FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 20. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Izaslanici na 15. općem saboru HDZ-a glasovanje za čelništvo stranke završili su u 18 sati, a prebrojavanje do 21 sat nije bilo završeno. Poslijepodne su raspravljali o izvješću koje je o radu stranke podnijela predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Većinom su pozivali na zajedništvo i jedinstvo te isticali da HDZ može i mora ostati stožerna hrvatska stranka. Da stranci nije nikad trebalo više zajedništva i jedinstva nego danas rekao je Josip Kompanović, a kao glavni cilj stranke nakon sabora naglasio je povratak HDZ-a na vlast na dobrobit zemlje i njezinih građana. "Danas mora pobijediti HDZ i nitko se nakon sabora ne smije osjećati poraženim", rekao je Kompanović. Na probleme demokracije u stranci upozorio je Drago Krpina ocijenivši da je demokratičnost za vrijeme bivšeg predsjednika Ive Sanadera bila izbačena iz stranke. "Franju Tuđmana su proglašavali velikim autokratom, a Sanadera velikim Europejcem. U stvari bilo je obratno", kazao je. Hrvatsku parlamentarnu demokraciju nije moguće zamisliti bez HDZ-a, unatoč svim pokušajima da se HDZ eliminira s političke scene, istaknuo je u raspravi Miroslav Tuđman. Pred HDZ-om je sada zadaća da se oslobodi od Sanaderovih afera, da se demokratizira i prizna dosadašnje pogreške, istaknuo je Tuđman. Andrej Plenković rekao je da stranka mora ostati na svojim demokršćanskim temeljima. Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Đuro Perica rekao je da se HDZ ne treba mijenjati te da se stranci ne bi "ni dogodila sramota koju je doživio od bivšeg čelnika" da se nije pokušavalo uvesti promjene.

SPLIT

Ministar financija Slavko Linić na današnjoj je izvještajnoj - tematskoj konvenciji županijskog splitsko - dalmatinskog SDP-a u Splitu najavio kako će do kraja godine biti riješen problem nelikvidnosti u Hrvatskoj, te da za koji dan stiže novi zakon o financijskom poslovanju. "Vlada će riješiti nelikvidnost do kraja godine, rekao je Linić dodajući kako je nelikvidnost tako velika da teško da se može riješiti bez stečajeva. "Pravosuđe nije uspjelo podići efikasnost, svi se boje stečajeva, a preustroji u stečaju traju predugo. Na tom su projektu zajedno radila ministarstva gospodarstva, financija i pravosuđa i za koji dan vidjet ćete zakon o financijskom poslovanju", rekao je Linić. "Najveći problem je što imamo 43 milijarde kuna blokiranih sredstava i kao odgovor nudimo rješenje da predstečajne postupke vodi uprava, rekao je ministar Linić. Sve dubioze možemo riješiti tako da se postigne dogovor između dužnika to jest neuspješnih tvrtki i najvećih vjerovnika, a to je država s više od 50 milijardi kuna te poslovne banke, kazao je Linić. Po njegovim riječima ako se nađe dogovor između neuspješnih tvrtki, Vlade i poslovnih banaka "uspjet ćemo ili otpisati dio naših potraživanja, prolongirati ih, ili ćemo ući u kapital, ili ćemo ih zamijeniti s nekakvom imobiliziranom imovinom".

SPLIT

Na današnjoj izvještajno-tematskoj konvenciji splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a aktualni SDP-ovi minstri u svojim su istupima optuživali bivšu HDZ-ovu vlast da je zanemarivala Dalmaciju te je odgovorna za teško gospodarsko stanje u tom dijelu Hrvatske, ali da će sadašnja vlada to promijeniti. Ministar poduzetništva i obrtništva Gordan Maras je rekao kako Dalmaciju zbog onog što je napravio HDZ danas prepoznaju po gospodarskim problemima. Ono što se događa primjerice u Dalmacijavinu ili Jadrankamenu su zaostaci HDZ-a, a mi ćemo te probleme riješiti i napravit ćemo Dalmaciju boljom", istaknuo je Maras. Najavio je kako će se ubuduće kao ministar zauzimati za privatizaciju kroz "radničko dioničarstvo i sudjelovanje radnika u njemu", slično modelu po kojem se postupilo u pulskom brodogradilištu Uljanik. Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić je istaknuo kako se nakon odluke o privatizaciji Brdosplita, sada Vlada angažirala i na rješavanju budućnosti Brodotrogira. "Ove smo godine osigurali 150 miljuna kuna za 20-ak projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji kao doprinos gospodarskom oporavku te županije", rekao je Grčić. Također je osigurano i 100 milijuna kuna za gradnju ceste Solin-Kaštela-Plano, a još 100 milijuna kuna osigurano je i za gradnju zaobilaznice Split-Stobreč-Dugi Rat, rekao je ministar Grčić.

SPLIT

Ministar financija Slavko Linić danas je izjavio kako će "neumski koridor" kroz teritorij BH, kojeg se planira graditi umjesto Pelješkog mosta, biti namjenjen za putnički, a ne i za robni prijevoz. "U ovom trenutku je bitno naći 'koridor' za putnički prijevoz, a za robni prijevoz ćemo ići na rješenje samo kroz Hrvatsku da ne prolazimo carinske zone. Ti su, manje više, svi pravci odobreni", rekao je danas Linić odgovarajući na upite novinara u Splitu gdje je sudjelovao na tematsko-izvještajnoj konvenciji splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a na temu "Gospodarska slika Dalmacije". Ministar Linić je istaknuo kako se u vezi s koridorom mora naći "zajednički jezik s lokalnim vlastima, koje, hoće li se složiti ili ne, moraju biti realne". Po Linićevim riječima Pelješki most nije bio financijski moguć, niti realan. "Most je trebao biti završen 12. svibnja 2012. godine, a u njega je dosad investirano samo 3 do 3,5 posto pa je svakom čovjeku jasno koliko je ozbiljnosti bilo u tom projektu", kazao je Linić. Dodao je kako ćemo idućih deset godina biti "previše siromašni s teretom dugova" da bismo razmišljali o investicijama poput Pelješkog mosta, koje nemaju ekonomsku opravdanost.

STARI GRAD

Najboljom predstavom danas završenog 52. festivala hrvatskih kazališnih amatera proglašena je predstavi 'Ljepirice' Davora Mojaša koju je izveo Studentski teatar 'Lero' iz Dubrovnika. Tu je predstavu stručno povjerenstvo ocijenilo najboljom u cjelini od 18 predstava odigranih na Festivalu, održanom od 16. do 20 svibnja u Starom Gradu na otoku Hvaru. Nagradu za najbolju mušku ulogu odnio Marko Movre iz predstave 'Nostalgija' Kazališta 'Ivan Goran Kovačić' iz Zagreba. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Mariji Cvrlje Radović, koja je utjelovila šjoru Anu u predstavi 'Dujo Manzan i Mate Manistra' Sinjskog pučkog kazališta. Za najbolju sporednu mušku ulogu nagradu je dobio Vedran Straser, ua ulogu Pinokija u predstavi 'Ništa ozbiljno' Teatra 'Gaudeamus' Kulturnog centra Peščenica iz Zagreba. Sporednu žensku ulogu najbolje je po ocjeni stručnog povjerenstva odigrala Ivana Paljug u predstavi 'Kratki životni rezovi' Dramskog studija Gradskog kazališta 'Zorin dom' iz Karlovca. Redatelj Vladan Ivković iz skupine 'Bjelokaz 1' Bjelovarskog kazališta nagrađen je za najbolju režiju predstave 'Ima li mrtvih?', dok je za najbolji tekst, odnosno adaptaciju predstave 'Babica se zdigla', nagradu odnijela Štefica Fanjek iz Dramske sekcije Hrvatskog pjevačkog društva Zelina. Za inovacije u dramskoj pedagogiji nagrada je pripala Sanji Hrnjak, redateljici predstave 'Kratki životni rezovi' Dramskog studija Gradskog kazališta 'Zorin Dom' iz Karlovca.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙