FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ČAKOVEC - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas u Čakovcu nakon sastanka sa županijskim čelnicima kako će njegovo ministarstvo osigurati dodatni novac za predškolske programe Roma. Predškole su ključni preduvjet za školovanje Roma, a poslije i za nastavak srednjoškolskog obrazovanja, istaknuo je Jovanović. Na sastanku sa županijskim čelnicima upoznao se s prioritetima u toj županiji izgradnji nove škole i sportske dvorane Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu i Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu. Vidjet ćemo mogu li se škola i Centar za odgoj i obrazovanje izgraditi javno-privatnim partnerstvom ili ćemo novac morati osigurati na druge načine, rekao je ministar. Govoreći o Međimurskom veleučilištu kao važnom segmentu za podizanje izobrazbe na višu razinu, Jovanović je potvrdio da je ono dobilo dopusnicu za pokretanje trećega studijskog programa - održivog razvoja. Odgovarajući na novinarsko pitanje o državnom plaćanju prijevoza srednjoškolcima, ministar je rekao da taj projekt kreće na jesen s početkom nove školske godine, pri čemu je naglasio da zbog socijalnog kriterija nitko ne smije biti zakinuto u školovanju.

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je danas da se iz WWF-ova izvještaja o stanju planeta može vidjeti da smo već u ovom trenutku uvelike potrošili svoj bankovni račun u korištenju prirodnih bogatstava i da odmah moramo početi primjenjivati određene mjere kojima ćemo na njih smanjiti pritisak. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature, prije World Wildlife Fund) objavila je danas izvještaj o stanju planeta u kojemu ističe kako živimo i ponašamo se kao da imamo dodatni planet na raspolaganju. Izvještaj otkriva da i Hrvatska troši više prirodnih bogatstava nego što joj je dostupno te da bismo takvim načinom života trebali gotovo dva i pol planeta kako bismo zadovoljili svoje životne navike. Istaknula je kako Hrvatska troši 2,36 planeta, a u usporedbi s njom, Bosna i Hercegovina i Srbija imaju "niži ekološki otisak", to jest čovjekov utjecaj na planet, iako je on i dalje prevelik za Zemljinu održivost. Stil života u BiH iziskuje 1,54, a u Srbiji 1,45 vrijednosti prirodnih bogatstava planeta, što je istovjetno globalnom prosjeku ekološkog otiska. Slovenija troši čak 2,93 planeta.

ZAGREB - Pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić susreo se danas u Ministarstvu obrane sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote, general bojnikom Richardom C. Nashom, koji se nalazi u službenom posjetu Oružanim snagama RH (OSRH), odnosno Hrvatskoj kopnenoj vojsci (HKoV) čiji pripadnici zajedno sa pripadnicima NG Minnesote ovih dana provode višednevno uvježbavanje u sklopu sada već tradicionalne vježbe "Guardex", priopćeno je danas iz MORH-a. Uz generala Nasha, sastanku je nazočio i američki veleposlanik u RH James B. Foley. U priopćenju se ističe da je sastanak bio prigoda za potvrdu višegodišnje intenzivne i vrlo uspješne suradnje kroz "State Partnership Program" SAD-a, unutar kojeg je Minnesota partnerska država Hrvatskoj od 1996. godine. U tom smislu istaknuta je suradnja na gotovo svim funkcionalnim područjima, te posebice suradnja kroz zajedničko godišnje uvježbavanje pripadnika HKoV-a i NG Minnesote, kao i kroz formirani zajednički multinacionalni CS OMLT tim koji sudjeluje u misiji ISAF u Afganistanu.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas u Osijeku kako su Zakon o poticanju zapošljavanja i raskidanje kolektivnih ugovora u javnome sektoru alati kojima se aktualna vlada služi kako bi snizila cijenu rada. Lesar je na konferenciji za novinare kazao kako je riječ o metodama "prepisanim iz neoliberalnog priručnika", ocijenivši kako će se raskidanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru, uz izgovor da su oni neodrživi, brzo prenijeti i u privatni sektor. Ustvrdio je kako su modeli, poput Zakona o poticanju zapošljavanja koji je donesen uz obrazloženje da se mladim ljudima želi omogućiti stjecanje radnog iskustva, poznati u Europskoj uniji, ali se tamo provode uz dva preduvjeta. Potrebno je da država zna koji profil kadrova treba osposobiti i to onda stimulira, te da takva mjera bude dio ukupnog gospodarskog programa tako da se zna što će biti s tim ljudima po isteku određene stimulativne mjere, rekao je Lesar.

ZAGREB - U povodu obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije te 86. obljetnice Hrvatskoga radija i 56. obljetnice Hrvatske televizije, u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je 14. izložba fotografija snimatelja i kamermana HRT-a – "Vrijeme" na kojoj je predstavljeno 58 fotografija 22 autora. Član Uprave HRT-a Marko Ugarković podsjetio je da je prvi TV odašiljač započeo s emitiranjem 15. svibnja 1956., a kao važan datum istaknuo je 7. rujna te godine kada je prilikom prvog živog TV prijenosa sa zagrebačkog Velesajma prvi put počela sazrijevati svijest o važnosti do tada relativno nepoznatih zanimanja - kamermana i snimatelja. Naglasio je da je HRT-ova arhiva velikim dijelom produkt rada HRT-ovih snimatelja i kamermana. Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović kazao je kako večeras otvorenu, 14. po redu izložbu odlikuju kvalitetne fotografije. Dodao je da izložba tijekom vremena sazrijeva, a selekcija je svake godine kvalitetnija. "Tu dobivamo segment fotografskog umijeća, drugog pristupa snimatelja ili kamermana - njihovog 'alter ega', oni ne love živu sliku već hvataju zaustavljeni trenutak", ocijenio je Gašparović.

ZAGREB - Sanja Kalambura, oko čijeg se imenovanja za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podigla prašina, idućeg bi tjedna trebala sjesti na optuženičku klupu zagrebačkoga Županijskog suda na kojem će joj se suditi zbog zloporabe položaja i ovlasti kojima je taj fond oštećen za više od 330 tisuća kuna pri nabavi kontejnera za smeće u Perušiću. Kalambura je 19. travnja imenovana direktoricom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, no već tjedan dana poslije vlada ju je razriješila jer se utvrdilo da je protiv nje podignuta optužnica zbog slučaja iz 2006. kada je u tom fondu radila kao voditeljica projekta iz područja zaštite okoliša. Postavilo se pitanje kako je Kalambura uz pravomoćnu optužnicu dobila potvrdu da se protiv nje ne vodi kazneni postupak. Njezin odvjetnik Stjepan Vokić tvrdio je da je prilikom prijave na javni natječaj imala čistu kaznenu evidenciju jer je optužnica bila povučena, no internom istragom na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu otkrilo se da je potvrdu dobila zbog nenamjernog propusta službenice.

RIJEKA - Policija je kazneno prijavila 64-godišnjaka iz Karlobaga, vlasnika i direktora građevinske tvrtke iz Rijeke, zbog sumnje da je stan koji je nakon izgradnje trebao predati tvrtki iz Đurđevca prodao trećoj osobi i tako svojoj tvrtki nezakonito priskrbio gotovo pola milijuna kuna, priopćila je danas primorsko-goranska Policijska uprava. Vlasnik i direktor riječke građevinske tvrtke osumnjičen je za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, a osim njega Općinskome državnom odvjetništvu u Rijeci kazneno je prijavljena i njegova tvrtka. Policija je u istrazi utvrdila da je osumnjičenik kao vlasnik i direktor građevinske tvrtke lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu odgovorne osobe građevinske tvrtke iz Đurđevca. Stan u stambenoj zgradi u naselju Marčeljima u blizini Rijeke, nakon dovršetka radova, prodao je trećoj osobi iako je po dogovoru o kompenzaciji stan trebao predati u vlasništvo tvrtki iz Đurđevca, navodi policija.

ZAGREB - Iskaz kojim je bivši pripadnik 7. gardijske brigade "Pume" Ivica Krklec u policiji priznao krivnju i teretio svog zapovjednika Tihomira Šavorića i suborca Alena Topleka za ubojstvo četvero civila u BiH u akciji "Južni potez" 1995. zagrebački Županijski sud danas je izdvojio iz spisa ocjenivši ga nezakonitim. Krklec je lipnju 2011. dao iskaz u zagrebačkoj policiji u nazočnosti odvjetnika Dragana Baltića kojeg mu je dovela policija i koji mu je savjetovao da prizna krivnju. Krklec je to i učinio i pritom je teretio i dvojicu suoptuženika, no njegov novi branitelj po službenoj dužnosti Josip Reljić zatražio je od sudskog vijeća, pred kojim se od veljače vodi postupak, izdvajanje iskaza iz spisa. Vijeće suca Tomislava Juriše na današnjem je ročištu odlučilo izdvojiti spis ustvrdivši kako je u slučaju Krkleca povrijeđena Europska konvencija o ljudskim pravima i njegovo pravo na pravično suđenje jer mu policajci prilikom uhićenja nisu predočili za što ga se sumnjiči, nisu mu omogučili nesmetanu komunikaciju s odvjetnikom niti su odvjetniku dali uvid u spis. Na ovu odluku zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, a do konačne odluke o zakonitosti iskaza suđenje će biti prekinuto.

ZAGREB - Ina uvijek surađuje s državnim tijelima i institucijama, a s istom praksom nastavit će i ubuduće, prokomentirala je hrvatska naftna industrija medijske napise da USKOK u toj tvrtki istražuje pronevjeru u kojoj je navodno izgubljeno oko milijardu i pol kuna. "Ina uvijek surađuje s državnim tijelima i institucijama. S istom praksom nastavit ćemo i ubuduće, pogotovo ako je riječ o službenim zahtjevima", priopćio je Sektor korporativnih komunikacija nakon upita jesu li USKOK-ovi istražitelji od Ine službeno zatražili da im preda dokumentaciju o nabavi nafte i naftnih derivata 2008. i 2009. Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić nije želio komentirati te medijske tvrdnje. Ne navodeći izvor "Večernji list" objavio je danas da je USKOK od nacionalne naftne kompanije zatražio cjelokupnu dokumentaciju o nabavi nafte i naftnih derivata tijekom 2008. i 2009. zbog čega je Ina, navodno, izgubila oko milijardu i pol kuna. Ističu da je taj gubitak doveo do financijskog kolapsa kompanije, golemoga poreznog duga te MOL-ovim preuzimanjem kontrole nad poslovanjem Ine.

ZAGREB - U Zagrebu je tijeku Tjedan kineske kulture koji se održava do 18. svibnja a riječ jeo kulturno-umjetničkoj manifestaciji koja se organizira u povodu otvaranja Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu kako bi se Zagrepčani i njihovi gosti upoznali s bogatom kineskom kulturnom tradicijom i tisućljetnom povijesti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu. U okviru programa Tjedna kineske kulture svi zainteresirani moći će sudjelovati na besplatnim radionicama kineske kaligrafije, kineskog slikarstva i papercuta (kinesko umijeće izrezivanja papira), naučiti pokoju riječ kineskog jezika, prisustvovati prezentacijama kineskih borilačkih vještina, doživjeti svečanost tradicionalne kineske ceremonije čaja te degustirati tradicionalnu kinesku hranu. Iako je planirano da se manifestacija održi na Zrinjevcu, zbog nepovoljnog vremena, jučer i danas radionice su organizirane u Klubu studenata u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25. navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Zagrebački sajam knjiga, koji se proteklih osam godina održavao u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore, izrastao je u Prvi hrvatski festival knjiga, koji će se ove godine održati od 18. do 27. svibnja u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. S ciljem promicanja knjiga objavljenih u posljednjih godinu dana i osnaživanja kulture čitanja, Festival donosi presjek aktualne hrvatske i svjetske beletrističke te publicističke produkcije, te više od osamdeset promocija s više od stotinu hrvatskih pisaca, kritičara i zaljubljenika u knjige, najavio je organizator festivala, tvrtka Profil Mozaik. Ovogodišnja tema Festivala je "Što čitaš", kojom se posjetitelje kroz niz programa na različite teme želi "podsjetiti i potaknuti na užitak čitanja, pokazati koliko snažno knjige žive uz nas, koliko su nam važni svjetovi koje stvaraju". O tijelu u književnosti govorit će Slavenka Drakulić, Zoran Ferić i Mima Simić, o ljubavi Mani Gotovac, Arsen Dedić, Igor Mandić i Nevena Rendelli, o braku Aleksandar Štulhofer, Rujana Jeger i Željko Subotić, a o hrani Veljko Barbieri, Lejla Kažinić-Kreho, Igor Mandić i Siniša Švec.

ZAGREB - U sklopu izložbenog projekta "Lighting out for the Territories", koji se otvara večeras u bečkom Kunsthalle Project Spaceu, predstavit će se radovi desetero hrvatskih suvremenih umjetnika, izvijestio je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU). Na izložbi sudjeluju Rene Bachrach Krištofić, Sandro Đukić, Igor Grubić, Igor Kuduz, Damir Očko, Jasenko Rasol, Renata Poljak, Viktor Popović i Vlasta Žanić, a Slaven Tolj će na otvorenju izvesti performans "Patriot", uz muzičku pratnju Igora Pavlice. Naslov izložbe nadahnut je posljednjom rečenicom romana "Huckleberry Finn" Marka Twaina, a predstavlja radove umjetnika koji tematiziraju politiku malih gesta u suvremenoj umjetničkoj praksi. Odabrani radovi progovaraju o malim gestama u procesima sudjelovanja na granicama fizičkog, odnosno psihičkog teritorija, s namjerom dokidanja i prekoračivanja granice, odnosno o ideji kako granica, fizička, geografska ili psihička, nije linija razdvajanja, nego upravo suprotno, prostor artikulacije novih mogućnosti pozicioniranja umjetničkih identiteta, stoji u najavi MSU-a.

ZAGREB - Pod predsjedanjem Tanie Spriggens iz britanskog društva za likovne umjetnosti (DACS), u Zagrebu je održana konferencija za komunikacije krovne Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja - CISAC, a u čijem radu hrvatski predstavnici već godinama aktivno sudjeluju, priopćeno je iz Hrvatskog društva skladatelja -Zaštita autorskih muzičkih prava (HDS-ZAMP). Vijeće je obradilo mnoštvo tema s područja autorskih prava i njihove zaštite, razmotrilo strategiju CISAC-a i usporedilo nedavna iskustva u području odonosa s javnošću. Jedna od zanimljivih tema bila je "SOPA/ACTA, zašto je kreativna industrija izgubila bitku u online PR-u?" Tijekom dva dana održane su brojne radionice na kojima se pokušalo pronaći ideje za buduće aktivnosti, poruke i pristupe široj javnosti. Zaključci su kako se društva trebaju modernizirati, pratiti nove trendove i tehnologije, dodatno uložiti u promociju te otvoriti prema mlađim dobnim skupinama, navodi se u priopćenju HDS-ZAMP-a.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙