici tog i drugih dalmatinskih poduzeća zahvaćenih krizom i stečajnim postupcima u kojima mnogi ostaju bez posla. Paljenje prosvjednog "prvosvibanjskog krijesa" pred oko stotinjak nazočnih organizirala je Hrvatska udruga sindikata (HUS), a krijes od paleta iz Dalmacijavina zapalio je dragovoljac Domovinskog rata Jurica Žitko. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, obraćajući se nazočnima, istaknuo je kako je tolerirajući kriminal i korupciju "naša država stvorila ozračje i uvjete u kojima se gospodarstvo svelo na uvoz, šverc i trgovinu". Još se ne vidi kraj kalvarije, jer novi porezi, nova poskupljenja i nova otpuštanja radnika dodatno će pogoršati socijalnu sliku Dalmacije i drugih krajeva Hrvatske, rekao je Matijašević. Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević je istaknuo kako je nužno promijeniti stečajni zakon radi sprječavanja nestajanja tvrtki kroz stečajne postupke, a predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić smatra da će stečajevi pridonijeti da se "ugasi cijela Hrvatska".

ZAGREB

Napadom Oružanih snaga Republike Hrvatske na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz smjera Novske i Nove Gradiške na današnji dan prije 17 godina započela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH, "Bljesak", a cilj je bio ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. U akciji od 1. do 3. svibnja 1995., na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske snage koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. Poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙