FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naznake formiranja grčke vlade stabilizirale euro

Autor: gple
LONDON, 11. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u petak stabilizirao na međunarodnim tržištima valuta, poduprt nadom da bi Grčka uskoro ipak mogla dobiti novu vladu ali optimizam ulagača prigušuju novi slabi podaci iz Kine i neočekivani gubitak američke banke JPMorgan Chase.

Euro je tako ostao nepromijenjen prema dolaru, stabiliziravši se na 1,2940 dolara, nakon što je nakratko na elektroničkoj platformi EBS kliznuo na 1,2905 dolara. Nije se mijenjao ni prema jenu, zadržavši se na 103,35 jena.

Europska komisija procijenila je u najnovijim redovnim prognozama da će manjak španjolske opće države u ovoj godini nadmašiti zacrtanu razinu a dodatni je problem i posrnuli španjolski bankovni sektor.

Ulagači strahuju da bi dužnička kriza u eurozoni mogla progutati četvrto po veličini gospodarstvo u eurozoni, i to u uvjetima velike političke neizvjesnosti u Grčkoj, koja pokušava sastaviti novu vladu.

Grčki konzervativni čelnik Antonis Samaras izjavio je u petak da još ima nade da vlada bude formirana na temelju parlamentarnih izbora održanih prošle nedjelje.

"Euro su poduprle smanjene spekulacije o padu njegove vrijednosti i procjene da bi Grčka na kraju ipak mogla dobiti novu vladu", tumači Ankita Dudani iz RBS Global Bankinga.

Prethodno je tržišta dionica i europsku jedinstvenu valutu pritisnula averzija ulagača prema rizičnoj imovini, nakon što je američka banka JPMorgan Chase izvijestila o neočekivano velikom gubitku u trgovanju.

Poljuljano povjerenje na financijskim tržištima dodatno je uzdrmao podatak o snažnom slabljenju kineske industrijske proizvodnje u travnju zbog posustalih ulaganja.

Nepovoljne vijesti iz Kine pogodile su valute povezane s gospodarskim rastom, poput australskog i novozelandskog dolara, osjetljivih na trendove u susjednom divu, inače najvećem australskom izvoznom tržištu.

Australski se dolar tako približio paritetu prema američkom imenjaku, te se njime trgovalo po 1,0042 američka dolara. Time je bio na dnevnom gubitku 0,3 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙