FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao, stišane napetosti u Grčkoj i Španjolskoj

Autor: gple
LONDON, 10. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt stišavanjem napetosti oko španjolskih banaka i isplatom tranše kredita Grčkoj.

Jedinstvena europska valuta ojačala je prema dolaru 0,3 posto, na 1,2964 dolara.

Dolar je pak bio na istom postotnom dobitku prema jenu, te se njime trgovalo po 79,86 jena.

Grčka je u četvrtak izbjegla krizu financiranja nakon što je Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) odobrio isplatu planirane tranše kredita, koja će pomoći Ateni da podmiri dospjele financijske obveze.

"EFSF-ova isplata nove tranše pomoći opskrbit će Grčku s dovoljno novca do ljeta, što podupire sklonost ulagača riziku ali također ostavlja dovoljno vremena za rasplamsavanje političke krize. Nad Europom se i dalje nadvijaju brojni tamni oblaci", ističe Camilla Sutton iz Scotia Capitala.

Grčka budućnost u eurozoni i dalje je pod znakom pitanja jer se očekuju novi izbori a sumnja se i u grčko poštivanje preuzetih obvezna u sklopu međunarodnog programa pomoći.

Nakon što lider grčke ljevice Aleksis Cipras nije uspio sastaviti vladu, mandat je povjeren čelniku socijalističkog PASOK-a Evangelosu Venizelosu, koji je kao ministar financija nadzirao pregovore o međunarodnom programu pomoći. Njegova stranka podupire uvjete preuzete u sklopu tog programa.

Analitičari smatraju da su Venizelosove šanse da sastavi vladu slabe, što znači da je najvjerojatniji ishod ponavljanje izbora za tri do četiri tjedna.

Euru je u četvrtak dodatnu potporu pružila odluka španjolske vlade da djelomično nacionalizira posrnulu Bankiju, jednu od najvećih banaka u Španjolskoj, kako bi ojačala povjerenje u sektor pritisnut nenaplativim potraživanjima.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙