FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro kliznuo nadomak najnižoj razini u četiri mjeseca prema dolaru, uteg Grčka

Autor: gple
LONDON, 14. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak spustio nadomak najnižoj razini u gotovo četiri mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem političke pat-pozicije u Grčkoj koja je prigušila apetit ulagača za rizičnijom imovinom.

Euro je prema dolaru oslabio 0,5 posto, spustivši se 1,2856 dolara. Prethodno je nakratko kliznuo i na 1,2754 dolara, što je njegov najniži tečaj prema američkoj valuti od 19. siječnja.

Dolar je pak dosegnuo najvišu razinu prema švicarskom franku u četiri mjeseca. Oslabio je prema jenu, i to 0,2 posto, spustivši se na 79,79 jena.

Dolar i jen ojačali su u ponedjeljak pod utjecajem pojačane nesklonosti ulagača rizičnijoj imovini nakon što su pregovori u Grčkoj o sastavljanju nove vlade došli u pat-poziciju, čime su povećani izgledi na nove izbore.

Euro je oslabio prema dolaru "zbog nastavljene neizvjesnosti u pogledu Grčke, pri čemu se nastavljaju spekulacije o posljedicama eventualnog istupanja zemlje iz eurozone. Eurom se trguje po tečaju kakav je zabilježen u siječnju i očekuje se njegovo daljnje slabljenje", sažima Eric Theoret iz Scotiabanka.

Dodatni je uteg za jedinstvenu europsku valutu bio podatak o neočekivanom padu industrijske proizvodnje u eurozoni u ožujku, nadovezujući se na znakove recesije u zoni primjene jedinstvene europske valute.

U ponedjeljak su i prinosi na španjolske 10-godišnje državne obveznice dosegnuli 6,32 posto, približivši se razini od sedam posto koja se općenito smatra neodrživom na dulji rok. Taj podatak pokazuje da politička nestabilnost u Grčkoj nepovoljno utječe na sve rubne zemlje eurozone.

Na nepovoljne trendove po euro nadovezao se i poraz konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel CDU na nedjeljnim izborima u saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Takav bi rezultat mogao potaknuti oporbu da pojača napade na politiku štednje, strahuju na tržištima.

U međuvremenu su bojazni za gospodarski rast, posebno onaj u Kini, pogodile australski dolar, koji je tako prvi puta kliznuo ispod pariteta prema američkom imenjaku, te se njime trgovalo po 99,58 američkih centi.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙