FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska zajedno s ostalim članicama Europske unije radi na izradi nove koncepcije poljoprivrede kojom se poljoprivrednoj proizvodnji dodaje i proizvodnja energije, a poljoprivrednici postaju važni čimbenici u zaštiti okoliša, izjavila je u utorak u Bruxellesu zamjenica hrvatskog ministra poljoprivrede Snježana Španjol. Španjol je u ponedjeljak i utorak sudjelovala na sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo, na kojem je jedna od glavnih tema bila "ozelenjavanje" poljoprivrede, odnosno uvođenje većih ekoloških standarda u poljoprivrednu proizvodnju. "Razgovarali smo o novoj koncepciji Zajedničke poljoprivredne politike, unutar koje se poljoprivrednoj proizvodnji dodaje jedna nova vrijednost, proizvodnja energije. Uz već poznatu mogućnost proizvodnje energije od biomase, govorilo se i o korištenju solarnih fotoćelija na farmama, objektima za poljoprivrednu proizvodnju. U novoj koncepciji se na poljoprivrednike gleda kao na važne čimbenike u zaštiti okoliša", izjavila je za Hinu Španjol. Također se razgovaralo i o organskoj proizvodnji hrane, odnosno ekološkoj proizvodnji, o zaštiti takve proizvodnje, dodatnim potporama i usmjeravanju prema ozelenjavanju proizvodnje. Komisija predlaže da 30 posto izravnih plaćanja bude ovisno o ispunjavanju triju ekoloških uvjeta, da farme veće od tri hektara moraju uzgajati najmanje tri različita usjeva, da sedam posto poljoprivrednog zemljišta na svakoj farmi bude rezervirano za granične zaštitne vegetacijske pojaseve, zaštitu prirodnog krajolika i druga područja na kojima prioritet ima priroda.

PARIZ - Francuska bi se suočila s troškom od 50 milijardi eura u slučaju da Grčka bude prisiljena napustiti eurozonu, upozorio je u utorak francuski ministar financija na odlasku Francois Baroin. U razgovoru za radijsku postaju Europe 1 Baroin je naglasio da bi osim države gubitke zabilježile i francuske banke i osiguravajuće tvrtke koje u svojim portfeljima drže grčku imovinu. Prognozirao je ipak da bi uspješno prebrodili taj gubitak. "Odobrili smo kredite od 50 milijardi eura", kazao je, aludirajući da francusko sudjelovanje u europskom fondu koji je uspostavljen kako bi se slabije članice eurozone zaštitilo od bankrota. "Ako Grčka izađe iz eurozone, ako se njezin ekonomski model uruši i bankovni sustav više ne bude postojao, to bi nas neto stajalo 50 milijardi eura, plus imovina u bilancama banaka i osiguravatelja", upozorio je. Čak i ostanak Grčke u eurozoni ima svoju cijenu za grčke partnere, napominje francuski ministar, dodajući ipak da ta opcija bar omogućuje koordinirani odgovor.

WASHINGTON - Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama stagnirale su u travnju jer su kućanstva plaćala manje za benzin i prirodni plin, podaci su američke vlade. Indeks potrošačkih cijena ostao je nepromijenjen u prošlom mjesecu, nakon što je u ožujku porastao 0,3 posto, izvijestilo je ministarstvo rada. To je u skladu s očekivanjima ekonomista. Ako se izuzmu kolebljive cijene hrane i energije, inflatorni pritisci također su bili slabi. Tako je temeljni indeks potrošačkih cijena porastao 0,2 posto, po istoj stopi kao i u ožujku. Cijene benzina pale su u travnju 2,6 posto a smanjene su i cijene benzina, za 1,8 posto, te cijene lož ulja, za 1,1 posto. Cijene hrane porasle su pak 0,2 posto. Na godišnjoj razini potrošačke su cijene u travnju porasle 2,3 posto, nakon 2,7-postotnog rasta u ožujku. Temeljni indeks potrošačkih cijena porastao je 2,3 posto, istim tempom kao i u ožujku.

MILANO/ZAGREB - Talijanska banka Intesa SanPaolo izvijestila je u utorak da je u prvom tromjesečju osjetno povećala rezervacije zbog pojačanog priljeva problematičnih zajmova, nakon što joj je agencija Moody's snizila rejting zbog izloženosti nepovoljnom poslovnom okruženju u Italiji i Europi. Banka je u prvom tromjesečju ostvarila prilagođenu neto dobit od 746 milijuna eura. U istom lanjskom tromjesečju iznosila je 762 milijuna eura. U Intesi navode da su bili prisiljeni povećati rezervacije za gubitke po kreditima za 43 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 970 milijuna eura. Kao razlog navode 25-postotni priljev upitnih i supstandardnih kredita. Udio nenaplativih zajmova u ukupnoj knjizi zajmova povećan je na prilagođenih 45,5 posto, s lanjskih 44,1 posto. Agencija Moody's snizila je u ponedjeljak rejtinge 26 talijanskih banaka, uključujući Intesu i UniCredit. Tako su rejtinzi dvije najveće talijanske banke sniženi na 'A3', s dosadašnjih 'A2'. U obrazloženju agencija navodi da su banke sve ranjivije na recesiju u Italiji i na posljedice vladinih mjera štednje.

FRANKFURT - Njemački osiguravateljski div Allianz u utorak je izvijestio da mu je neto dobit u prvom tromjesečju porasla za 60 posto, potvrdivši zacrtane ciljeve za ovu godinu. Neto dobit porasla je tako na 1,37 milijardi eura. Prihodi su ostali nepromijenjeni i iznosili su 30,1 milijardu eura, objavila je grupa, čiji su rezultati nadmašili očekivanja analitičara. Veliko povećanje dobiti dijelom se temelji na posebno slabom prvom tromjesečju 2011. kada su rezultate grupe pritisnule prirodne katastrofe, uključujući razorni potres i tsunami u Japanu. "Allianz je postigao vrlo dobre poslovne rezultate u ovom tromjesečju, nakon 2011. koja je bila teška za cijelu industriju osiguranja", kazao je glavni financijski direktor Oliver Baete. "Unatoč nastavljenoj dužničkoj krizi, oscilacijama na tržištima i niskim kamatnim stopama i dalje očekujemo operativnu dobit u 2012. u visini 8,2 milijarde eura, plus ili minus 500 milijuna eura", dodao je Baete.

LONDON - Euro se u utorak spustio na novu najnižu razinu u četiri mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je glasnogovornik grčkog predsjednika kazao da će zemlja održati nove izbore budući da čelnici političkih stranaka nisu uspjeli postići dogovor o sastavljanju koalicijske vlade. Euro je tako kliznuo 0,3 posto prema dolaru, spustivši se na 1,2788 dolara. Nakratko je potonuo i na 1,2769 dolara, najnižu razinu od 18. siječnja. Dolar je pak bio na istom postotnom dobitku prema jenu i njime se trgovalo po 80,06 jena. Glasnogovornik grčkog predsjednika Karolosa Papuliasa izjavio je u utorak da predsjednikava nastojanja da posreduje u sklapanju kompromisa koji bi omogućio formiranje nove vlade nisu urodila plodom. Vijest iz Grčke "potaknula je klizanje eura ispoda razine od 1,28 dolara i čini se da neće moći postići kompromis pa će morati održati izbore", kazao je Boris Schlossberg iz GFT-a.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙