FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LUXEMBOURG/ZAGREB - Godišnja inflacija u 17-članoj eurozoni kliznula je u travnju na 2,6 posto, s 2,7 posto koliko je iznosila u ožujku, izvijestio je europski statistički ured potvrdivši time prve procjene. Nižu godišnju stopu inflacije zabilježila je u travnju i 27-člana Europska unija, od 2,7 posto, nakon 2,9 posto zabilježenih u ožujku, pokazuju podaci Eurostata. U istom lanjskom mjesecu godišnja je inflacija u eurozoni iznosila 2,8 posto a u EU 3,3 posto. Najveći skok cijena na godišnjoj razini u eurozoni zabilježen je u prošlom mjesecu u kategoriji alkohola i duhanskih proizvoda (4,7 posto), prijevoza (4,3 posto) i stanovanja (3,9 posto). Pad cijena zabilježen je u kategoriji telekomunikacijskih usluga. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u travnju porasle 0,5 posto i u eurozoni i u EU. Najviše je poskupjela odjeća (2,3 posto), te prijevoz (0,8 posto) i ugostiteljske usluge (za 0,6 posto).

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i šef talijanske vlade Mario Monti ocjenjuju da je potrebno još više stimulirati gospodarski rast i zapošljavanje u Europi, objavio je u utorak ured američkog predsjednika po završetku razgovora dvojice dužnosnika uoči summita G8. Obama i Monti "razgovarali su o sadašnjoj gospodarskoj situaciji u Europi te su se složili oko potrebe intenziviranja napora u poticanju gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta", objavila je Bijela kuća u priopćenju. Do objave dolazi u trenutku kad u Europi novi francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel priznaju razmimoilaženja oko gospodarskog rasta na prvom susretu u svojstvu čelnika svojih zamalja, dok dužnička kriza potresa posebno Grčku. Summit G8 predviđen je u Camp Davidu za petak i subotu, a u nedjelju i ponedjeljak slijedi summit NATO-a u Chicagu.

FRANKFURT - Njemački ministar financija Wolfgang Schauble ocijenio je u srijedu "da se ne može ponovno pregovarati" o programu EU, ECB-a i MMF-a za Grčku koji predviđa pomoć u zamjenu za mjere štednje. "To je program pomoći pripremljen vrlo minuciozno i o njemu se ne može ponovno pregovarati", kazao je on na radio postaji Deutschlandfunk, dan nakon neuspjeha pregovora oko formiranja nove vlade u Grčkoj što zahtijeva nove parlamentarne izbore u lipnju. "Grčka mora biti spremna prihvatiti pomoć" koja joj je predložena, kazao je on. "Oni koji osvoje izbore morat će odlučiti prihvaćaju li te uvjete ili ne", dodao je on. Schauble je istaknuo da Europljani žele da Grčka ostane u euro zoni, ali da to ovisi o "suverenoj odluci grčkog naroda". "Špekulirati što će Grčka izabrati nije od pomoći", kazao je Schauble koji je, međutim, izazvao zabrinutost prošlog tjedna izjavom da euro zona može "podnijeti odlazak Grčke".

BRUXELLES/ZAGREB - Prodaja novih automobila u Europi pala je u travnju za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz dvoznamenkaste stope pada u krizom zahvaćenima Italiji i Španjolskoj, izvijestila je Europska udruga proizvođača automobila (ACEA). Ukupno je u travnju u 26 od ukupno 27 članica Europske unije, uz izuzetak Malte, registrirano 1.017.912 novih automobila. U prva četiri mjeseca ove godine registrirano ih je 4.332.342, što je 7,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, izvijestila je ACEA. Na podatke nije utjecao kalendarski faktor budući da je mjesec imao isti broj radnih dana kao i prošlogodišnji travanj. Prodaja je porasla samo na britanskom i njemačkom tržištu, za 3,3 odnosno 2,9 posto, dok je u Francuskoj pala 1,9 posto. Italija i Španjolska zabilježile su pak dvoznamenkasti pad prodaje, od 18 i 21,7 posto. Od siječnja do travnja Njemačka i Velika Britanija uspjele su održati potražnju, uz rast od 1,8 i 1,4 posto, dok je na ostalim glavnim tržištima zabilježen pad u rasponu od sedam posto u Španjolskoj do 17,5 posto u Francuskoj i 20,2 posto u Italiji.

PARIZ - Europski zrakoplovni koncern EADS, krovna grupa proizvođača zrakoplova Airbusa, namjerava prilagoditi mjere osiguranja od financijskih rizika kao i mehanizme upravljanja gotovinom financijskoj krizi u Europi. "Jasno je da politička situacija u krizi eurozone predstavlja najveći razlog za zabrinutost u makrookruženju i zajedno s realizacijom naših (zrakoplovnih) programa vjerojatno predstavlja dva velika rizika u budućnosti", kazao je direktor financija Hans Peter Ring, odgovarajući na pitanje o opasnosti grčkog izlaska iz područja jedinstvene europske valute. "Sada vidimo da i u Španjolskoj nadolaze stvarni problemi. Te su bojazni prisutne već neko vrijeme i moramo im se prilagoditi kao kompanija. To i činimo kroz zaštitu od rizika na financijskim tržištima i mehanizme upravljanja gotovinom", odgovorio je Ring novinarima. EADS je u prvom tromjesečju ostvario neto dobit od 133 milijuna eura, nakon nego gubitka od 12 milijuna eura u prvom prošlogodišnjem tromjesečju, povezanog s nepovoljnim utjecajem valutnog tečaja. U prvom tromjesečju prihodi su porasli 16 posto, na 11,4 milijarde eura.

MOSTAR - Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Damir Hadžić odbacio je optužbe da je tijekom razgovora s hrvatskim ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem usuglasio izgradnju autoceste na Jadransko-jonskom koridoru kojim bi se općina Neum podijelila na dva dijela i prometno izolirala, objavili su u srijedu tiskani mediji u BiH. "Neosporna je činjenica da mi Neum ne želimo na bilo koji način izolirati. Uglavnom ponavljamo da rješenja poput izgradnje Pelješkog mosta, izgradnje tunela ispod Neuma, apsolutno ne dolaze u obzir", rekao je ministar Hadžić u utorak u Neumu nakon susreta s tamošnjim načelnikom općine Živkom Matuškom. Pri tome je ministar Hadžić dodao da će BiH postići takav dogovor s Hrvatskom koji bi uvažio interese obiju država i općine Neum. Nakon dužeg sastanka zatvorenog za javnost načelnik općine Neum Živko Matuško izrazio je zadovoljstvo obećanjima resornog ministra Hadžića da će se uvažavati interesi ove općine. "Mi jesmo za cestu, ali smo za neko drugo rješenje, a ne za ono koje dijeli općinu Neum i njene stanovnike na dva dijela", rekao je Matuško.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je da je novi dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedini izlaz iz financijske krize u kojoj se njegova zemlja nalazi. Uoči početka novog kruga pregovora s predstavnicima MMF-a o mogućoj financijskoj pomoći BiH Bevanda je za lokalne medije kazao kako su zapravo problemi na entitetskim razinama, jer Federacija BiH kao ni Republika Srpska nisu u u stanju izmiriti dospjele kreditne obveze koje za narednu godinu iznose oko 350 milijuna konvertibilnih maraka (oko 175 milijuna eura). "Mislim da će biti uspjeh ukoliko budemo mogli barem redefinirati prethodni (stand-by) aranžman", izjavio je Bevanda kako ga citira "Dnevni avaz". Na temelju tog aranžmana iz 2009. MMF je odobrio BiH milijardu i 200 milijuna eura, ali njegova je provedba prekinuta jer su izostale očekivane strukturne reforme i proračunske uštede. Do prekida provedbe aranžmana BiH je "povukla" iznos od oko 400 milijuna raspoređenih na dva entiteta. Stand-by aranžman bio je sklopljen uz klauzulu koja je predviđala povoljnu kamatnu stopu od 1,34 posto.

DUBLIN - Zračna luka u Dublinu uvodi dodatne sigurnosne mjere nakon što nije prošla neke europske testove, objavio je u irski ministar prometa. Nove mjere bit će uvedene za dva mjeseca. U tom razdoblju, putnici koji s lete iz Dublina u druge zračne luke kako bi promijenili zrakoplove za duže rute morat će u tim zračnim lukama ponovno proći sigurnosne provjere, rekao je Leo Varadkar. Po njegovim riječima, u zračnoj luci u Dublinu utvrđena su dva problema. Prvi je riješen, a za drugi su potrebna oko dva mjeseca, kazao je, ne precizirajući o čemu je riječ.

VERONA/ZAGREB - Talijanska banka Banco Popolare u prvom tromjesečju zabilježila neto gubitak od 109 milijuna eura zbog oscilacija u ocjeni njezina boniteta u nepovoljnom gospodarskom okruženju. Gubitak u prvom tromjesečju ove godine rezultat je prilagodbe vrijednosti bančinih izdanih obveznica zbog oscilacija u ocjeni bančina boniteta. U banci su izračunali da je negativan utjecaj tih oscilacija u prvom tromjesečju iznosio 212 milijuna eura. Ako se izuzme taj efekt, Banco Popolare je u prvom tromjesečju ostvario neto konsolidranu dobit od 103 milijuna eura. Banka je u prvom tromjesečju neto otpisala 211 milijuna eura kredita, jamstava i potraživanja, 2,2 posto više nego u prvom prošlogodišnjem tromjesečju. Neto rezervacije za rizike i troškove iznosile su 72 milijuna eura. Bruto vrijednost nenaplativih, problematičnih i restrukturiranih zajmova iznosila je na kraju ožujka 14,9 milijardi eura i bila je 7,5 posto viša nego u istom lanjskom tromjesečju. Agencija Moody's snizila je u ponedjeljak rejtinge 26 talijanskih banaka, uključujući i Banco Popolare, zbog pojačane izloženosti recesiji u Italiji. Njezin je novi rejting Baa3 i snižen je za jednu razinu.

NEW YORK/SAN FRANCISCO - Facebook će povećati broj dionica u početnoj javnoj ponudi (IPO) za 25 posto, čime bi mogao prikupiti preko 16 milijardi dolara. Kompanija koju je prije osam godina u sobi na Harvardu osnovao Mark Zuckerberg povećat će broj ponuđenih dionica za oko 85 milijuna, što znači da će se u petak na tržištu naći oko 422 milijuna dionica, kazao je za Reuters izvor koji je želio ostati anoniman jer je ta informacija povjerljiva. Zahvaljujući povećanom broju dionica i nedavno najavljenom podizanju njihove cijene, Facebookova početna javna ponuda bit će treća najveća u američkoj povijesti, nakon onih Vise i GM-a. U Facebooku nisu željeli komentirati povećanje broja dionica o kojem je prvi put u utorak izvijestio CNBC. Društvena mreža pokušava iskoristiti masovnu potražnju budući da usporavanje rasta broja korisnika i prihoda dovodi u pitanje dugoročni uspjeh kompanije. Zbog velike potražnje Facebook je povisio raspon ciljane cijene dionica na 34 do 38 dolara po dionici, s ranije određenih 28 do 35 dolara.

PRAG - Grupa za razvoj nekretnina Orco Property Group izvijestila je da je prodala uredsku zgradu Radio slobodne Europe (RFE) u Pragu američkoj kompaniji L88 za 94 milijuna dolara. Grupa posluje na području srednje Europe, a u priopćenju objavljenom u utorak navodi da će tom prodajom prikupiti 80 milijuna dolara u gotovini, dva milijuna dolara u koncesijama, a 12 milijuna dolara u vrijednosnim papirima koji se mogu pretvoriti u 20-posto udio u američkom poduzeću. Dvije su se kompanije također dogovorile da će udružiti snage na razvoju i gradnji građevinske platforme za zgradu američkog ministarstva vanjskih poslova, priopćili su iz Orca, ne navodeći detalje.

LONDON - Cijene barela sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima budući da ulagači okreću leđa rizičnoj imovini a dodatni uteg bio je i neočekivani rast zaliha u SAD-u, koji je spustio tamošnja tržišta na najnižu razinu u šest mjeseci. Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 1,09 dolara i njime se trgovalo po 111,15 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 1,44 dolara, kliznuvši na 92,54 dolara. Nakratko se spustila i na 91,81 dolar, najnižu razinu od 3. studenog. Mogućnost da politička kriza prisili Grčku na izlazak iz eurozone i da gurne regiju još dublje u financijska previranja potpirila je strahovanja od usporavanja globalne potražnje za naftom. "Jedan od elemenata koji su pritisnuli cijene nafte nesklonost je ulagača riziku koja proizlazi iz zabrinutosti za eurozonu i povećanog rizika usporavanja svjetskog gospodarstva", rekao je Gareth Lewis-Davies iz BNP Paribasa. U takvom je okruženju dolar ojačao prema euru, dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca. Jači dolar slabi potražnju za naftom jer slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

LONDON - Na europskim burzama cijene dionica oštro su pale jutros, jer investitori prodaju rizičnu imovinu zabrinuti situacijom u Grčkoj, a većina najvažnijih burzovnih indeksa tone na nove najniže razine od početka godine. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 pao je 1,0 posto, na 988 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,7 posto jer grčki političari nisu uspjeli postići dogovor o formiranju nove vlade, utrvši put novim parlamentarnim izborima u lipnju. Sve to ojačalo se zabrinutost investitora u vezi toga što će se dogoditi ako Grčka napusti eurozonu. Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 1,18 posto, frankfurtski DAX 1,25 posto a pariški CAC 0,98 posto. Španjolski Ibex potonuo je 1,8 posto, a talijanski FTSE MIB 1,7 posto. Ako morate ulagati u dionice, nastavite se držati defenzivnih dionica poput komunalnih tvrtki, farmaceutike i prehrambenog sektora, koje imaju dobar novčani tijek i snažnije bilančne pozicije“, kaže Philippe Gijsels, čelnik istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Marketsu.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica i jutros pale, četvrti dan zaredom, dok je tečaj eura zaronio ispod razine od 1,27 dolara, jer se ulagači plaše produbljivanja grčke krize, s obzirom da tamošnji političari nisu uspjeli dogovoriti formiranje koalicijske vlade. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,8 i 2,6 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu više od 2 posto, povećavši gubitak u posljednja četiri dana na više od 4 posto. „Grčka kriza i dalje će frustrirati tržišta, održavati raspoloženje pod pritiskom", navode analitičari Credit Agricole CIB-a. Jutros je objavljeno da su u Japanu u ožujku narudžbe u privatnom sektoru pale 2,8 posto, prvi puta nakon tri mjeseca. Zbog pada cijena sirovina, među najvećim su gubitnicama jutros dionice u rudarskom sektoru.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale treći dan zaredom jer se ulagači plaše produbljivanja europske dužničke krize nakon što su u Grčkoj propali pregovori o formiranju vlade, a zabrinjava ih i usporavanje rasta američkog gospodarstva. Dow Jones indeks oslabio je 63 boda, ili 0,50 posto, na 12.632 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 1.330 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 2.893 boda. Na tržištima ionako već dulje vrijeme vlada oprez zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog. Jučer je nastavljen taj niz, pa je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u travnju porastao samo 0,1 posto, što je manje od očekivanja i ukazuje na slabljenje potrošnje Amerikanaca. Zbog toga je S&P 500 indeks pao treći dan zaredom, dok je u posljednjih 10 trgovinskih dana oslabio u njih osam. Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙