FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 6. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

BEOGRAD

-Na području Srbije u nedjelju su u sedam sati ujutro otvorena biračka mjesta i započelo je glasovanje na predsjedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Na izborima će do večeras u 20 sati moći glasovati 6.770.013 birača, na ukupno 8.549 biračkih mjesta u Srbiji, a glasovanje je građanima Srbije omogućeno i na 38 biračkih mjesta u 22 strane države. Na izborima za predsjednika Srbije građani će birati između 12 kandidata od kojih se, prema istraživanjima javnog mnijenja, najveće šanse za ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora daju donedavnom predsjedniku Srbije i kandidatu koalicije okupljene oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiću te kandidatu vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavu Nikoliću.

Na parlamentarnim izborima građani Srbije moći će birati između 18 izbornih lista, a šanse da osvoje najveći broj glasova, prema posljednjim istraživanjima, imaju koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić", okupljena oko vladajućeg Tadićevog DS-a i koalicija "Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić", koju predvodi Nikolićev SNS. Iza ove dvije koalicije, po istraživanjima, slijedi koalicija oko SPS-a Ivice Dačića, te koalicija "Preokret" koju predvodi LDP Čedomira Jovanovića. Mogući ulazak u parlament predviđa se i Šešeljeveom SRS-u, DSS-u Vojislava Koštunice, kao i URS-u koji predvodi bivši ministar gospodarstva Mlađan Dinkić.

Ne isključuje se mogućnost da bi tijekom izbornog dana nemira moglo biti na sjeveru Kosova, gdje su Srbi iz općina Zvečan i Zubin Potok, dvije od četiri općine na sjeveru Kosova naseljene pretežito Srbima, najavili da će, usprkos protivljenju srbijanske vlade, kosovskih vlasti i djela međunarodne zajednice, održati lokalne izbore. Predstavnici kosovskih vlasti više puta su izražavali spremnost kosovskih institucija da, bude li potrebno, upotrijebe i silu kako bi spriječile održavanje srbijanskih lokalnih izbora, a na zahtjev zapovjednika međunarodnih snaga KFOR-a Erharda Drewsa, na Kosovo je, tjedan dana uoči današnjih izbora, KFOR-u stiglo pojačanje od 700 vojnika.

PARIZ

U Francuskoj je u nedjelju ujutro počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora, u kojem se birači izjašnjavaju između dosadašnjeg premijera konzervativca Nicolasa Sarkozya i socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea. Hollande koji je vodio u prvom krugu s 28,63 posto glasova, po anketama već mjesecima vodi pred Sarkozyem i za drugi krug izbora. Međutim, po posljednjim ispitivanjima objavljenim u petak navečer, njegova se prednost smanjila na 52 posto potpore u odnosu na 48 posto za Sarkozya što je najmanja razlika među njima od početka predizborne kampanje. Velika nepoznanica izbora biti će kome će otići glasovi Marine le Pen, šefice ekstremne desnice koja je ostvarila povijesni rezultat u prvom krugu sa 17,9 posto glasova, i, u nešto manjoj mjeri, kamo će otići glasovi kandidata umjerenog političkog centra Francoisa Bayroua (9,1 posto). Marine le Pen nije podržala nijednog kandidata, dok je Bayrou rekao da će glasati za Hollandea.

ATENA

U Grčkoj su u nedjelju ujutro počeli izvanredni izbori obilježeni teškom gospodarskom i društvenom krizom u zemlji i najneizvjesnijim ishodom u proteklih nekoliko desetljaća. Za ukupno 32 stranke, među kojima su najjače konzervativna Nova Demokracija i socijalistički PASOK, glasat će oko 9,8 milijuna registriranih glasača od kojih oko 25 posto, po anketama, ni uoči samih izbora nisu znali za koga će glasati. Analitičari smatraju da bi odaziv glasača mogao biti najmanji u povijesti demokratskih izbora u Grčkoj. Glasačka mjesta zatvaraju se u 19.00 sati, a prvi rezultati očekuju se u nakon 22.00 sata. S obzirom na gnjev građana i njihovu razočaranost u glavne političke favorite, Novu Demokraciju i PASOK koji su se u Grčkoj smijenjivali na vlasti u proteklih gotovo 40 godina, ankete predviđaju da bi čak 10 stranka moglo prijeći prag od 3 posto za ulazak u parlament. Među njima je i ekstremno desna stranka Zlatna zora koja popularnost gradi na obećanjima o beskompromisnoj borbi protiv ilegalnih imigranata i kriminala.

ZAGREB

Bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske, suradnja u okviru Europske unije, inicijative na području energetike i infrastrukture te stanje u regiji bit će glavne teme sastanka hrvatskog premijera Zorana Milanovića i njegovog mađarskog domaćina Viktora Orbana u ponedjeljak u Budimpešti. Jedna od tema koju bi premijeri trebali dotaći su i problemi vezani uz odnose dva najveća dioničara u Ini, hrvatsku vladu i MOL. MOL u INA-i ima 47,26 posto dionica, hrvatska vlada 44,84 a ostalo mali dioničari. Mađarska država vlasnica je četvrtine dionica MOL-a. Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom da je od MOL-a dobio 10 milijuna eura za prepuštanje upravljačkih prava, više je osoba iz upravljačkih struktura tvrdilo kako nisu imali nikakva prava u tijelima u koja su bili delegirani jer su ih mađarski predstavnici preglasavali. Na ta mjesta, konkretno ona u nadzornom odboru uskoro bi mogli sjesti ministri Slavko Linić i Radimir Čačić što je Europskoj komisiji u izvješću o monitoringu iz travnja bilo predmet zabrinutosti zbog sukoba interesa. Bruxelleski predstavnici ne odbacuju međutim a priori tu mogućnost i uskoro bi o tome trebale početi konzultacije.

EREVAN

U Armeniji su u nedjelju ujutro počeli parlamentarni izbori na kojima će oko 2,5 milijuna glasača birati između osam stranaka i jednog političkog bloka. Glavni favoriti izbora su vladajuća Republikanska stranka predsjednika Serža Sarkisijana i njen dosadašnji koalicijski partner, stranka Napredna Armenija koju vodi tajkun i bivši šampion u hrvanju Gagik Tsarukian. Izbori se smatraju najvećim testom demokracije u toj bivšoj sovjetskoj republici nakon spornih predsjedničkih izbora 2008. godine, kad su masovni prosvjedi okončani sukobima između policije i oporbenih pristaša u kojima je poginulo 10 ljudi.

SEUL

Požar u karaoke klubu u J. Koreji izazvao je smrt devet osoba, a još ih je dvadeset ozlijeđeno, objavila je u nedjelju policija. Vatra je izbila u subotu kasno navečer u jednoj od 28 prostorija zdanja, smještena u lučkom gradu Busanu, dodala je policija. Prema svjedocima, eksplozija se čula prije nego je dim brzo preplavio bar. Među žrtvama su tri državljana Šri Lanke koji su sudjelovali u zabavi jedne tvrtke, zajedno s južnokorejskim kolegama, objavila je agencija Yonhap, dodajući da je većina stradalih umrla od udisanja otrovnih plinova. Uzrok požara još je nepoznat.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙