FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Cijene eurosupera 95 od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti niže za 32 lipe po litri, dok će eurosuper sa 98 oktana pojeftiniti za 37 lipa i time pasti ispod 11 kuna po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 10 do 13 lipa. Prema neslužbenim informacijama, dvije vrste Inina eurosupera 95 od danas će se prodavati po 32 lipe nižim cijenama - eurosuper BS 95 će se prodavati po 10,62 kune po litri (do sada 10,94 kune), a eurosuper BS 95 class po 10,67 kuna (do sada 10,99 kuna). Time je Inini eurosuper 95 class na razini najviše dopuštene cijene koje je danas utvrdilo i objavilo Ministarstvo gospodarstva, a kod Ine uobičajeno pet lipa nižu cijenu eurosupera BS 95 bez oznake class. S pojeftinjenjem za 37 lipa po litri, cijena Inina eurosupera BS 98+ class od danas će, kako se doznaje, pasti ispod 11 kuna, na 10,99 kuna (do sada 11,36 kuna). Nova cijena Inina eurosupera s 98 oktana tako će pasti nešto više nego je utvrdilo Ministarstvo i biti tri lipe niža od maksimalne cijene. Naime, Ministarstvo je najvišu razinu eurosupera 98 utvrdilo na 11,02 kune, što je 34 lipe više od dosadašnje maksimalne cijene. Cijene Inina eurodizela BS class od ponoći će biti niža za 12 lipa po litri i prodavat će se po 9,93 kune (do sada 10,05 kuna). Inin eurodizel bez oznake class, eurodizel BS, koji i inače ima nešto nižu cijenu od classa, od ponoći će se prodavati po 9,89 kuna, što je 10 lipa niže od dosadašnjih 9,99 kuna. Za 12 lipa pojeftinit će loživo ulje ekstra lako i nova mu je cijena 7,13 kuna (do sada 7,25 kuna), a nova cijena plavog dizela je 6,33 kune, što je 13 lipa manje od dosadašnjih 6,46 kuna.

ZAGREB - Izlaganjima potpredsjednika Matice hrvatske akademika Ante Stamaća, predsjednika Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) sisačkoga biskupa mons. Vlade Košića i akademika Ivana Aralice sinoć je u Zagrebu obilježena 90. obljetnica rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Akademik Stamać je istaknuo kako se iz pepela truleži i patnje izvila ptica feniks, koja je dobila ime nove europske države Hrvatske. Tu je pticu iz pepele oživio dr. Franjo Tuđman, rekao je dodavši kako je hrvatska država nastala iz Tuđmanove vizije. Po riječima mons. Košića pojedinac, obitelj i narod su temelji društva. Društvena zajednica treba štiti obitelj, rekao je dodavši kako je ona naravna zajednica muškarca, žene i djece. Zato je, smatra sisački biskup, obitelj nemoguće izjednačiti s protunaravnim zajednicama. "Nisam vidio čovjeka koji je hrvatski narod volio onoliko koliko ga je volio dr. Tuđman", rekao je akademik Aralica dodavši kako je Tuđmanova pomirba hrvatskoga naroda danas najviše napadana. Ocijenio je kako djelo prvoga hrvatskog predsjednika sastavni dio hrvatske državnosti, ali i svijesti hrvatskoga naroda. Saborski zastupnik Miroslav Tuđman smatra kako je prvi hrvatski predsjednik zadužio sve jer smo, kako je rekao, bili sudionici herojskoga vremena. "Načela Tuđmanove politike i danas su jednako aktualna", rekao je dodavši kako se ponaprije trena držati načela da smo s drugima jednakopravni, a u nekim drugim stvarima i bolji od njih.

KRAPINA - Predsjednička kandidatkinja i aktualna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sinoć se u Krapini predstavila izaslanicima za XV. Opći sabor HDZ-a iz Krapinsko - zagorske županije. Odgovarajući na novinarska pitanja, Jadranka Kosor je naglasila kako misli da „HDZ trebaju voditi oni koji su sada u vodstvu stranke, koji znaju misliti svojom glavom i koji će HDZ dalje voditi hrabro, odvažno i s velikom odgovornošću“. Kosor je iza zatvorenih vrata održala sastanak sa zagorskim izaslanicima za Opći sabor koji će se održati 20 svibnja u Zagrebu . "Nije dobro da se izaslanici izjašnjavaju prije Sabora, jer će svaki glasati po svojoj volji u nedjelju u Zagrebu. Isto tako ne znam da se Županijski odbor krapinsko – zagorskog HDZ- a opredijelio za kandidata Karamarka“, rekla je upitana o tome kako to da se predstavlja u Krapini čiji izaslanici podržavaju Tomislava Karamarka. "Karamarko loše govori o koalicijskoj vladi u kojoj je bio član, što nikako nije dobro. Zato ne znam na koga misli kada spominje da se vodi prljava kampanja za unutarstranačke izbore u HDZ -u, rekla je Kosor.

ZAGREB - "Živjeti na kraju vremena" naslov je nove knjige Slavoja Žižeka, čije je hrvatsko izdanje predstavljeno sinoć u Zagrebu, a u kojoj poznati slovenski filozof pokazuje kako sadašnji oblik kapitalizma nije održiv te da je vrijeme za promjene kroz redefiniranje komunizma. Neodrživost kapitalizma Žižek u svojoj novoj knjizi argumentira jačanjem "četiri jahača Apokalipse" - ekološke krize, neravnoteže u ekonomskom sustavu, posljedicama biogenetičke revolucije te eksplozivnim rastom društvenih podjela te upozorava kako je svakoga dana sve jasnije da se globalni kapitalistički sustav približava apokaliptičnoj nultoj točki. Kroz pet poglavlja autor razvija tezu o pet stanja suočavanja s krizom Zapadne civilizacije i konzumerističke ideologije - poricanje, bijes, cjenkanje, depresija i prihvaćanje, ali i zaključuje kako to "neće biti kraj svijeta, već samo kraj svijeta koji poznajemo". "Apokalipsa nije samo katastrofa, to je nulta točka u kojoj se stvari pokazuju onakvima kakve jesu, ujedno to je prilika za redefiniranje i novi početak", istaknuo je Žižek sinoć na promociji svoje nove knjige koja je, u sklopu Subversive Festivala, gotovo ispunila kino Europu, potvrđujući veliku popularnost koju slovenski filozof uživa u Hrvatskoj.

ZAGREB - Istvan Szabo, istaknuti mađarski i svjetski filmski redatelj koji kontinuirano snima od početka šezdesetih, gostovao je jučer u zagrebačkom kinu "Tuškanac" gdje je, u razgovoru s filmskim kritičarem Tomislavom Kurelcem, a na primjeru svoje dugogodišnje karijere, podsjetio okupljene, među kojima je bilo i nekoliko hrvatskih redatelja, zašto unatoč snažnoj dominaciji američke kinematografije ne treba gubiti vjeru u europski film. Povod za njegov posjet "Tuškancu" kratki je ciklus njegovih filmova kojega je sinoć otvorila epska saga "Stoljeće ljubavi i mržnje" iz 1999., kronika o stradanjima židovsko-mađarske obitelji od kraja devetnaestog do kraja dvadesetog stoljeća. Novac za snimanje tog filma Szabo je dobio nakon sedam godina ustrajne potrage, od kanadskog koproducenta i pod uvjetom da bude na engleskom jeziku. Poteškoće u financiranju filmova i kompromisi nisu samo mađarski slučaj, nego činjenica europskoga filma, napomenuo je. Do 17. svibnja u "Tuškancu" će se još prikazati "Otac", redateljev najosobniji film u kojemu glavni lik istražuje smrt preminulog oca i "Povjerenje", ovjenčan berlinskim Srebrnim medvjedom, ljubavna priča o ljudima koji se potkraj Drugoga svjetskog rata predstavljaju kao bračni par ne bi li izbjegli uhićenje. Ciklus završava filmom "Rođaci" (2006.), prikazom suvremene korupcije u društvu.

(Hina) xtdel ytdel

An unhandled error has occurred. Reload 🗙