FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema jenu nakon izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: gple
LONDON, 4. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak oslabio prema jenu u oscilacijama obilježenoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta nakon što je ključno izvješće američke vlade o zaposlenosti pružilo podijeljenu sliku o stanju u najvećem svjeskom gospodarstvu.

Dolar je oslabio prema jenu 0,2 posto, na 80,06 jena. Neposredno nakon objave izvješća nakratko je kliznuo i na 79,95 jena.

Euro je prema dolaru ostao gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,3153 dolara.

Američko ministarstvo rada izvijestilo je u petak da su poslodavci u travnju neto otvorili 115 tisuća novih radnih mjesta, znatno manje no što su analitičari očekivali. Stopa nezaposlenosti kliznula je pak na 8,1 posto, s 8,2 posto u ožujku.

Razočaravajuća brojka vjerojatno će dodatno potpiriti strahovanja da američki gospodarski rast posustaje i potaknuti očekivanja novog ciklusa ublažavanja američke monetarne politike.

"Iako je nesumnjivo razočaralo, današnje izvješće o zaposlenosti ipak nudi tračak nade – riječ je o padu stope nezaposlenosti, s obzirom na reviziju podataka za prethodne mjesece", ističe Michael Woolfolk iz njujorškog BNY Mellona.

Prije objave izvješća euro se našao pod pritiskom nakon što je pomno praćeno izvješće londonskog instituta Markit pokazalo da su aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone u travnju zabilježile značajniji pad no što se prvotno procjenjivalo. Posebno slabe vrijednosti indeksa menaždera nabave zabilježile su Italija i Španjolska.

Ulagače sada zabrinjavaju nedjeljni izbori u Francuskoj i Grčkoj, čiji bi rezultati mogli potpiriti sumnje u ustrajnost novih vlasti u provedbi zacrtanih mjera štednje. Tržišni akteri strahuju od pobjede stranaka koje se ne slažu s fokusom na fiskalnoj štednji.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙