FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimističnije Draghijeve procjene za gospodarstvo podigle euro

Autor: gple
LONDON, 3. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi objavio optimističniju procjenu za gospodarstvo no što se očekivalo.

Euro nakratko poskočio na 1,3179 dolara da bi se nakon toga stabilizirao na 1,3097 dolara, na dobitku od 0,1 posto. Bio je u plusu i prema jenu, i to 0,6 posto, te se njime trgovalo po 105,98 jena.

Dolar je također dobio na vrijednosti prema jenu, i to 0,4 posto, dosegnuvši 80,49 jena.

Nakon što je Europska središnja banka u četvrtak na sastanku u Barceloni zadržala ključne kamatne stope u eurozoni na rekordno niskih jedan posto, njezin čelnik Mario Draghi kazao je na konferenciji za novinstvo da će se gospodarstvo eurozone u ovoj godini vjerojatno oporaviti, iako su prisutni i rizici pada aktivnosti.

Dodao je da bi ta slabost trebala ograničiti inflaciju u eurozoni, koja će se ipak po procjenama ECB-a zadržati iznad razine od dva posto.

"Ukupno je Draghijev nastup bio manje intoniran u smjeru mogućeg ECB-ovog snižavanja kamatnih stopa no što se očekivalo. Očekivali smo signale o ublažavanju monetarne politike ali ih nismo čuli i to je poduprlo euro", tumači Greg Moore iz TD Securitiesa.

Trgovci tumače da je predsjednik ECB-a prigušio očekivanja o sniženju kamatnih stopa budući da nije naznačio mogućnost dodatnog ublažavanja monetarne politike radi poticanja gospodarskog rasta, za koji mnogi drže da je i dalje slabašan.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙