FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 6. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatska će poslati dva kanadera sa šest članova posade u Bosnu i Hercegovinu kao pomoć u gašenju požara u općini Konjic, odlučila je Vlada RH na danas održanoj telefonskoj sjednici. Odluka o slanju dva zrakoplova OSRH, Canadair CL-415, s dvije posade na tri dana u Bosnu i Hercegovinu donesena je u svrhu pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara na brdu Zlatar u općini Konjic, priopćeno je danas iz Vlade

SPLIT - Podizanjem zastave uz intoniranje himne "Lijepa naša domovino", danas je ispred zgrade Banovine u Splitu obilježena 21. obljetnica prosvjeda na tom mjestu, gdje je 6. svibnja 1991. više desetaka tisuća Splićana prosvjedovalo protiv JNA, čije je zapovjedništvo Vojno-pomorske oblasti bilo smješteno u toj zgradi. Današnji se dan slavi i kao Dan Hrvatske udruge sindikata (HUS), te Dan Nezavisnih sindikata Brodosplita i Dan tvrtke Brodosplit koji su tada potaknuli masovno okupljanje Splićana i radnika mnogih tvrtki na taj prosvjed protiv JNA. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević je naglasio kako ga žalosti što danas, prvi put u dvadesetogodišnjoj povijesti obilježavanja tog datuma, nitko "od dobro plaćenih upravljačkih struktura Brodosplita" nije položio vijenac na gradskom groblju Lovrinac u spomen na poginule hrvatske branitelje slobode i neovisnosti. Prvi put, kazao je, na proslavi nije nazočan ni župan splitsko-dalmatinski, odnosno nitko iz županijskog vodstva. Podsjetivši na "junaštvo radnika koju su prije 21 godinu krenuli na vojnu silu", ispred zgrade Banovine, Matijašević je rekao da "danas gledamo kako se na te iste radnike šalje interventna policija dok se krivci za gospodarski kriminal nesmetano šeću i uživaju 'plodove svoga rada'". Poruka Banovine nadilazi povijesne konotacije i poziva ljude da se sami izbore za poštivanje dostojanstva koje im netko degradira i ruši. Ona nas poziva da reagiramo na poskupljenja, masovna otpuštanja, gospodarski kriminal, loše pravosuđe, korumpiranu vlast, reako je Matijašević. Naglasio je da se JNA vjerojatno ne bi 1991. povukla u sigurnost Banovine da su joj prijetili otvorenim pismima i komentarima na forumima. "Tako ni ministri neće prestati omalovažavati radnike i štedjeti uglavnom naše novce dok na prosvjede budu dolazili uvijek isti ljudi, koji put nas 300 ili 500, rekao je, uz ostalo, Matijašević kritizirajući slab odziv građana na više nedavnih prosvjednih skupova sindikata.

OSIJEK - Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Osijeku, gdje je službeno počeo kampanju, odbacio optužbe da nije sprječavao pojavu kriminala i poručio da neće odgovarati blaćenjem protukandidata. Istaknuo je kako je upravo on pokrenuo borbu protiv korupcije i kriminala u pretvorbi te pitanja komunističkih zločina. Dodao je da zbog toga nije bio omiljen. Na konferenciji za novinare Karamarko je na upit kako komentira izjavu Darka Milinovića da je u posljednjih osam godina bio na čelnom mjestu tajnih službi i MUP-u a nije sprječavao kriminal i zaštitio nacionalne interese, odgovorio je kako je to "dio retorike predizborne kampanje na koju on neće odgovarati blaćenjem protukandidata koji nemaju vlastitu viziju". Sve je predsjedničke kandidate pozvao na dostojanstvenu kampanju. Karamarko je optužbe da je bio sudionik procesa detuđmanizacije odbacio uz obrazloženje da je istinski sljedbenik Tuđmanovih ideja, ali da je točno da je i u vrijeme Tuđmana ukazivao na kriminal i ostale negativne pojave koje su i dovele do gubitka vlasti HDZ-a 2000. godine. Karamarko je na pitanje hoće li se zalagati za nastavak utvrđivanja komunističkih zločina rekao da to svakako treba učiniti, jer "svi oni koji i danas pate zbog žrtava koje su se dogodile hrvatskom narodu, ali i pripadnicima drugih narodnosti imaju pravo na istinu".

ZAGREB - U Zagrebu je tijekom ovoga vikenda počinjeno čak sedam krađa skupocjenih lančića, od kojih je svaki vrijedio više tisuća kuna, izvijestila je danas zagrebačka policija. Za sada nepoznati počinitelji u svim su slučajevima prišli ženama s leđa i strgnuli im s vrata nakit. U većini slučajeva riječ je o ženama starije životne dobi. Tri takve krađe dogodile su se u Maksimiru, a po jedna u Dubravi i Centru, te na Trešnjevci i Črnomercu.

ZAGREB - Zbog sumnje u preprodaju droge, podnesena je kaznena prijava protiv 31-godišnjeg Zagrepčanina, kod kojega je pronađeno oko 800 grama marihuane i 6 grama kokaina, izvijestila je danas zagrebačka policija. Osumnjičenik je jučer pritvoren, nakon što mu je policija zaplijenila 821,6 grama marihuane, 6 grama kokaina, manju količinu droge MDMA i novčani iznos od 108.500 kuna, za koje su sumnja da su pribavljeni preprodajom droge.

VINKOVCI - Na području Lipovca nedaleko od međudržavnog graničnog prijelaza sa Srbijom, policija je jučer u nedozvoljenom prelasku državne granice zatekla i uhitila osmero državljana Afganistana i Irana, izvijestila je danas vukovarsko-srijemska Policijska uprava (PU). Određena im je zabrana ulaska i boravka u Hrvatskoj te je pokrenut postupak njihovog povratka u Srbiju iz koje su nezakonito prešli u Hrvatsku. Zbog krivotvorenja isprava jutros je u PU privreden 24-godišnji državljanin Libije. On je putovao međunarodnim vlakom na liniji Beograd-Villach, a policiji je pri kontroli isprava, nakon ulaska vlaka u Hrvatsku, predočio krivotvorenu slovačku osobnu iskaznicu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙