FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 22. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

JASENOVAC - U Spomen području Jasenovac danas će se, u nazočnosti državnog vrha, obilježiti 67. obljetnica proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac. Kod spomenika "Kameni cvijet" bit će položeni i vijenci u znak sjećanja na 67. obljetnicu proboja iz koncentracijskog logora Jasenovac, 22. travnja 1945., a u komemoraciji će sudjelovati i nazočnima se obratiti predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem i predsjednik Republike Ivo Josipović. Okupljenima će se obratiti predsjednica Savjeta Spomen područja Jasenovac Katica Sedmak i predstavnica jasenovačkih zatočenika Brigita Knežević.

PLITVICE - U povodu Dana planeta Zemlje ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy susrest će se na Plitvicama s predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša i prirode. Na godišnjem druženju razgovarat će se o novim politikama Ministarstva u području zaštite okoliša te o prijedlozima novih Zakona o otpadu, Zakona o zaštiti okoliša te Zakona o zaštiti prirode. Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja s namjerom da se jača svijest i poštovanje ljudi za prirodni okoliš našeg planeta.

SPLIT - Dodjelom nagrada "Marin Držić" za dramski tekst za 2011. godinu sinoć je u Splitu otvoren 22. festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani. Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" uručene su drugonagrađenoj Ivani Sajko za dramu "Krajolik s padom" i trećenagrađenom Damiru Šodanu za dramu pod naslovom "Chick lit". Ove godine prva nagrada nije dodijeljena. Stručno povjerenstvo, u kojemu su bili Marija Kohn, Daša Drndić i Oliver Frljić, nije dodijelilo prvu nagradu jer je ocijenilo da je kvaliteta radova poslanih na natječaj bila ispod razine koja bi trebala dostojno predstavljati dramsku produkciju u Hrvatskoj. Obrazlažući dodijeljene nagrade, povjerenstvo je istaknulo da su obje nagrađene drame "kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve". "Drugo mjesto je jako dobro mjesto", rekla je Ivana Sajko odgovarajući na pitanja novinara o "strogosti žirija". "Ovo je četvrti put da sam dobila ovu nagradu i nemam nikakav problem s tim da sumnjam u ono što radim. Kad se natječete za neku nagradu ne natječete se za mjesta već za neku vidljivost koju tekst može dobiti. S te strane mislim da je moj tekst dobio potvrdnu vidljivost. Ovaj drugonagrađeni tekst će 1. lipnja imati premijeru u Njemačkoj tako da s te strane nemam nikakav problem s obrazloženjem žirija", rekla je Sajko.

SPLIT - U povodu Dana hrvatske knjige sinoć su u splitskom Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uručene nagrade "Judita", "Davidias" i "Slavić". Dobitnicima je nagrade uručio predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač. Nagradu "Judita" za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u 2011. dobio je Stipe Botica za knjigu "Biblija i hrvatska tradicijska kultura", u izdanju Školske knjige. Nagradu "Davidias" za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike dobili SU Vladimir Bubrin i Vinko Grubišić za dva sveska časopisa "Journal of Croatian Studies", antologijske izbore iz hrvatskoga renesansnog pjesništva, odnosno iz hrvatskih renesansnih dramskih djela. Nagradu "Slavić" za najbolji autorski prvijenac dobila je Ankica Tomić za roman "Naročito ljeti".

ZAGREB - Dokumentarni film "Veliki dan" redatelja i scenarista Đure Gavrana osvojio je Grand Prix ovogodišnjih, 21. dana hrvatskoga filma, koji su završili sinoć dodjelom nagrada u Kinu Studentskoga centra. Za film o tome koliko je danas zahtjevno pripremiti tradicionalno vjenčanje i na što su sve mladi spremni pristati kada je riječ o 'velikom danu', Gavran je osvojio i nagradu za najbolju režiju Ocjenjivačkog suda, u kojemu su bili Mima Simić, Joško Jerončić i Nikša Kušelj. Za najbolje glumačko ostvarenje nagrađene su Marina Redžepović i Karla Brbić u filmu "Ja sam svoj život posložila" koji prikazuje odnos srednjoškolke i njezine starije sestre, a za najbolji scenarij Dario Juričan za desetominutni film "I,J,K,L" o dilemama jednog novinara. Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagradu "Oktavijan" za najbolji igrani film Hani Jušić "Mušice, krpelji i pčele", priču o "dvije mahnite sestre i jednom šmokljanu na pikniku koji završava katastrofom", koja je dobila i Nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja za najboljeg autora do 30 godina starosti. "Oktavijana" za najbolji dokumenatarac osvojio je dokumentarni film "Blokada" Igora Bezinovića o studentskim prosvjedima iz 2009., a taj film dobio je i najviše glasova publike.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙