FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 8. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Osim što je HDZ-ov crni fond punila novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki, marketinška agencija Fimi media izdavala je i niz fiktivnih računa, doznaje se iz istražnih iskaza vlasnice tvrtke Nevenke Jurak koji su danas pročitani na suđenju u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi. U jednom od iskaza USKOK-ovim istražiteljima Jurak je kazala da se zabrinuta zbog izdavanja fiktivnih računa požalila svom prijatelju i bivšem HDZ-ovom rizničaru Mladenu Barišiću, koji joj je nakon razgovora s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom poručio da se nema čega bojati. Ponovila je da je Barišić sav novac izvučen preko Fimi medije nosio u HDZ kojemu je to trebalo za plaće, ali i osobno Sanaderu. Jurak je ustvrdila kako je uvjerena da Barišić ništa nije zadržavao za sebe. "Bio je odan Ivi Sanaderu i mislim da nikada ne bi namjerno kršio zakon", rekla je Jurak u jednom od svjedočenja u USKOK-u. Osim što je detaljno objasnila kako je izvlačila novac iz državnih institucija i tvrtki istražiteljima je ispričala i kako je njezina tvrtka dobila pet milijuna kuna, odnosno polovinu iznosa koji je zajedno s čelnikom rukometnog saveza Zoranom Gobcem skupila od sponzora za Svjetsko rukometno prvenstvo. Dobru zaradu njezina je tvrtka navodno ostvarila i na filmu "Prometna renesansa" čiju je izradu dogovorila izravno s ministrom Božidarom Kalmetom. Fimi media je, tvrdi, imala i ekskluzivan ugovor za oglašavanje na lokalnoj televizijskoj postaji Z1 u kojoj je 50 posto udjela navodno imao HDZ, a 50 posto SDP. Njezinim iskazima prigovorili su Sanader i njegova obrana, ali i odvjetnici HDZ-a koje je zasmetala rečenica da je novac iz Fimi medije bio potreban za plaće u tadašnjoj vladajućoj stranci. Sanaderov je odvjetnik, pak, kazao da je Nevenka Jurak svjedokinja po čuvenju te da bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a tereti bez osobnih saznanja. Sve o Sanaderu je doznala od Barišića, što umanjuje vjerodostojnost njezina iskaza, kazao je odvjetnik ističući da je Nevenka Jurak svojim tvrdnjama u USKOK-u željela popraviti svoj položaj u ovom postupku. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 14. svibnja čitanjem dokumentacije.

VUKOVAR - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i saborski zastupnik Vojislav Stanimirović osudio je vandalski čin oskvrnuća spomen obilježja dvanaestorici redarstvenika ubijenih 1991. u Borovu rekavši kako bi se ovih dana tim povodom trebala održati i izvanredna sjednica Općinskog vijeća Borova. "Osuđujem svaki vandalski čin pa i ovaj koji se dogodio u Borovu", izjavio je za Hinu Stanimirović dodajući kako su održavanje izvanredne sjednice Općinskoga vijeća tražili vijećnici kako SDSS-a tako i dugih politčkih stranaka. Kazao je kako su do ove godine predstavnici općinske vlasti 2. svibnja nazočili odavanju počasti stradalim policajcima ali ne i ove, jer su, ustvrdio je, nezadovoljni i uznemireni postavljanju nove ploče na spomen obilježje. Riječi ispisane na novopostavljenoj spomen ploči "stvaraju među srpskim stanovništvom Borova osjećaj kolektivne krivnje, što je za Borovčane neprihvatljivo", istaknuo je Stanimirović. Rekao je da je svake godine do sada, nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije obilježavanja obljetnice policija nadzirala područje oko spomen obilježja, ali ne i ove godine. Na spomen-obilježju dvanaestorici hrvatskih redarstvenika u Borovu, podno koje je tijekom obilježavanja 21. obljetnice ubojstva dvanaestorice redarstvenika, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata postavila spomen ploču na kojoj piše kako su redarstvenike ubili "srpski teroristi", nepoznati počinitelj 6. svibnja sprejem je ispisao četiri ćirilična slova "C" i "Srbija" te su razbacao vijence i lampione.

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku kako, unatoč izjavama nekih kandidata za predsjednika HDZ-a, koji tvrde da priželjkuju suradnju s HDSSB-om, u toj stranci nikada nisu razmatrali mogućnost suradnje ili koalicije s HDZ-om. U stanci današnje sjednice osječko-baranjske Županijske skupštine, na zamolbu novinara da komentira nedavnu izjavu kandidata za predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kako u slučaju pobjede na unutarstranačkim izborima ne bi imao ništa protiv otvorene suradnje s HDSSB-om, Šišljagić je kazao kako su u HDZ-u u tijeku unutarstranački izbori, te da gotovo svi kandidati za predsjednika HDZ-a, ističu kako je suradnja s HDSSB-om moguća. Vidjet ćemo što će se dogoditi unutar HDZ-a, ali s obzirom kakva jest ova politička stranka, u HDSSB-u apsolutno ni u jednom trenutku nije došlo u razmatranje nekakva suradnja s HDZ-om, poručio je Šišljagić.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je danas u prostorijama Gradske uprave Ugovor o financijskoj potpori za rad dvaju savjetovališta - skloništa za žene i njihovu djecu, žrtve nasilja u obitelji u iznosu od 560 tisuća kuna za udrugu "Ženska autonomna kuća" i 180 tisuća kuna za udrugu "Ženska pomoć sada". Gradonačelnik Bandić je istaknuo da Grad svoja sredstva za pomoć udrugama, unatoč recesiji, neće smanjivati te dodao da će, dok je on gradonačelnik, udruge i dalje podupirati, a zlostavljače pozvao da energiju ne troše na najslabijima.

ZAGREB - GONG je objavio javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade "Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije" u ovoj godini, s ciljem, kako navodi, motiviranja građana, organizacija iz javnoga i privatnog, profitnog i neprofitnog sektora za jači angažman na promociji, poticanju i razvoju demokracije i građanskog aktivizma. Prijedlozi za dodjelu nagrade, s pisanim obrazloženjem i potrebnom dokumentacijom, podnose se zaključno do 13. svibnja, neposredno u ured GONG-a ili preporučenom pošiljkom na adresu: GONG, Povjerenstvo za dodjelu nagrade "Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije", Trg bana Jelačića 15/IV, Zagreb, u zatvorenoj omotnici s naznakom "Za dodjelu nagrade Gong".

ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak i trojica voditelja tog javnog poduzeća izjasnili su se danas na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za fiktivno zapošljavanje povratnika iz Australije Rade Buljubašića kojem su prema optužnici omogućili da po povlaštenoj cijeni od te državne tvrtke kupi stan. Suđenje Mravku, Željku Doriću, Mladenu Belji i Aleksandru Berniku počelo je čitanjem optužnice na zagrebačkom Županijskom sudu kojom se optužene tereti da su povratnika iz Australije fiktivno zaposlili i priskrbili mu nezakonitu korist veću od 620.000 kuna, a svoje poduzeće oštetili za oko 760.000 kuna.

ŠIBENIK - Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić optužen da je 16. kolovoza prošle godine u primoštenskom akvatoriju, pored otočića Maslinovik, svojim gliserom naletio na jedrilicu i na mjestu ubio talijanski bračni par koji se nalazio na jedrilici izjavio je danas na pripremnom ročištu na Općinskom sudu u Šibeniku kako se ne osjeća krivim, a djeci poginulih izrazio je žaljenje zbog svega što se dogodilo. Državna odvjetnica Irena Senečić potom je pročitala optužnicu te ponovila kako se zagrebački poduzetnik tereti da je 16. kolovoza 2011. u primoštenskom akvatoriju sa svojom motornom jahtom 'Santa Maria' naletio na jedrilicu 'Santa Pazienza', te talijanskom bračnom paru Marineldi Pettel (61) i Francescu Salpietru (63) iz Padove, tom prigodom zadao strašne tjelesne ozljede od posljedica kojih su na mjestu umrli. Prema optužnici, Horvatinčić je glisirao prevelikom brzinom preblizu obali, nije vodio računa o okolnom prometu, prekršivši tako odredbe Pomorskog zakonika i Pravila o izbjegavanju sudara na moru.

ZAGREB - U Zagrebu su jutros, uz prijetnju oružjem, opljačkane poslovnice dviju banaka, no nitko nije ozlijeđen. Nepoznati razbojnik jutros je oko 8,40 sati, opljačkao poslovnicu Splitske banke u Vlaškoj ulici, a oko 8,15 sati u poslovnicu Hypo banke na Velesajmu upale dvije osobe i ukrale za sada nepoznat iznos novca. Policija traga za počiniteljima

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska policija otkrila je da su petorica dječaka između 25. i 28. studenoga 2011. zapalili zastavu Republike Hrvatske koja je bila izvješena na zgradi Hrvatske pošte u Borovu nedaleko od Vukovara, a nakon toga su slomili koplje i s ostacima zastave bacili u obližnju živicu. Riječ je o četvorici dječaka iz Borova u dobi od 11 i 12 godina te 12-godišnjem Vukovarcu, izvijestila je jutros policija. Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđeno da su četvorica od spomenutih petero dječaka od 20. do 23. travnja ove godine sprejem ispisali po objektima u središtu Borova grafite - četiri slova „C“, „P.F.C“, „Max papučar“ i „Sever u transu“.

ZAGREB - Prilikom ulaska teretnog vlaka u kolodvor Malovan sinoć je oko 23 sata iskliznuo teretni vagon s okretnim postoljem, a ozlijeđenih nije bilo, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice (HŽ). Sve mjerodavne ekipe su na terenu te je u tijeku očevid. Teretni vagon u vlasništvu tvrtke HŽ Cargo bio je natovaren ciglom koja se prilikom iskliznuća rasula po prvom i trećem kolosijeku te su oštećena tri i pol kilometra pruge. Pruga na dionici Gračac - Malovan je do daljnjega zatvorena, a putnici koji putuju od Zagreba prema Splitu i obrnuto na tom će se prometnom pravcu prevoziti autobusima.

ZAGREB - Projekcijom dokumentarnog filma "Tajna Branka Gavelle" scenarista i redatelja Hrvoja Juvančića u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella počeo je program "Dana posvećenog Dr. Branku Gavelli", kojim to kazalište danas obilježava pedeset godina od smrti osnivača teatra u Frankopanskoj 10 po kojemu je dobilo ime. Projekcija je uvod u znanstveno-stručni simpozij na temu "Dr. Branko Gavella – riječ i prostor", na kojemu će o slavnome redatelju, teoretičaru, kazališnom pedagogu i književniku govoriti poznati hrvatski teoretičari, teatrolozi i povjesničari.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙